Vintervärme - tak över huvudet till Karlstads hemlösa, vintern 2022

10 januari öppnade Vintervärme dörrarna till nattboendet för Karlstads hemlösa under vintern 2022. 27 mars var sista natten vi hade öppet. Tack vare fantastiska volontärer kunde vi ha öppet hela 11 veckor denna vinter.

Nu är Vintervärme stängt för den här gången
Ett stort och varmt tack till alla volontärer!

Under 77 nätter har de som inte har tak över huvudet kunnat sova i värme och trygghet i Vintervärmes lokaler på Älvkullen.

11 veckor är den längsta perioden som Vintervärme har lyckats ha öppet. Det har varit svårt att få tag i tillräckligt mycket volontärer i år, mycket på grund av pandemin. En del har ställt upp många nätter. Det är otroligt vilket arbete volontärerna gör! Det är tack vare dem som det har gått så bra och varit stabilt.
 
På Vintervärme har besökare kunnat få kvällsmat, madrass, kudde och filt. Och värme förstås. Det har varit i genomsnitt 10 personer som kommit varje natt. Cirka 25 kvinnor och män från Karlstad, andra orter och Europa har bott olika många nätter.

Orsakerna till att besökarna kommer till Vintervärme är väldigt olika. Vi har mött flera tragiska livsöden. Och vi märker att många är oroliga för var de ska ta vägen nu när vi stänger. Särskilt nu när kylan kom tillbaka. Nätverket Vintervärme skulle gärna se att det fanns ett nattboende året om men det klarar vi inte av. Så mycket volontärkrafter skulle vara orimligt att uppbringa.

Nu ska årets verksamhet utvärderas och vi ska dokumentera tiden på Älvkullen. Sen börjar planeringen för nästa år. Vi börjar leta efter en lokal redan nu.

Har du någon lokal som vi skulle kunna
använda längre fram? Hör gärna av dig!

Vi har vänt och vridit på alla alternativ och lokaler som vi kan tänka oss skulle kunna fungera för Vintervärme och vi kommer att fortsätta göra det.

Men inför nästa vinter har vi inte kunnat hitta något alternativ som säkerställer säkerheten och tryggheten för besökare eller volontärer.

Har du något tips på en lokal som Vintervärme skulle kunna använda?
Tveka inte att höra av dig!

Vintervärme - vintern 2022

Under nio år har nätverket Vintervärme gett värme till Karlstads hemlösa under kalla vinterveckor. Med hjälp av resurser från kommun, företag, privatpersoner och organisationer har många hemlösa fått hjälp.

Värme under kalla nätter

Öppet alla dagar kl 20.30-07.30 (insläpp mellan 20.30-22.00)
Tyst vila i sovsalarna kl 23.00-06.45

För de som sover utomhus är det i slutet av vintern som krafterna börjar ta slut. I januari behövs en varm plats att sova för att kunna återhämta kroppen och sinnet. Vi kommer att ge 15 personer möjlighet att sova inomhus under vintern 2022. Planen är att hålla Vintervärme öppet 10 januari till 27 mars.

Här kan du ladda ner ett papper att dela ut till personer som skulle behöva komma till Vintervärme.

Välkommen till Vintervärme 2022

Årets nattboende finns i Älvkullegymnasiets gamla lokaler, ungefär vid Älvkullegatan 34. Gå av bussen på hållplats Tomtebogatan så hittar du Vintervärme strax bakom hållplatsen.

Här finns 15 sängplatser fördelat på två sovsalar. En för män och en för kvinnor. Det är insläpp 20.30-22.00 varje kväll. Gästerna får kvällsmat och sedan är det tyst vila mellan 23.00 och 06.45. Då hjälper gästerna till att städa innan de lämnar boendet före 07.30. Frukost finns på Karlstads kyrkliga stadsmission inne i centrum.

Nätverket har tät kontakt med Smittskydd Värmland och de har gett oss klartecken för att öppna Vintervärme utifrån de åtgärder som görs för att förhindra smittspridning. Alla ska hålla avstånd, skyddsutrustning finns, alla ska tvätta sig noga och alla ytor spritas vid städning. 

Värdefulla volontärer

Volontärerna är en otrolig viktig del i Vintervärmes arbete. Det är de som hjälper till att skapa den varma stämning som välkomnar alla hemlösa. I år satsar vi extra mycket på volontärerna som kommer att få gå en särskild utbildning och göra praktik i verksamhet innan de jobbar i Vintervärme. Läs mer om Vintervärmevolontärerna här.

Ge en gåva

Vi samlar in pengar för att Vintervärme ska kunna erbjuda värme åt Karlstads hemlösa. Varje litet bidrag är viktigt! Varje bidrag som kommer in gör att vi kan hjälpa och stötta Karlstads hemlösa under kalla vinterveckor. Här kan du läsa mer om vad pengarna används till.

Swish: 123 412 6017

Bankgiro: 5654-9819
Märk med Vintervärme

Arbeta som volontär i Vintervärme

Vill du göra skillnad för någon som lever i utanförskap och som inte har någonstans att bo? Nu kan du anmäla ditt intresse för att hjälpa till som volontär. Gör skillnad på riktigt!

Ge en gåva som värmer på riktigt

Stöd Vintervärme så fler hemlösa kan få spendera några nätter i värme och trygghet. Ge bort en natt en gåva till någon och skriv ut det fina gåvokortet som berättar lite mer.

Ekonomi

De ekonomiska resurserna som möjliggör Vintervärme är bidrag från Karlstads kommun och gåvor från privatpersoner, organisationer och företag – både pengar, material och livsmedel.

Bakgrund

Vintervärme är ett nätverk bestående av Svenska kyrkan Karlstads pastorat, Karlstads kyrkliga stadsmission, RIA Hela människan, Rotary City, Karlstads kommun, Pingstförsamlingen och Tingvallakyrkan. 
   Från 2021 består nätverket av både offentliga och privata organisationer.

Sedan 2014 har Vintervärme arbetat med att hjälpa utsatta människor i Karlstad med värme, boende och mat under kalla vinterveckor. Från början var nätverket en akut insats för att hjälpa det stora antalet EU-migranter som kom vintern 2013/2014 och sedan har verksamheten sett olika ut varje år.

Alla nationaliteter har alltid varit välkomna till Vintervärme. De två första åren låg fokus på att ordna nattboende för många (baracker och husvagnar) och de tre nästkommande åren har det organiserats ett nattcafé där fokus varit värme, trygghet och mat. 2020 skapades ett nattboende med plats för 14 personer som var öppet i över två månader. 2021 var det inte möjligt att öppna något boende på grund av corona men 2022 är planen att kunna ta emot nattgäster igen.

 

FÖRETAG SOM VILL BIDRA

Företag? Ta kontakt med Johan Husberg, 054-14 19 52.

Bankgiro: 5654-9819
Märk med Vintervärme

Ge en gåva som värmer på riktigt

Stöd Vintervärme så fler hemlösa kan få spendera några nätter i värme och trygghet. Ge bort en natt en gåva till någon och skriv ut det fina gåvokortet som berättar lite mer.

Vintervärme logotyp

Ge en gåva till Vintervärme

Varje litet bidrag som kommer in gör att vi kan hjälpa och stötta Karlstads hemlösa under dessa kalla vinterdagar. Nu laddar närverket för att kunna erbjuda varma nätter i januari.

Nätverket Vintervärme

  • Svenska kyrkan, Karlstads pastorat
  • Karlstads kyrkliga stadsmission
  • RIA Hela människan
  • Rotary Karlstad City
  • Karlstads kommun
  • Pingstkyrkan
  • Equmeniakyrkan, Tingvallakyrkan