Lyssna

Nyhet / Publicerad 1 februari 2024 / Ändrad 2 februari 2024

Presidiekonferens om ledning, styrning och rekrytering

Årets presidiekonferens samlade ett stort antal kyrkoherdar och kyrkorådsordföranden för samtal och erfarenhetsutbyte. Huvudfokus var ledning, styrning och rekrytering, ämnen som för alla församlingar är mycket centrala.

Under dagen varvades föredrag av stiftskansliets specialister med exempel från församlingar och pastorat. En av dem som bidrog med exempel från verkligheten var Leif Holmgren, kyrkorådsordförande i Filipstads församling. Han presenterade ett material som kallas samarbetskontraktet.

– Det är ett jättebra material som kyrkoherde och kyrkorådsordförande kan använda för att prata igenom och förtydliga sina respektive roller och förtydliga hur man ska samverka, berättade Leif. 

Även Charlotte Mackenrott och Johnny Blomquist från Arvika pastorat delade med sig av hur deras samarbete ser ut. Några nyckelord som återkom dem emellan var omtanke och respekt.

Stora pensionsavgångar i närtid

Mari Åhrström och Eva Persson från Karlstads stift ledde ett pass om rekrytering. De arbetar med att lotsa dem som vill utbilda sig inom präst- respektive diakonyrket. Mari och Eva lyfte fram att mycket stora pensionsavgångar kommer att ske fram till 2030 inom alla de fyra kyrkliga profilyrkena. Därför, påpekade de, är det mycket viktigt att fånga upp alla som visar intresse för att arbeta inom kyrkan.

Kyrkoherde Andreas Sigge Widekärr från Färgelanda-Högsäter lyfte betydelsen av att fånga in intresset hos konfirmander. Han menar att det är viktigt att bygga vidare på de som redan ha en kontakt med kyrkan, och de som redan finns i närområdet. 

–  Det är betydligt svårare att få någon att flytta hit från en storstad. säger han och fortsätter: Jag har också att det är viktigt att fånga upp de unga talanger som vi ser i till exempel konfirmandgrupper, att våga fråga dem, att plantera tanken så att den får gro. Därför så ser jag till att ’våga-fråga’ någon i varje konfirmandgrupp; Har du funderat på att bli diakon eller präst?

Stiftets medarbetare lyfte möjligheten för en församling att få ekonomiskt stöd för exempelvis en Ung resurs som provar på att arbeta i en församling. 

Mari och Eva delade också med sig av kunskap om de unga som står i begrepp att välja yrkesväg. De brukar kallas för Generation Z och är födda mellan 1997-2012. De har inte samma livssyn och värderingar som äldre. De är födda in i en tid av oro och kris och söker därför gärna ordning och trygghet. Det kan t ex innebära att frågor om jämställdhetsplaner och pensionsvillkor kommer upp på en intervju eller att val av bostadsort baseras på vilken kommun som har bäst miljö- och klimatsatsningar.

Relaterat innehåll

Ung resurs – ett praktikår i Svenska kyrkan

Letar du efter en meningsfull sysselsättning efter gymnasiet? Praktikåret Ung resurs är en möjlighet för unga vuxna mellan 18 och 25 år över hela Sverige att göra en insats för medmänniskor inom Svenska kyrkan och dela en församlings tro och liv.