Foto: Alex & Martin/IKON, KyrkoCD

Begravning

Riktlinjer för begravningar i Svenska kyrkans lokaler i Svenska Kyrkan Karlskrona.
Dessa riktlinjer gäller från den 24/11 tills vidare.

Begravning i Svenska kyrkans lokaler räknas som allmän sammankomst.

Riktlinjerna gäller såväl begravningar i Svenska kyrkans ordning som begravningar som sker i annan ordning i Svenska kyrkans lokaler. Det gäller också utomhusbegravningar samt urnnedsättningar.

I samband med begravning får max 20 personer befinna sig i lokalen. Personalen räknas inte in i detta.

Vid begravning i svenska kyrkans ordning ingår minst präst och musiker och vaktmästare.

Vid begravning i annan ordning ingår minst vaktmästare och denne kan inte undantas.

Begravningar kan bokas alla vardagar kl. 10.30 eller kl. 13.

För att bereda plats för fler som vill ta avsked kan gudstjänsten livestreamas.
Vi kan också hålla kortare avskedsstunder direkt efter begravningen. Dessa ber vi begravningsbyrån bokar in.

Då bärare anlitas lämnar besökarna först kyrkan/kapellet. Bärarna tar därefter ut kistan och bär till angiven plats. Efter nedsänkning kan anhöriga gå fram till graven.

Vi har sett att det blir trängsel vid in/utgångarna. Hjälp oss att undvika detta genom att påminna sorgehusen.

Karlskrona 23 november 2020.
Eva-Karin Lindgren           Mattias Schultz
Tf. Kyrkoherde                   Kyrkogårdschef

Det bästa är om de anhöriga själva kontaktar församlingen. Då kan man boka datum för begravningsgudstjänsten tillsammans och anhöriga vet från början att man får den präst man önskar.

Präst och tid för begravningsgudstjänst behöver inte bokas genom en begravningsbyrå. Anhöriga bestämmer själva i vilken utsträckning man vill anlita en begravningsbyrå. Byrån ska i sin tur meddela prisuppgifter och kostnadsförslag. Det är viktigt komma ihåg att begravningsbyråns representanter handlar på uppdrag av dödsboet. De agerar inte på egen hand.

Så snart prästen vet om att det ska bli en begravning tar han eller hon kontakt med de närmast anhöriga. Tillsammans kommer man överens om var man ska träffas. Mötet kan ske i hemmet eller på prästens arbetsrum. Om det är långt geografiskt avstånd kan det hända att kontakten endast sker per telefon. Anhöriga är naturligtvis välkomna att själva ta den första kontakten med prästen. Ibland finns det omständigheter som försvårar situationen för anhöriga. Då kan det vara bra att få en tidig kontakt med prästen.

Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten i hela landet, förutom i Stockholms stad och Tranås där kommunen är huvudman. Begravningshuvudmannen ansvarar bland annat för att tillhandahålla gravplats, gravsättning, kremering och lokal för begravningsceremoni. Detta betalas genom begravningsavgiften som alla betalar oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan är även kyrkans övriga tjänster gratis.

Församlingsexpeditionen
Nordenskjöldska gården
Amiralitetstorget 27
371 31 Karlskrona

E-post expeditionen: karlskrona-aspo.pastorat@svenskakyrkan.se

Expeditionen är stängd för besökare.
Telefontider:
måndag-tisdag 10.00-12.00
onsdag 13.00-15.00
torsdag-fredag 10.00-12.00

Kyrkogårdsexpeditionen
Krutviksvägen 4
371 56 Karlskrona
karlskrona.kyrkogardsforvalt@svenskakyrkan.se

Expeditionen är stängd för besökare.
Telefontider:

måndag-torsdag kl 09.00-14.00