Welam Momma

Donation ljuskrona i Bergshammars kyrka

En mindre ljuskrona med åtta armar och en fågel är skänkt av brukspatron Welam Momma som bodde på Väderbrunn. 

 

Vem var Welam Momma?

Och varför var han viktig för Nyköping och Bergshammar?

Welam Momma föddes ca 1601 som son till kopparmästaren Aachen Wilhelm Momma och Sara von Thenen. Staden Aachen i Tyskland gränsade då liksom nu till både Nederländerna och Belgien. 

Han etablerade sig som köpman i Amsterdam och besökte Sverige flera gånger. Den 14 oktober 1631 gifte hans sig med Maria Bruin (även hon från Aachen) i Niewe Kerk i Amsterdam. 

Nyköping

Till Nyköping flyttade han 1645. I Nyköping hade han affärskontakter som kan ha varit släktingar (De tilltalade varandra med “kusin”.) och året efter fick Welam Momma och affärskollegan och landsmannen Matthias Römer privilegium på vattenkraften vid Storhusfallet i Nyköping och återupptog Nyköpings mässingsbruk som legat nere i några år. Snart hade de en blomstrande rörelse och tillverkade föremål som till exempel knappnålar, kakelugnsluckor och ljusstakar. 

Åttaarmad ljuskrona i mässing. Taket Bergshammars kyrka
Ljuskrona i Bergshammars kyrka

År 1665 härjade en brand i Nyköping och bruket brann ner. Men återuppbyggdes strax efter med hjälp av lånade pengar av Welams bror Jacob. Welam Momma avled 1681 och ligger begravd under koret i Bergshammars kyrka. 

 

Brukspatron på Väderbrunn 

Som boende på Väderbrunn tillhörde Welam Momma Bergshammars församling.

En brukspatron på den tiden bidrog till kyrkan på olika sätt. Dels genom den vackra ljuskronan, tillverkad på Nyköpings mässingsbruk, men han bekostade även målningen av predikstolen 1671, vilken utfördes av målare Erich Olsson. Det finns även ljusstakar och ljusplåtar som kan tänkas ha skänkts under samma tid.

Veta mer?

Vill du veta mer om Welam Momma eller Nyköpings mässingsbruk så hittar du bland annat information på:

Nyköpings mässingsbruk – Wikipedia

Willem (Welam) Momma - Svenskt Biografiskt Lexikon (riksarkivet.se)

Sörmlands museum

Eller i andra böcker som handlar om mässing och handelsmän på 1600-talet.

 

/Annika Eriksson
Kiladalens församling, 2023