Vintervärme - varm kvällsmat till Karlstads hemlösa

Även detta coronaår ska Vintervärme göra sitt bästa för att stötta hemlösa i Karlstad. Tisdag, onsdag, fredag och söndag kväll serveras varm kvällsmat till. Och för första gången samverkar offentliga, privata och kyrkliga organisationer i nätverket.

Under sex år har nätverket Vintervärme gett värme till Karlstads hemlösa under kalla vinterveckor. Med hjälp av resurser från kommun, företag, privatpersoner och organisationer har många hemlösa fått hjälp.

I år använder Vintervärme en food bike som serverar kvällsmat till människor utan boende i Karlstad. Den kommer att köra ut på stan tisdag, onsdag, fredag och söndag kväll från och med 10 februari.

annorlunda verksamhet under coronaåret

För de som sover utomhus är det nu i slutet av vintern som krafterna börjar ta slut. Nu är kylan värre och de vandrar hela nätterna för att hålla värmen. Då behövs all näring och värme som går att få tag i.
    I år kan vi inte erbjuda värmen i form av väggar, tak och en säng, men vi kan erbjuda goa ögon, varma ord och varm kvällsmat i magen.
    Tyvärr gör coronarestriktionerna att vi inte kan garantera säkerheten för våra volontärer och boende om vi skulle ha ett nattboende som förra året. Men vi hoppas på nästa år.
    Vi håller tät kontakt med de hemlösa. Både i våra organisationers verksamheter och när vi serverar kvällsmat. På så sätt kan vi hålla koll på om någon far illa, är sjuk, behöver hjälp, kläder eller utrustning. Och behöver någon akut hjälp ser vi till att de får det.

värdefulla volontärer

Volontärerna är en otrolig viktig del i Vintervärmes arbete. Det är de som hjälper till att skapa den varma stämning som välkomnar alla hemlösa. Tack vare alla organisationer som är med har vi kontakt med många volontärer. Men det finns alltid plats för fler. Hör av dig till någon av organisationerna om du vill hjälpa till.

ge en gåva

Vi samlar in pengar för att Vintervärme ska kunna erbjuda värme åt Karlstads hemlösa. Varje litet bidrag är viktigt! Varje bidrag som kommer in gör att vi kan hjälpa och stötta Karlstads hemlösa under kalla vinterveckor.

Swish: 1234126017

Klicka på bilden för att ladda ner årets affisch så du kan skriva ut den.

Har du någon lokal som vi skulle kunna använda längre fram? Hör gärna av dig!

Här i Karlstad har vi vänt och vridit på alla alternativ och lokaler som vi kan tänka oss och vi kommer att fortsätta göra det. Men i år har vi inte kunnat hitta något alternativ som säkerställer säkerheten, tryggheten och smittskyddet för de boende eller för volontärerna.
Men har du något inför nästa vinter när corona inte ställer till det för oss - tveka inte att höra av dig!

EKONOMI

De ekonomiska resurserna som möjliggör Vintervärme är bidrag från Karlstads kommun och gåvor från privatpersoner, organisationer och företag – både pengar, material och livsmedel.

BAKGRUND

Vintervärme är ett nätverk bestående av Svenska kyrkan Karlstads pastorat, Karlstads kyrkliga stadsmission, RIA Hela människan, Rotary City, Karlstads kommun, Pingstförsamlingen och Tingvallakyrkan.
   Nytt för 2021 är att nätverket utökats med offentlige och privata organisationer. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans och hitta nya kretativa lösningar för Karlstads hemlösa. I år blir det en food bike som ska servera kvällsmat. Det startar upp i mitten av februari.

Under de senaste sex åren (från 2014) har det Vintervärme arbetat med att hjälpa utsatta människor i Karlstad med värme, boende och mat under kalla vinterveckor.
 Från början var nätverket en akut insats för att hjälpa det stora antalet
EU-migranter som kom vintern 2013/2014 och sedan har verksamheten sett olika ut varje år. Alla nationaliteter har alltid varit välkomna till Vintervärme. De två första åren låg fokus på att ordna nattboende för många (baracker och husvagnar) och de tre nästkommande åren har det organiserats ett nattcafé där fokus varit värme, trygghet och mat. 2020 skapades ett nattboende med plats för 14 personer som var öppet i över två månader.

FÖRETAG SOM VILL BIDRA

Företag? Ta kontakt med Johan Husberg, 054-14 19 52.

Märk med Vintervärme

Vintervärme logotyp