Barnens altarskåp i Domkyrkan

I Domkyrkans södra korsarm finns barnens egen hörna. Här står också ett altarskåp som är rikligt utsmyckat med symboler.

Barnens altarskåp

”Låt din eventuella pensionsgåva bli ett bidrag så att domkyrkan får ett Barnens altarskåp” så löd en textrad i Kyrkans tidning i juni 2016. Domkyrkan fick sitt altarskåp. Skåpet, som är tillverkat i Västerås, kom på plats lagom till biskop Esbjörn Hagbergs avtackning.

Här kan man "leka kyrka" genom att klä sig i präst- och biskopskläder och prova på att utföra kyrkliga handlingar som dop, vigsel och begravning.

Vid barnens altarskåp finns också Domkyrkans egna målarbilder, lite leksaker och en stor spegel.

 Vilka symboler finns i Barnens altarskåp?
De är ganska många, regnbågen, löftet och förbundet, fågel Fenix, svärdet och liljan. Tittar man riktigt noga, kan man dessutom upptäcka en dold spegel.

På skåpets dörrar finns Livets träd, den urgamla symbolen för uppståndelse och evigt liv. Grenarna är många, stammen är en.

Hönan och kycklingarna, som kommer ur Matteusevangeliet 23:37, Jesu klagan över Jerusalem. ”Hur ofta har jag inte velat samla dina barn så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men ni ville inte”.

Ichtys

Iesos Christos Theou Yios Soter, Ichtys står för Jesus Kristus, Guds son, Frälsaren.

På grekiska heter fisk Ichtys. Fisken användes som kodord, ett hemligt tecken för de första kristna. De var förföljda och behövde en gemensam symbol. En troende ritade halva fisken i sanden och en annan ritade andra halvan för att visa att de delade samma tro. Allt började med Påskdagen för drygt 2000 år sedan och med hjälp av fisken pågår resan än idag.