Lyssna

Nytt förslag på en plats för begravningsplats för asatroende

På den första platsen hittades arkeologiska fynd som stoppade planeringen. Men nu finns ett nytt förslag på placering i närheten.

Kyrkogårdsförvaltningen i Karlstads pastorat har nu tagit beslut om ett nytt förslag av en gravplats för asatroende alldeles utanför Nyeds kyrkogård i Molkom. Gravplatsen är utformad med tre jordkullar för urnor och ligger på en udde i Borssjön. Om ansökan blir godkänd av länsstyrelsen blir detta Sveriges första gravplats för asatroende.

Eftersom det första förslaget för placering av gravplats inte fungerade på grund av arkeologiska fynd finns det nu ett nytt förslag. Den utvalda platsen ligger fortfarande vid Nyeds kyrkogård men mer söderut. Där ligger marken lägre och det är därför ganska sannolikt att det inte behövs någon arkeologisk utredning. 

Bakgrund

I mars 2023 fick Karlstads pastorat en ansökan från nordiska Asa-samfundet om en särskild begravningsplats i Karlstads stift. Nordiska Asa-samfundet är det största trossamfundet för asatroende i Sverige med medlemmar över hela Sverige. Samfundet är uppdelat i fem landsomfattande distrikt och har som ambition att erbjuda sina medlemmar en begravningsplats per distrikt. I Sverige finns det ca 2000 medlemmar och inom detta distrikt ca 300 medlemmar. De grundades 2014 och blev godkända som trossamfund 2016. 

Gravplatsen blir ingen egen kyrkogård utan det är speciella gravplatser för just asatroende. Det finns redan gravplatser för muslimer, judar och romer. Begravningsverksamheten finns för alla oavsett religion eller icke religion.

Gravplatsen för asatroende i Molkom

Platsen ligger på Svenska kyrkans mark men utanför den egentliga kyrkogården. Det är alltså inte mark som invigts som kyrkogård. Området ger gott om utrymme för den efterfrågade ceremonin. Området ligger söder om kyrkogården på en udde i Borssjön. 

Förslaget innebär att det anläggs tre elliptiska kullar på området. På kullarna etableras ängsmark och det kommer att planteras in pluggplantor av blommande örter som kärringtand, tjärblomster, backnejlika, liten blåklocka, prästkrage, rödfibbla, gulsporre mm. Kullarna passas in mellan de befintliga träden som i huvudsak är björkar. 

Runt varje kulle förbereds för urngravplatser. Vid varje kulle ryms 20 urngravplatser, sammanlagt 60 platser enligt förslaget. Inom området finns plats för eventuellt framtida utökning med fler kullar. Varje urngravplats ger utrymme för sex urnor. 

Gravskicket är urngravplats med gravrätt. Gravrättsinnehavaren får montera gravvård och anordna planteringsyta på platsen efter sedvanlig ansökan till kyrkogårdsförvaltningen.

Vad händer nu?

Kyrkorådet har godkänt kyrkogårdsförvaltningens förslag till planritning och nu ska ansökan till Länsstyrelsen skickas in.

Om förslaget godtas av Länsstyrelsen kan man gå vidare med investeringsäskande under 2026 och sedan ansökan om bygglov.