Lyssna

/ Publicerad 10 mars 2021

Prata som en giraff så slipper du bråka

Många arbetar hemifrån, samtidigt som möjligheterna till aktiviteter och umgänge är starkt begränsade. Om vi som kan ses börjar gå varandra på nerverna, kan det kanske vara dags att prova giraffspråket? Den som lyckas bemästra det kan se fram emot både ökad självkännedom och bättre relationer.

Metodens grundare, Marshall Rosenberg, växte upp i en stökig del av Detroit i USA, vilket lär ha väckt hans intresse för konfliktlösning. Intresset fick ny näring när han som nyutexaminerad psykolog arbetade med medborgarrättsgrupper i början av 60-talet.

Rosenberg tyckte att samtalen fastnade, att fördomar och kultur låg som en blöt filt över kommunikationen. Folk såg inte varandra.

Han började fila på det som kom att bli Nonviolent Communication, NVC. Den mest kända boken om detta, Nonviolent communication – ett språk för livet, har sålts i miljontals exemplar. I dag används hans kommunikationsmodell runt om i hela världen, och är kanske mer känd som ”giraffspråket”.

– Giraffspråket är ju ett lite fånigt namn, men det är en bra modell för grundläggande sopsortering.

Håkan Kellgren tittar på mig från en dataskärm. Han undervisar i konflikthantering vid Göteborgs universitet. Han jobbar också som konflikthanterare och hanterar då till exempel konflikter på arbetsplatser. En av de ­modeller han använder sig av är just giraffspråket, fast han säger oftast NVC.

Med sopsortering menar han att man med NVCs fyra steg kan få hjälp att reda ut vad som är vad i ens reaktioner, och att på så sätt lättare kunna se var behov, känsla och reaktion inte riktigt lirar.

I korthet kan man säga att NVC handlar om att kunna kommunicera med andra människor utan att våra förutfattade meningar kommer i vägen och att vi ska ta ansvar för våra egna känslor och behov och empatiskt lyssna efter andras.

Om man lyckas med det så kan man lösa allt från vardagsgräl om smutsiga skor i hallen till konflikten om Västsahara. I alla fall i teorin.

– Alla konflikter går inte att lösa, för att folk egentligen inte vill lösa dem. Ibland fyller konflikten behovet. Jag kan till exempel bli helt vansinnig om någon snor en parkeringsplats mitt framför ögonen på mig. Senare kan jag ju se att min ilska egentligen handlade om något annat.

Ilska över en stulen parkeringsplats är för­hopp­ningsvis en bagatell. Värre är kanske de konflikter som man har med sin partner eller sina kollegor eller barn, trista vardagsgrå bråk som tär på en, lite i taget. Med övning kan man slippa mycket av detta, menar Håkan Kellgren.

– Det är på ett sätt enklare att leva med att det är någon annans fel, visst är det så. Men vågar man vara sårbar och öppna sig kring vad man har för behov och lär sig ta ansvar för sina egna känslor, då får man en bättre kvalitet på sina relationer.

Man behöver alltså analysera sig själv och se vad det är som händer när man kommunicerar med någon. Om jag blir arg, ledsen eller frustrerad, vem skyller jag på då? Enligt NVC är det aldrig den andre som är skuld, du är själv ansvarig för hur du känner. Du måste komma till klarhet över varför du reagerar som du gör, ta ansvar för din egen reaktion och sedan tyd­ligt kommunicera behov och önskemål till exempelvis din kollega eller partner.

Modellen är egentligen lite för svår, menar Kellgren. Vi är upptagna av så mycket annat i våra liv. Men i grunden handlar det faktiskt ”bara” om att ta ansvar och inte skylla ifrån sig.

– Varför kom du för sent i morse? Det var inte för att spårvagnen var sen utan för att du inte åkte i rätt tid. Det är ett banalt exempel, men det illustrerar vad som avses. Man tar ansvar, både för det lilla och det som är större.

Metoden hjälper till att sortera i ansvars­tagandet, men det är ju också ett nytt förhållningssätt för många, så då behöver man träna, säger Håkan Kellgren.

– Svårast är att nå ett läge där man verkligen känner att en annan person inte kan göra en arg: ”Du styr inte mina känslor, det gör jag själv”, ”Mina behov har inget med dina att göra” och vice versa. Det handlar alltså inte om att man aldrig ska bråka, men att bråken kanske får en högre kvalitet. Lyckas man ta den makten över sitt liv, då har man kommit väldigt långt.

Text: Malin Kling Uddgren

Varning!

Kellgren är tydlig med att budskapet i texten inte ska användas i destruktiva relationer. Den som blir misshandlad ska inte sitta hemma och sätta in misshandeln i ett NVC–sammanhang.

Koll – är du giraff eller varg?

Marshall Rosenberg ville skapa verktyg för att hjälpa oss att se vad som underlättar respektive försvårar kommunikation. Hans tänkande utgår från en dynamisk människosyn: en människa är inte si eller så utan känner, talar och handlar utifrån vissa omständigheter. Text: Malin Kling Uddgren

Motsatsen är en statisk människosyn – grunden för den krigskultur rosenberg ansåg att vi i vår tid ännu lever i, mer eller mindre medvetet.

För att tydliggöra sina tankegångar använde han sig av de två symboldjuren giraff och varg. Symboler som visade sig fungera för åhörare i alla åldrar och som de flesta av oss nog kan känna igen både oss själva och andra i.

Giraffen står för en reflekterande inställning, den stannar upp och ser längre än orden når. Vargen står för det motsatta, ett djur som går till attack utan att lyssna och som sårar och skapar konflikter genom att inte sätta sig in i vad andra känner.

Giraffen

  • Har förmågan till inlevelse och kan se vad andra ser

  • Ser en subjektiv värld som går att förändra: ”Så här känner jag”

  • Lever sig in i utan att moralisera: ”Aha, är det så här för dig”

  • Använder ett konkret språk som anger bakomliggande orsaker, behov, känslor

  • Undersöker, talar sakligt om sina behov

  • Observerar sakligt, beskriver: ”När du...”

  • Anger sin egen känsla, önskan, sina behov

  • Gör ett val i varje ögonblick

  • Upplever världen som föränderlig

 Vargen

  • Tror att alla ser på samma sätt som hen

  • Ser en oföränderlig värld, ”Så här är det”

  • Sätter etiketter: ”Du är alltid...”, ”Felet med dig är att du...”, ”Kan du aldrig lära dig...”

  • Använder ofta ord som måste, skall, bör, får inte, kan inte

  • Attackerar eller är offer

  • Generaliserar: ”Måste du alltid...”

  • Angriper, är aggressiv

  • Förnekar att hen har ett val

  • Upplever världen som statisk

Källa: laraforfred.se

NVC-modellen

Punkterna nedan är de fyra steg som används i NVC-modellen. De behöver inte användas i någon särskild ordning. ­Fundera över de olika stegen och vad de innebär för dig. Ofta är det inte vad vi säger, utan hur, som påverkar hur ett samtal utvecklar sig.

1. Observation – du kommer hem och ser att din partner har ställt sina leriga skor på hallgolvet. Det stör dig. Anklaga inte, utan konstatera bara att skorna står där.

2. Känsla – du blir arg när du ser skorna stå där, men försök fundera över vad det egentligen är du blir arg över. Din känsla är kanske att du anstränger dig för att ni ska ha det fint hemma, men att din partner inte ser det? ”jag torkade golvet i morse. Det är trist att det blir smutsigt igen så fort.”

3. Behov – det ligger oftast ett otillfredsställt behov bakom en konflikt. I det här fallet är kanske ditt egentliga behov att du skulle vilja ha en annan fördelning av sysslorna hemma? ”jag skulle vilja att vi delade mer på hushållsarbetet.”

4. Önskemål – det är först när du blir tydlig med vad du vill ha, som du kommer vidare. Du vill att ni hittar en annan fördelning än den ni har i dag. Ett sätt att börja kan vara att be den andre ställa skorna i skohyllan framöver. Det är dock inte samma sak som att den andra parten kommer att göra som du vill, men förhoppningsvis kan hen förstå ditt behov och dina önskemål.

Vill du läsa mer?

Portalen för NVC i Sverige, cnvc.se

Kyrknytt är Karlstads pastorats församlingstidning. Under 2017-2023 skickades tidningen även till alla hushåll i Värmland och Dalsland. Denna text publicerades i ett nummer av tidningen Kyrknytt som kom ut under 2021. 

Mer från tidningen Kyrknytt

Utgivna nummer av Kyrknytt

Du kan läsa tidningen i sin helhet och fler utgivna nummer på Karlstads pastorats webbplats. 

Mer digitalt innehåll från Kyrknytt

För dig som vill hitta mer digitalt innehåll från tidigare nummer av Kyrknytt.