En skatt vid regnbågens slut

Nyhet Publicerad

När alla rektorer inte svarade på mejl om att få en klassuppsättning av Barnens bästa bibel hörde församlingspedagog Carina Adrian av sig direkt till alla 17 lärare med årskurs två i pastoratet. Alla tackade ja. Samtidigt pågick planering för värmländskt boksläpp av Barnens bästa bibel. I Arvika. Illustratören Marcus-Gunnar Pettersson boplats. 

Foto: Arvika pastorat/Järvenskolan

Vid ett besök på Järvenskolan i Gunnarskog frågade Carina i förbigående klassläraren om det fanns intresse för att ha bokläpp i hennes klass. Innan hon lämnat skolan var planeringen i full gång. Temat skulle bli Noas ark. Men som bekant pågår en pandemi. Det gjordes både en plan A och plan B för boksläppet.  Och plan B fick det bli. Inga författare på plats, inga journalister, men det viktigaste fanns där. En massa förberedda och förväntansfulla barn.

– Barnen var väl inlästa på Noas ark, hade tränat på sånger och såg fram emot äventyret på arken, berättar fritidsledaren Marie Mattsson. 

Men hon hade inte i sin vildaste fantasi kunna föreställa sig den entusiasm äventyret med Noa väckte. Dagen inleddes med en filmad hälsning från biskop Sören som han avslutades med att säga att Marie stod ute på skolgården och väntade med en överraskning. Barnen bara rusade ut och hann knappt få på sig ytterkläderna i ivern. Där väntade ett arkbygge och en resa där barnen både fick möta duvan och följa regnbågen. Och där, precis som det ska vara, fanns en skattkista med biblar, skattpåse och fika.

Påskvandring med Barnens bästa bibel. Foto: Arvika pastorat

– Att det var lyckat fick vi bevis för redan på vägen hem. Barnens lärare Petra skickade en film med barn som satt i klassrummet helt uppslukade av bibeln, säger Marie. 

Och så har det fortsatt. I Arvika östra och västra församlingar bjöds till exempel alla barn födda 2012 och 2013 bjöds in till drop-in bibelutdelning i advent. Glögg och fika utomhus, tipspromenad med bibelfrågor och ficklampor att lysa sig med i mörkret blev en spännande inledning innan familjerna slussades in i kyrkan för att få sin bibel mer personlig dedikation. 

– På det här sättet fick vi möjlighet att prata med alla och berätta om bibeln. Det har varit otroligt uppskattat, säger Carina. 

Så uppskattat att hon blivit stoppad på promenad av tacksamma föräldrar som berättar om både deras barn och de själva fastnat i bibeln och dess bildvärld.   I påskas bjöds skolor in till påskvandring i kyrkan, som av hänsyn till smittspridningen skedde utan pedagoger på plats.

– Vi byggde upp åtta stationer med bilder från passionsberättelsen där små grupper kunde gå igenom händelserna. Speja hade tagit fram bilder i A3 att köpa och det blev jättebra, tycker Carina. 

Pastoratet har också gjort utskick med häftet om påsken och påskägg till både förskolor och förskoleklass och kontakterna är fortsatt positiva. I höst drömmer Marie och Carina om att kunna genomföra Noas ark fullt ut med eleverna i Gunnarskog. Och varför inte i alla skolor? Entusiasmen flödar på skärmen när de blir intervjuade. Möjligheterna är oändliga.