Foto: Mikael Silkeberg

Tidigare utställningar

Konst i Katarina kyrkas tidigare utställningar.

16 mars–30 april 2022 
Mats Bergquists

Verken är i sin utformning minimalistiska, men de kommunicerar unikt och med en förnimmelse av evighet. De inbjuder betraktaren att stanna upp och se de valv bakom valv som varje människa bär.

Samtidigt sker också en utställning i de stora salarna på Konstakademin.
Gunnar Olsson, utställningsansvarig för utställningen på Konstakademin, skriver så här:

"Huvudparten av den utställning Mats Bergquist på Konstakademien fanns också med i hans utställning ”rest” i Milano för ett par år sedan. I den tvåspråkiga (italiensk/engelska) katalogen till utställningen i Milano uppfattade man givetvis titeln ”rest” som vila och som den musikaliska termen för paus, tystnaden mellan två toner. Om ordet rest har någon betydelse på italienska känner jag inte till, men på svenska är det ett mångfasetterat ord. Utmärkt att ge namn åt denna utställning.
Rest, som i att resa ett monument, ställa något upp, få något på fötter.
Eller, rest, någon har lämnat rummet. Men min första tanke går ändå till rest som i återstod, något som blivit över.”

 

 

Maria Miesenberger

För en tid framöver har vi glädjen att husera en skulptur av Maria Miesenberger i Katarina kyrka. Den kommer finnas här under den tid Marias ateljé renoveras. (den främre skulpturen på bilden nedanför)

Konstnär: Maria Miesenberger
Reflection on the Presence of Time #6, 2013/2019. 
Polerad gjuten rostfritt stål skulptur på linoljebränt stål podium.​
Välkommen in att se den under kyrkans ordinarie öppettider. Om det just då pågår en begravning eller annan förrättning ber vi dig återkomma lite senare. Varmt välkommen!

Utställning i kyrkan
Glasbilder
av Lise Romare

18 juni–29 aug 2021 i Katarina kyrka.
Konstnären närvarar i kyrkan 20 juni kl. 14.00-16.00.
Finissage 22 aug kl 14.00-16.00.

Bildernas figurer är formade i tunna metaller mellan glasskivor. I den heta ugnens kemiska processer förändras mässing, aluminium, koppar och silver i sammansmältningen med glaset. Färgerna förvandlas. Silver blir guld och livgivande bubblor bildas. Flera av glasbilderna är gjorda i samband med ett projekt för ett glaskonstverk till österfönstret i Svenska kyrkans kapell på Hallands Väderö i Båstads kommun. Lise Romare har ateljé i Ateljéhuset i Farsta Strand och har studerat glas vid Konsthögskolan i Stockholm.

14 sep-25 okt 2020
Stillhet – Tuschmålerier av Malin Björklund

Målerierna i serien Stillhet berör varaktighet och ögonblick. En balansakt mellan motsatser. Det uråldriga berget är lika skört som en tunt blomblad är starkt. Det är början på en berättelse.

"Jag inspireras av det klassiska Östasiatiska tuschmåleriets grundidé om att fånga själen. Det är inte det yttre eller verklighetstrogen avbildning som är viktig utan att förmedla känslan av något levande med karaktär. De klassiska tuschmåleriskolorna är strikta i sitt utförande medan mitt måleri sker utan gränser och med intuition som vägledare.

För mig handlar måleriet om att kanalisera känslor ut i penseldragen. Att kroppen styr istället för hjärnan. Jag fyller penseln med vatten ömsom tusch. Pigmenten förflyttar sig i vattnet och långsamt bildas skarpa konturer. Det är penseldragen som formar motivet och färgerna som ger det ljus och mörker- transparens till djup svärta."

---

Malin Björklund studerade vid Norwich University of the Arts 2003-2006. Hon arbetar som konstnär och mönsterformgivare. Hennes verk karaktäriseras av tuschlaveringar, växtriket och repetitioner.

SEP–OKT 2019, KATARINA KYRKA
Leyun Wang

Leyun Wangs verk väcker poesin till liv. Poesi manifesterat i textila verk, bland annat i materialen siden och papper. Men det är verk som har många djup. Det finns associationer till vår tids klimathantering, till människans ljus och mörker och till vår plats i skapelsen. Leyun Wangs verk har väckt stor uppskattning och hon har bland annat fått Sten Kauppipriset och gjort ett flertal offentliga verk. Vi gläds åt att hon väljer att ställa ut i Katarina kyrka.

17 FEB–31 MARS 2019, KATARINA KYRKA
Anders Jorulf
Fotograf Anders Jorulf ställde ut naturpoetiska bilder med ljuset i fokus.

Foto: Anders Jorulf

SEPTEMBER 2018, KATARINA KYRKA 
The Space In Between

Utställningen lyfter fram mellanrummet som plats och varseblivning – mellanrummet som plats och utrymme för övergång eller vila. Gemensamt för Ditte Johansson, Helene Heldt Hortlund och Maria Hägglund, är deras hantverkskunnande och viljan att bredda det textila konstnärliga fältet.

OKTOBER 2018, KATARINA KYRKA 
Hillevi Berglund

Hillevi Berglunds verk sjunger, både poesi men också djupt existentiella och kontemplativa toner. Det finns i verken en rörelse mellan en inre och en yttre värld. Husen som ger skydd är också hemlighetsfulla. Vi vet inte vad där finns inuti. Verken inbjuder till reflektion över vår tillvaro, i alla dess dimensioner. Konstnären Hillevi Berglund är bosatt och verksam i Stockholm. Hon har en masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan och har genomfört flera offentliga uppdrag och finns representerad i både privata och offentliga samlingar.

6 MAJ 2018, KATARINA KYRKA
The Garden of Fear and Delights 2.0 ​– Joakim Allgulander

”Intresset för ljus och ljusverkan återfinns i form av bruket av florescerande (självlysande färg) i en del av målningarna, men figuration och mer konceptuellt tänkande har fått ge plats åt mer måleriska experiment i form av material, yta och metod”, säger Joakim Allgulander.

Joakim Allgulander bor och verkar i London. Utbildad på Ölands målarskola och Konstfack och har ett flertal nationella och internationella utställningar bakom sig samt är representerad av Statens konstråd. I Katarina kyrka kommer i huvudsak målningar från det senaste året att visas. Utställningen är en fortsättning på det måleri som visades på Galleri PS i Göteborg i oktober 2017.

25/2–2/4, KATARINA KYRKA
Inre liv – Kicken Erickson

”Den bildvärld, bildtanke som här växer fram bjuder på den utmaning som modernismen i dess olika former på ena eller andra sättet innebär: att bryta upp från ett vaneseende, att utmana ögats och tankens tidigare konventioner. Kicken Ericson, utbildad på Konstfack, går ner mot jord­ytan, under den, fäster något som liknar livets första sporer på sin synål. Var och när börjar egentligen ett medvetande, när övergår ett meditativt tillstånd i ett mera förnuftets reflekterande? Sådana existensfrågor blir aktuella framför de bilderna. Här hopas paradoxerna – skarpsynen – inkännandet, avstånd, närhet, det tänkta och det icke tänkta.”

Utdrag ur text av Lennart Sjögren, 2014.

SÖN 15/10 13.00, KATARINA KYRKA
Julia Hürter: Lady stars of the book

Berlinbaserade Julia Hürter visar porträtt av kvinnor i bibeln i Katarina kyrka. Porträtten är målade i akryl på canvasduk med m.tten 80x 60 cm. Hürter vill tolka och först. Maria, Eva, Maria Magdalena, Rebecka med flera och hon målar, vid sidan om porträttet, ett ensamt ord som hon kopplar till personen. Hürter har länge fascinerats av dessa heliga kvinnor som ingen – troende som icke-troende – kan undgå. Kvinnorna har sin högst egna berättelse.

Julia Hürter föddes i Hamburg och studerade vid Academy of Fine Arts i Braunschweig och München. Hon har levt och arbetat i Berlin sedan 1994, och har även spenderat flera år i England och USA och gjort en uppsjö av utställningar både i och utanför Tyskland. Med sina dekorativa m.lningar lyfter Hürter skönheten som idé. Hon uppnår detta i sin konst genom att skapa en distans till ämnets skepnad när hon använder kalla och ofta glittrande färger och betonar den tvådimensionella målningsstilen. www.huerter.de

SÖN 17/9–6/10, KATARINA KYRKA

Madonna – Maria, modern och gudinnorna

Utställning av Lena Lerviks skulpturer och Ewa Stackelbergs bilder. Boken Madonna av Ingela Bendt och Ewa Stackelberg finns till försäljning.

Skulpturer av Lena Lervik
Stora modern, gips, 190 cm hög. Skyddsmantelmadonna, gips, 160 cm hög.
Kvinnan i Up:12, gips och bladguld, 235 cm hög med sockel.
Ormen (Draken i Up:12), brons, 235 cm hög med sockel. www.lenalervik.se

Kyrkofönster av Ewa Stackelberg
Till vänster: Stella Maris.
Till höger: Maria Magdalena.

Fotografier av Lena Lerviks skulpturer ur boken Madonna.

Fotografier samt idé till och projektledning av kyrkofönster: Ewa Stackelberg, www.ewastackelberg.se

Ansvarig för Konst i Katarina
Inger Hansson Danared, www.svenskakyrkan.se/katarina/konst-i-katarina-kyrka

Utställningen görs i samarbete med Universitetskyrkan. 
Tack till Big Image som bidragit med utskrifter till utställningen.

Tove Kjellmark, 7 maj-aug 2017

Tove Kjellmark utmanar sin egen självbild i råa datafiler från en ”hackad” 3D-scanner. I en frivol konstnärlig lek har hon färdigställt stora akvareller och skulpturer som nu ställs ut i kyrkorummet.

”Detta är en undersökning. I ett känslojag överdraget med ett fragilt skal rör jag mig. I ett spektrum av gränstillstånd. Glidningar mellan ibland extrema, ibland vardagliga tankar, känslor, stämningar och beteenden. Psykets alla blottor, gömslen och avgrunder. Exalterade känslospel – skratten, tårarna, snabba kast mellan stämningar, den plötsliga kylan – allt sammanlänkar mig i en ständig blandning av ett subjektivt och ett objektivt öga. Vad är levande? Vad är dött? Själviakttagelse, erfarenheter, känslor, förnimmelser, stämningar, minnen och drömmar är verktyg. Jag är min egen subjektiva kamera, jag fokuserar på den upplevelse som går genom kroppen. Det är att ”vara där” – i en estetiserad balans mellan kontroll och sensibilitet. Äkta och samtidigt konstlad. Närvarande men fjär. Sensuell men oåtkomlig. Magin ligger i balanserandet på gränser, att våga göra misstag, riskera att röja såret genom minimala glapp och glipor.”

Tove Kjellmark

In this moment – fyra målningar och en video av Ann Frössén

12 febr-12 mars, Katarina kyrka

"Ann Frösséns målningar gestaltar en djärv inre resa, men blir också en påminnelse om oceanernas roll för vår överlevnad. Havet är källan till allt liv men när det vredgas och löper amok ställs existensen på spel med smälta glaciärer och tsunami."
Sophie Allgårdh, utdrag ur boken Endeavour Ann Frössén, Norrtälje konsthall.

”Ann Frössén vill peka på att konsten och livet handlar om att vara på upptäcktsfärd. Om att bryta ny väg och att våga ge sig ut i det okända. Havet blir en bild för detta. Havet har mystik. Det är oändligt och gåtfullt, och i det här flödet griper Ann Frössén tag i det som flyktigt drar förbi. Genom att upprepa samma motiv och form, om och om igen, bemöter Frössén sina rädslor och ger dem en konkret gestalt. Genom hennes måleri blir också vi hjälpta att få syn på vårt eget förhållande till naturen. Detta sker, skulle jag tro, därför att hon rör sig i spänningsfältet mellan vår inre värld och den yttre världens föränderliga strukturer.”
Paula von Seth, utdrag ur invigningstal, Norrtälje konsthall 28 augusti 2016.

Coming av Ann Frössén.

Martina Müntzing

14 okt-20 nov, Katarina kyrka

Martina Müntzing visar tre målningar i Katarina Kyrka under oktober och november månad. De föreställer hennes son och dotter och ett vanitas stilleben av en krans. Att se dessa bilder i en kyrka ger dem en annan och förstås annorlunda läsning, än på den konstscen där Martina brukar visa sina verk. 

Målningarna på barnen blir mer ödesmättade nästan högtidliga här. Barnen är i sig själva, vilande men ytterst närvarande. Starka i sitt självklara vara, men skört växande unga människor. Pojken ligger och lyssnar på sin Iphone, han verkar nästan hypnotiserad, helt ovetande om att den  bubbla som han befinner sig i, kan och kommer att brista.

Flickan väntar mer aktivt, men avvaktande, på den oundvikliga transformationen från liten till stor, omgiven av bilder, hennes egna och från konsthistorien , som speglar olika förväntningar. Men båda är de fortfarande i den åldern då man ser världen med öppna ögon, utan för många av de filter som till slut täcker verkligheten med förutfattade meningar och illusioner om måsten och viktigheter. 

Dessa två målningar skulle i sin tur kunna vara en av de olika scener som utspelar sig i den tredje bilden, målningen av en krans, en cirkel genombrutet av ett geometriskt mönster. 

Där gestaltas en livscykeln, födelsen-livet-döden är temat. Årstiderna kommer och går men inget består, den oundvikliga förgängligheten. Ändå inger den en känsla av hopp, det är de levande som kan trotsa döden.

Att måla så omsorgsfullt, koncentrerat och noggrant som Martina gör är en motstånds handling och besvärjelse mot meningslösheten och likgiltigheten. Ett passande, och något förändrat, bibelcitat till dessa målningar skulle vara:

”Allt har sin tid, allt som sker under himlen har sin stund.
Födas har sin tid och dö har sin tid.
Plantera har sin tid och rycka upp det som planterats har sin tid.
Dräpa har sin tid och hela har sin tid.
Bryta ner har sin tid och bygga upp har sin tid.
Gråta har sin tid och le har sin tid.
Sörja har sin tid och skapa har sin tid.”
Lars Arrhenius, konstnär 

Om konstnären

Martina Müntzing är utbildad på Konsthögskolan i Stockholm 1990-96, representerad på bla. Moderna museet, Norrköpingskonstmuseum, Konstakademien och Dunkers kulturhus i Helsingborg. Hon har också gjort offentliga uppdrag som exempelvis porträtt av riksdagens tidigare talman Per Westerberg och förra LO basen Wanja Lundby Wedin. Hon företräds av Galleri Olsson i Stockholm.

Transformation

26 april-28 maj 2015

"En brand, en katastrof eller förändringar där vi mister det som vi har kärt, oavsett om det handlar om materia eller andra förluster sätter spår.

I och efter sorgen över det som inte längre finns kan ibland ett trotsigt och spirande hopp gro. På den mark som är bränd kan nytt växa. Detta är centrum i den kristna frälsningshistorien, där döden inte är slutet utan uppståndelsen och ett nytt liv.

I denna utställning vill vi, genom att lyfta fram olika konstnärers verk, väcka frågor om immaterialitet och andliga, existentiella värden. Utgångspunkten för utställningens frågeställningar är den brand som för tjugofem år sedan, för andra gången i dess historia, drabbade Katarina kyrka.

Verken är inte specifikt skapade förutställningen. Det finns både en flyktighet och en konstans i utställningens materialitet. Verken förändrar under en tid kyrkorummet och ställer frågor till betraktaren om liv, död, evighet och vårt förhållande till transformation– förändring."

Let me look into your eyes - Lotte Nilsson-Välimaa

1 mars-30 mars 2015

Lotte Nilsson-Välimaa, född 1960, i svenska Lappland, är verksam och bor i Stockholm, där har hon studerat på Konstfack. Lotte Nilsson-Välimaa arbetar med rumsliga verk som ofta tar sin utgångspunkt från hennes egen kropp. Det har bl.a. resulterat i fotobaserade screentryck i mänsklig skala. Med hjälp av material som filt, skumgummi, flaggtyg eller styv rullgardinsväv iscensätts illusoriska verk. Ett exempel är det fotobaserade verket Jag bygger ett rum runt mig själv som om minnena vore drömmar (2011) som är ett av hennes senare arbeten.
Nilsson-Välimaas arbeten har visats på ett flertal museer, konsthallar och gallerier.

ÄLDRE UTSTÄLLNINGAR

Bilderna med flickan i moderns famn, akvarellmaterial på bricka
Mirjam Lagergren

Där jag målar, i blårandig blus samt titt med ficklampan
Monica Larsson

Bilder på ögonmålningar
Hans Johansson