Du är värdefull, älskad och aldrig ensam

Vi vill att du som konfirmand får med dig dessa tre viktiga påståenden under konfirmandtiden och framåt i livet.

Du är värdefull

Du betyder mycket genom att bara finnas. Du är värd respekt och omtanke. Du är viktig och har stor betydelse för dina medmänniskor. Dina åsikter kan påverka världen och du kan göra skillnad i det du engagerar dig i. Om inte du bryr dig - vem ska då göra det?

Alltid älskad

Du är älskad precis som du är. Av Gud och av andra människor. Du behöver inte förändra någonting av det som är du.

Som konfirmand ingår du i en grupp där ni lär känna varandra ordentligt. Vi pratar om relationer till andra människor och din plats i världen.

Vi tittar särskilt på kristendomens stora utmaning - att älska din medmänniska som dig själv - hur gör man det? Går det att visa kärlek mot alla människor?

Du är aldrig ensam

I Svenska kyrkan tror vi att Gud är med oss. Varje dag, hela tiden - en vän som alltid är där oavsett hur du mår eller vad som händer. Gud delar våra dagar och upplevelser och lyssnar alltid.

Som konfirmand får du uppleva hur det kan vara att leva med Gud som närvarande i ditt liv. 

#konfakarlstad 24/25

Ett år med konfa! Nya insikter. Nya kompisar. Nya åsikter och upplevelser. Vi pratar om livet och utmaningarna, kärleken och engagemanget, Gud, dig själv och världen. Häng med på ett härligt konfaår!

Anmäl dig till en konfagrupp som låter rolig!

Är du född 2010? Då är det dags för dig att välja ditt konfaalternativ! Oavsett vilken grupp du väljer kommer det att bli ett äventyr!

Värt att veta om konfa!

Läger, fika, teman, kåpor, grupper, gudstjänst, tro, ledare... Här finns det som är värt att veta om konfa.

Vad är viktigt för dig? Vad bryr du dig om? Vad brinner du för? Livet har många sidor. Där finns kärleken och hoppet, besvikelserna och ilskan. Varför finns det så mycket ondska och orättvisa? Lönar det sig att arbeta för rättvisa och jämlikhet? Vad är en människa - med sin sexualitet, sin talang, sin vilja och själ. Vad har Gud med mig att göra och vad betyder alla religioner som finns omkring oss? Allt detta talar vi om när vi ses.

Vad är konfirmation?

Ordet konfirmation betyder bekräftelse - en bekräftelse av ditt dop. I dopet säger Gud till dig att du är älskad och att du behövs här i världen. Dina ben, fötter, händer, tankar, mun och ord behövs för att sprida kärlek och förlåtelse i världen och göra den till ett bra ställe. Att konfirmera är att säga: ja, jag vill försöka!

Jag är inte döpt - får jag vara med ändå?

Du får så klart vara med även om du inte är döpt. Däremot måste du vara döpt för att kunna konfirmeras. Du kan bli döpt någon gång under konfirmandåret, Det är det många konfirmander som blir.

Om du inte är döpt kommer du överens med din konfirmationspräst om var, när och hur du vill ha dopet, om det skall vara tillsammans med konfagruppen, med bara några få eller tillsammans med till exempel familjen.

Hur ser konfirmandåret ut?

Ditt konfirmandår ser lite olika ut beroende på vilken grupp du väljer att vara med i, men vissa saker är ganska lika. Under din tid som konfirmand har du chansen att lära känna nya människor, träffa nya vänner och fundera över vad du egentligen tror, tycker och tänker.  

Träffarna handlar till stor del om dina egna frågor och funderingar om livet. Det kan vara om kärlek, vänskap, rättvisa, rasism, miljö, frihet och ansvar, död och liv, om Gud finns, vem Jesus är, vad Bibeln handlar om… I grupperna pratar och diskuterar vi, använder olika former av skapande, lek, musik och mycket annat. Du har som konfirmand möjlighet att vara med och bestämma hur träffarna ska se ut träffarna tillsammans med dina ledare. Alla våra grupper åker också på läger.

Grupperna leds oftast av flera olika ledare. En präst brukar vara med, en annan kan vara musiker, pedagog eller diakon. Flera av tidigare års konfirmander brukar också vara med som unga ledare.
Ditt konfirmandår avslutas med en konfirmationsgudstjänst i kyrkan.

Får jag vara med om jag inte tror på Gud?

Ja, du får gärna vara med även om du inte tror på Gud. Vi blir aldrig färdiga med vad vi tror, tänker och tycker. Under konfirmandåret får du chansen att fundera och diskutera tillsammans med andra – just utifrån vad du tror.

Men hur går det till?

I vänstermenyn finns hela 11 olika fantastiska konfirmationsalternativ! De kan du välja och vraka mellan och fundera ut vilket du tycker passar dig bäst. Du får anmäla dig till vilken grupp du vill.

I början av september får du en bekräftelse på din anmälan och information om var och när din grupp börjar.

Konfirmationen

I slutet av konfirmandåret börjar vi förbereda konfirmationsgudstjänsten. I samband med konfirmationen kommer du och de andra konfirmanderna att på något sätt visa litegrann av det ni har gjort under året, till exempel genom drama, musik eller på något helt annat sätt.

Konfirmationsgudstjänten är en fin avslutning på en härlig tid, ett minne för livet.