Unga ledare samlades kring temat värderingar

Nyhet Publicerad Ändrad

Under helgen samlades cirka 100 ungdomar och ledare på en utbildningsträff för Unga ledare i Karlstads stift. Under träffen samtalades det kring temat värderingar. Deltagarna firade mässa, jobbade i workshops och umgicks tillsammans.

Lördagen 18 mars var det Steg 2 utbildning för unga ledare i Karlstad stift och runt 100 ungdomar och ledare samlades i Närhetens kyrka, Kil. Dagen tog upp händelser och åsikter i vår vardag som tillåter oss att följa med i de värdeglidningar som är aktuella i vårt samhälle. Under dagen presenterades olika metoder som en kan använda sig av samt att de unga ledarna gavs utrymme att reflektera över sina egna värderingar och hur de kan står upp för de som finns i deras sammanhang. 

– Man lärde sig mycket som man har bra användning av i hela livet. Inte bara på läger, utan hela livet. Många trevliga människor att prata med och ha kul med, säger Frida Kullberg från Karlstad pastorat, 16 år, deltagare på utbildningen.

Del i ett sammanhang

Dagen, som arrangeras av Svenska kyrkans Unga i Karlstad stift, församlingar från hela stiftet och Karlstads stiftskansli, är uppföljning på en utbildningshelg i oktober 2022. Ungdomarna har även haft hemmaträffar i sina respektive församlingar.

– De workshops jag varit på har varit bra och lärorika. Vi har pratat mycket om utfrysning och mobbning, det är bra då jag har lärt mig hur jag kan hantera det och lära andra. Hur man kan visa åskådarna och förklara vad som ska göras, säger Emilia Ekman från Karlskoga församling, 16 år, deltagare på utbildningen.

Utvecklas som ledare

Unga ledare är viktiga ideella medarbetare i församlingarna runt om i stiftet. Det är också ett sätt att ta ett fortsatt ansvar för unga i Svenska Kyrkan som vill utvecklas i ledarskap.

– Jag ville fortsätta inom kyrkan, ändå kunna leda folk. Fick glädje av unga ledare när jag var konfirmand, så då ville jag också göra det. Det är roligt, säger Tobias Sjöberg från Karlstad pastorat, 16 år, om varför han vill bli ung ledare. 

Om ung ledarutbildning

Ung ledarutbildning riktar sig till ungdomar som är konfirmerade i Svenska kyrkan och vill fortsätta sitt engagemang och vara kvar i församlingen eller pastoratet som ung ledare. Utbildningen genomförs i tre steg tillsammans med församlingar och pastorat från hela stiftet. Utbildningsträffen den 18 mars var en del av steg 2.