Foto: Isabelle Normann Sällström

Tom grav och radikala ideal

Nyhet Publicerad

Här kommer en bra fråga: Vad var det som gjorde att en religion som bestod av 20-talet vilsna och förvirrade anhängare på långfredagen år 33 efter Kristus, drygt 300 år senare hade uppskattningsvis 30 miljoner anhängare? Det fanns ju hundratalet kulter och religioner att välja på i romarriket, av vilka de flesta hade det betydligt bättre förspänt än kristendomen. De handlade i alla fall inte om en kriminell loser, som blivit upphängd på ett kors som en simpel förbrytare.

Så vad var det som gjorde att kristendomen över huvud taget blev en världsreligion? Vad var nyckeln till framgången? Svaret på den frågan råkar vara skälet till att vi firar påsk. Svaret är att graven var tom. ”Kristus är uppstånden!” som vi säger i påskdagens gudstjänst.

Men det finns åtminstone ett svar till. Forskaren och agnostikern Bart D Ehrman har forskat kring detta, och hans svar på kristendomens framgångar är så självklara att vi lätt missar det.

För det var, säger Ehrman, kristendomens ideal som var anledningen till att religionen erövrade världen. Ehrman skissar i sin bok The Triumpf of Christianity upp en bild av hur romarrikets etik, ideal och struktur såg ut. Det var ett imperium där mycket handlade om dominans. Om mannens självklara dominans över kvinnan. Om den fries självklara dominans över slaven. Om segrarens självklara dominans över den besegrade. Om den romerske medborgarens självklara dominans över andra nationaliteter. Dominans. Makt. Detta var självklara ideal i romarriket som alla accepterade, även de svaga och marginaliserade.

Och Ehrman visar hur den framvällande kristendomen, med sina judiska rötter, bryter med detta. ”Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus” som Paulus säger i Galaterbrevet. Dominansen är med andra ord bruten. Det var totalt radikalt i sin tid. Det är totalt radikalt än i dag. Och Ehrman konstaterar: det var dessa ideal som låg bakom den största kulturella förvandling som vår del av världen någonsin har skådat. Inte att undra på att de första kristna till stor del bestod av just kvinnor och slavar. Och gissa vad – de var många.

Kristendomen kom helt enkelt med ett nytt sätt att se på världen. Alla var lika mycket värda. Den rike var inte mer värd än den fattige. Greken inte mer värd än juden. Och mannen inte mer värd än kvinnan. Alla var vi lika inför Gud. Visst, historien är full av exempel på när vi kristna inte lyckats leva upp till våra ideal. Men idealen finns likväl där, och det på ett sätt som de inte fanns i romarnas egna religioner.

Ehrman, som själv inte är kristen, menar att kristendomens triumf innebar, ”den största kulturella förvandling som världen någonsin har skådat”. Saker som vi i vårt samhälle i dag anser som självklara, att staten ska hjälpa de svagaste i samhället, att vi har ansvar för varandra, att alla har rätt till vård, skola och sjukvård, är inte alls självklara, menar Ehrman.

Så – vi firar påsk för att Kristus är uppstånden. Men även för att högtidlighålla de ideal som i mycket byggt Sverige.

Text: Biskop Sören Dalevi