Foto: Marie Lundström

"Kyrkogården är en väldigt viktig plats för många människor"  

Nyhet Publicerad Ändrad

Ulrika Lindborg är kyrkogårdsarbetare med rollen som arbetsledare under vår- och sommarsäsongen. Resten av året ingår hon i ett arbetslag med fyra årsanställda som har hand om kyrkogårdarna i Alster-Nyeds och Väse-Fågelviks församlingar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Det är variationen. Att jobba i alla väder, under alla årstider. Och med så många olika arbetsuppgifter, allt från att rensa ogräs och klippa gräs till att gräva gravar och mycket mer. Jag stortrivs också med att vara ute och röra på mig. 
- Sedan är det roligt att vi får så oerhört mycket beröm och nästan aldrig några klagomål. Kyrkogården är en väldigt viktig plats för många människor så det är klart att det är kul när de uppskattar vårt arbete.

Varför arbetar du i kyrkan?

- Jag började som säsongsanställd här på kyrkogården i Nyed 1997. På ett tidigare jobb hade jag märkt att jag tyckte om trädgårdsarbete och så dök chansen upp. Så att det blev just kyrkan var en slump från början. Efter det har jag faktiskt aldrig haft en tanke på att byta jobb. Jag har hittat rätt känner jag. 

När känns ditt arbete som mest meningsfullt?

- När jag går hem på fredagen och allt är färdigt, vi har hunnit med att göra det som var tänkt. När man arbetar på en kyrkogård som ligger intill kyrkan är målet alltid att det ska se så snyggt ut som möjligt inför begravningar i slutet av veckan och helgens gudstjänster. 
- Det är också när vi får positiva kommentarer från nöjda kunder. Det är ju ett kvitto på att vi gör rätt.