Foto: Marie Lundström

Vikentryggheten - daglig telefonkontakt för ensamma äldre

Nyhet Publicerad Ändrad

Det finns många äldre personer som är så pass ensamma att de inte har någon daglig kontakt med andra. I Vikenkyrkan finns en verksamhet – Vikentryggheten – som ser till att en grupp äldre får daglig kontakt genom en telefonkedja.

Idén är enkel, de personer som vill vara med i Vikentryggheten skrivs in på en lista med namn och telefonnummer samt en kontaktperson som oftast är en
anhörig eller vän. Varje dag före kl 11 ringer personen in till en telefonsvarare och berättar hur den mår. Efter kl 11, varje dag i veckan, kommer en volontärin och lyssnar av telefonsvararen och prickar av från listan.

Anna Andersson har varit volontär i Vikentryggheten ända sedan starten
2005.
– Om någon inte har lämnat meddelande så ringer vi upp. Och om den inte svarar på några påringningar så ringer vi kontaktpersonen. Skulle vi av någon anledning inte komma fram dit heller så får vi ta till exempel en bovärd till hjälp för att ta oss in i lägenheten, säger Anna.

De allra flesta dagar får de så klart tag i alla på listan till slut men några gånger per år brukar volontärerna få rycka in och göra en insats.
– En gång fick jag till exempel hjälp av en bovärd att ta mig in till en kvinna som ramlat och fått hjärnblödning, det gick bra tack vare att hon kom iväg till sjukhuset, säger Anna.

Genom alla år som Anna har jobbat i verksamheten har hon knutit många kontakter och fått nya vänner både bland volontärerna och användare av Vikentryggheten.
– Det är kul och jag känner att jag gör nytta. De som är med uttrycker ofta att det är en stor trygghet och att de är tacksamma för att de är med.

Volontärerna i Vikentryggheten behöver bli fler!
Bor du i Vikenområdet och skulle vilja vara med i Vikentryggheten?
RING: 054-14 15 39

Text och foto: Marie Lundström