Other languages with Google Translate

Karlstads pastorat Besöksadress: Västra Kyrkogatan 3-5, 65224 KARLSTAD Postadress: Västra Kyrkogatan 5, 65224 KARLSTAD Telefon:+46(54)141400 E-post till Karlstads pastorat

Vintervärme - värme till Karlstads hemlösa

Under fem år har nätverket Vintervärme kunnat ge värme till Karlstads hemlösa under kalla vinterveckor. Med hjälp av resurser från kommun, företag, privatpersoner och organisationer har många hemlösa kunnat få spendera nätter varma och mätta istället för utomhus.

förändrar liv

De senaste årens nattcaféer där hemlösa kunna vila och värma sig har betytt mycket för många individer. Där har de hittat ett tryggt, säkert vardagsrum – något de inte får uppleva annars.

värme gör skillnad

De hemlösa har fått flera sorters värme – dels för kroppen, dels genom maten och framför allt genom en varm mötesplats där de kunnat växa och vila.
 När kroppen är varm kan själen läka och flera individer har kunnat ta tag i sådant de inte orkat närma sig förut.
 Volontärerna är en otrolig viktig del i Vintervärmes arbete. Det är de som hjälper till att skapa den varma stämning som välkomnar alla hemlösa.

ge en gåva

Vi samlar in pengar för att Vintervärme ska kunna erbjuda värme åt Karlstads hemlösa. Pengarna går till exempel till lokalhyra, personalkostnad, mat, förbrukningsmaterial och andra saker som behövs. Varje litet bidrag är viktigt! Varje bidrag som kommer in gör att vi kan hjälpa och stötta Karlstads hemlösa under kalla vinterveckor.

EKONOMI

De ekonomiska resurserna som möjliggör Vintervärme är bidrag från Karlstads kommun och gåvor från privatpersoner, organisationer och företag – både pengar, material och livsmedel.

BAKGRUND

Vintervärme är ett kyrkligt nätverk bestående av Svenska kyrkan Karlstads pastorat, Pingstförsamlingen, Tingvallakyrkan, RIA Hela människan och Karlstads kyrkliga stadsmission.
Under de senaste fem åren (från 2014) har det Vintervärme arbetat med att hjälpa utsatta människor i Karlstad med värme, boende och mat under kalla vinterveckor.
 Från början var nätverket en akut insats för att hjälpa det stora antalet
EU-migranter som kom vintern 2013/2014 och sedan har verksamheten sett olika ut varje år. Alla nationaliteter har alltid varit välkomna till Vintervärme. De två första åren låg fokus på att ordna nattboende för många (baracker och husvagnar) och de tre sista åren har det organiserats ett nattcafé där fokus varit värme, trygghet och mat.

VOLONTÄRBYRÅ

Ta kontakt med Vintervärmes volontärbyrå om du vill hjälpa till. Du som vill vara volontär kallas till en volontärträff där du får mera information om arbetet och vi får lära känna dig.
 Kontaktpersoner är Marie Björklind 070-967 12 47 och Anders Holz 076-766 14 86.

FÖRETAG SOM VILL BIDRA

Företag? Ta du kontakt med
Marie Björklind 070-967 12 47

Märk med Vintervärme

Vintervärme logotyp

Just nu pågår utvärdering och planering inför nästa vinter.
Här kan du läsa om hur Vintervärme fungerade vintern som gick.

Vintervärme våren 2019

Just nu finns det ett nattcafé för hemlösa i en lokal intill Stadsmissionen på Herrgårdsgatan 9. Det är kyrkorna och organisationerna i nätverket Vintervärme som återigen upprättar det tillfälliga nattcaféet som kommer att ha öppet alla nätter i veckan så det länge behovet och möjligheten finns. Öppettiderna är vardagar 21.00-08.00 och helgdagar 21.00-09.00.

Nattcafét Vintervärme kommer att ha plats för cirka tio personer som annars skulle ha sovit i en trappuppgång, parkeringshus eller kanske på soffan hos en kompis. De får möjlighet att vistas inomhus, värma sig och kvällsmat samt frukost på morgonen.

- Vi vet att det finns hemlösa i Karlstad som fryser och som inte har någonstans att visats där de kan få lite värme och vila under nattens timmar. Därför öppnar vi nu ett nattcafé i centrala Karlstad säger Dan Kihlström, sammankallande i Vintervärmes ledningsgrupp.

Nattcafét bemannas av tre volontärer varje natt. Därför söker Vintervärmes volontärbyrå personer som vill hjälpa till. Klicka här för att veta mer om hur du blir volontär!

Vintervärme finns på Facebook där vi uppdaterar löpande om hur det går och vad som behövs: www.facebook.com/vintervarme/

Debattartikel

Diakonerna i Karlstads pastorat har skrivit en debattartikel om situationen för Karlstads hemlösa som publicerades i VF den 21 februari. Läs artikeln här

Allmänna frågor om Vintervärme besvaras av Marie Björklind 070-967 12 47.

Det är nu femte vintern i rad som nätverket Vintervärme ordnar någon typ av värmestuga för i hemlösa i Karlstad. Vintervärme är en sammanslutning av några av kyrkorna i Karlstad tillsammans med Ria och Karlstads kyrkliga stadsmission. För fem år sedan rörde det sig främst om eu-migranter som hade ett stort behov av tillfälligt nattboende under den kallaste vintern. Nu har antalet eu-migranter i Karlstad minskat och det är istället främst människor utan boende skrivna i Karlstad som har ett behov av att få värme under natten.

Ekumeniska kyrkliga nätverket för socialt arbete

• Svenska kyrkan, Karlstads pastorat
  • Pingstkyrkan