Vintervärme behöver volontärer AKUT

Nyhet Publicerad Ändrad

Det är tack vare volontärer som Vintervärme nu varit öppet i nästan en månad. Varje natt kommer människor som behöver värme och trygghet. Nu är det cirka 10 personer som dyker upp i kylan varje kväll. Men i år finns det ovanligt få volontärer. Så få att Vintervärme snart behöver stänga om inte fler volontärer går att hitta.

- Det vore hemskt tråkigt att behöva stänga eftersom vi vet att de som kommer hit behöver värmen, säger Marie Björklind som är verksamhetschef på Karlstads kyrkliga stadsmission. Vi hoppas att alla som ser detta kan ta sig en funderare. Vill och kan jag hjälpa en medmänniska som inte har ett hem? Hör av dig genast!

Det har varit extra svårt att få tag i volontärer till Vintervärme i år. Rädsla för covid och många sjuka har gjort att det är få som kan ställa upp. Efter den här veckan kommer det att bli svårt att fylla arbetspassen eftersom det inte finns fler personer att fråga. Då är enda utvägen att stänga.

Nattboendet Vintervärme har nu ett stadigt gäng besökare varje natt. Många kommer tillbaka flera gånger och börjar lära känna varandra. Det blir en trygg plats att vila på.
- Vintervärme betyder mycket för de som kommer hit, berättar församlingsherde Johan Husberg. Att få en paus från kylan är viktigt för att kroppen och själen ska kunna få återhämtning. Att få komma in någonstans där man känner sig välkommen och får hjälp ger lite hopp.

Doris Eriksson är rutinerad volontär på Vintervärme och har varit med ifrån början 2015.
- Jag vill göra en god gärning och det kan jag göra här. Det är ett sätt att visa medmänsklighet. Man får en unik inblick i hur hemskt de hemlösa har det och en annan syn på livet efter att ha arbetat på Vintervärme helt enkelt. Och det är trevligt! Gästerna njuter av att sova inomhus och få prata en stund innan de går och lägger sig. Det vore hemskt att behöva stänga nu när det finns en lokal så jag hoppas fler volontärer hör av sig.

Volontärens arbetsuppgifter

Volontärerna är en otroligt viktig del i Vintervärmes arbete. Det är de som hjälper till att skapa den varma stämning som välkomnar hemlösa i lokalen belägen i Älvkullegymnasiets gamla byggnad.

Volontärer på Vintervärme arbetar alltid minst två åt gången. Om du är ny ser vi till att du arbetar tillsammans med en erfaren volontär så alla kan känna sig trygga.

Du finns på plats 20.00-ca 08.00 och ser till att gästerna får kvällsmat, ett gott bemötande och en varm nattvila.

På morgonen hjälper alla, även gäster, till att städa och ställa i 
ordning för nästa kväll.

jag vill arbeta som volontär!

Ta kontakt med vår volontärsamordnare så hjälper vi dig vidare. 
Kenny Norrman  072-341 82 40

Du får introduktion i hur nattboendet fungerar och vad arbetet innebär.
Läs mer om volontärarbetet här.

 

Affisch om volontärarbete

Klicka på bilden nedan för att ladda ner en affisch om volontärarbetet som du kan sprida till personer du känner. Varje volontär som vi kan komma i kontakt med är otroligt värdefull!