Karlstads pastorat

Karlstads pastorat Besöksadress: Västra Kyrkogatan 3-5, 65224 KARLSTAD Postadress: Västra Kyrkogatan 5, 65224 KARLSTAD Telefon: +46(54)141400 E-post till Karlstads pastorat

Planera barndop

Ett dop kan vara mycket enkelt och ta femton minuter. Man kan också göra det till en familjefest. I den här listan finns olika frågor som kan vara bra att fundera över inför dopet av ett barn.

För ett dop behövs egentligen bara en präst och vatten. Varken dopklänning eller faddrar är ett krav för ett dop. Välj punkterna i listan som passar in hos er.

När man ska göra något utöver det vanliga så är det många saker att tänka på. Den här checklistan kan hjälpa er ta ställning till olika saker som ett dop kan föra med sig.

• Hur vill ni ha dopdagen?
  • När vill ni ha dopet?
  • Vilken kyrka vill ni vara i?
  • Ska ni ha någon samling efter dopet? Lokal för dopfest eller dopkaffe är bra att boka i god tid. De bokas upp tidigt.
  • Vilka ska vara med på dopet?
  • Vill ni fira efter dopgudstjänsten? Ska ni ha någon, var ska den vara, vad ska ni bjuda på, vem kan ni be om hjälp?
  • Vill ni ha faddrar och vem ska ni i så fall fråga?
  • Ska barnet ha dopkläder? Dopklänning kan man låna av församlingen, av släkten, av vänner, köpa eller sy?

INFÖR DOPSAMTALET MED PRÄSTEN

Innan dopet blir ni kontaktade av dopprästen för ett dopsamtal. Då pratar ni dopet och hur det ska gå till.

Ni behöver inte förbereda någon innan ni träffas. Ni kommer att prata om frågor som:

• Har ni några frågor inför dopet?
  • Vad har ni för önskemål om psalmer och musik?
  • Finns det någon i familjen eller bland vännerna som ni vill be läsa något - bibeltext eller dikt - i kyrkan?
  • Ska man få fotografera i kyrkan?
  • Vill ni göra en egen dopagenda?
    (program för dopet)

PRAKTISKT PÅ DOPDAGEN

• Dopgudstjänsten är en speciell stund i ditt liv, njut av den och koppla bort tankarna från allt annat.
  • Bilder från dopet kan blir ett fint minne för barnet i framtiden. Särskilt om barnet är litet och inte har egna minnen av det. Fundera över vem som har ansvar för att ta kort åt familjen.
  • Barn är välkomna i gudstjänsten! De får gärna röra sig i kyrkan, läsa en bok, rita, eller göra något annat. Tag gärna med något som barnen tycker om att göra. Barnen kan också vara aktiva i själva gudstjänsten genom att t ex dela ut psalmböcker, hälla upp dopvatten. Tala med prästen om detta.
  • Ta med ombyteskläder för barnet. Olyckor händer lätt och gärna olägligt.