Foto: Louise Albrecht

Möt Karlstads nye domprost

Nyhet Publicerad Ändrad

Nu är Karlstads nye domprost på plats. Den 1 september började Dan Fredriksson sitt nya arbete och på söndagen 4 september blev han mottagen vid högmässan i Domkyrkan. Här berättar han lite om sig själv och om hur han ser på sitt nya jobb. Du kan även se högmässan inspelad samt ett bildspel från dagen.

Vad gör egentligen en domprost?

- Som domprost är jag den som leder arbetet i Karlstads pastorat. Min uppgift är att skapa förutsättningar för ett gott församlingsliv där församlingarna får bra möjligheter att utföra kyrkans grundläggande uppgift som är att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva diakoni och mission.

- Jag ska också tjänstgöra i vissa gudstjänster genom att till exempel predika och dela ut nattvard. Domprosten är även en del av kyrkorådet som är pastoratets styrelse och jag kommer att ha nära samarbete med kyrkorådets ordförande med flera. Rollen innebär också uppgifter på stiftsnivå, bland annat som ersättare för biskopen i stiftsstyrelsen och som ledamot i domkapitlet.

Berätta lite om dig själv, vem är du?

- Jag är snart 52 år, har nyligen flyttat från Skåne till en lägenhet på Norrstrand tillsammans med min fru Rikke och hunden Lila. Vi har två barn som har flyttat hemifrån, de heter Sigrid och Harald. 

- Jag är uppväxt i Grums men har inte bott här i Värmland på lite mer än 30 år, framförallt har jag bott i Lund. På fritiden tycker jag om att röra på mig och vara i skog och natur. Vi har en sommarstuga utanför Årjäng där jag trivs bra, särskilt när jag får köra min gamla traktor. 

Vad är ditt första intryck av Karlstads pastorat?

- Ett intryck är att pastoratet är i lite av en nystartsfas efter coronapandemin och att vi även påverkas av kriget i Ukraina. 

- Jag ser att det är ett välskött pastorat med engagerade medarbetare som har en vilja att utveckla verksamheten. Det är viktigt att kyrkan är en välkomnande miljö med en öppen och trevlig kultur för de som kommer och det tycker jag att jag har sett här.

Hur tänker du kring din roll i pastoratet?

- Jag vill verka för ett gott klimat och det tror jag man gör genom att ha tillit till och förtroende för medarbetarna. Det är också viktigt att fortsätta bygga en känsla av samhörighet i pastoratet mellan såväl anställda, ideella som förtroendevalda. 

- Nu först tänker jag att jag behöver ha en lärandeperiod då jag får lära känna verksamheten och så småningom träffa alla medarbetare efter hand. Och jag kommer även ha en fot med i gudstjänstlivet och det ser jag fram emot. 

Text: Marie Lundström
Foto: Louise Albrecht

Artikel i VF 2022-09-03 ”Springsteen inspirerar nya domprosten: ”Finns en annan ’the boss’ för mig också”” (Obs: låst bakom betalvägg)

Gudstjänst från Domkyrkan: Välkommen domprost Dan Fredriksson

Här kan du se gudstjänsten från 4 september då domprost Dan Fredriksson officiellt välkomnades av pastoratet och biskopen. Dan predikar och personalkören sjunger.