Det är viktigt att noga gänka genom valet av gravplats och inte fatta några förhastade beslut. Enligt begravningslagen behandlas all gravsättning som definitiv och därför är det så gott som omöjligt att bevilja tillstånd till flytt av gravsatt stoft eller aska. Aska som gravsatts i minneslunden kan under inga förhållanden flyttas.
Vi hjälper gärna till med information och rådgivning om vilka olika gravskick som finns och bestämmelserna kring dessa.
Enskild gravplats
Enskild gravplats är en egen individuell gravplats där en gravrättsinnehavare utses till vilken gravrätt upplåts och gravbrev utfärdas.
- På en gravplats har gravrättsinnehavaren rätt att placera gravsten, enligt de föreskrifter som gäller för det kvarter där gravplatsen ligger.
- Gravrättsinnehavaren bestämmer också hur graven skall anläggas och vilka växter som skall pryda graven, inom ramen för gällande föreskrifter.
- Gravrättsinnehavaren har ansvaret för att gravplatsen vårdas, och om så inte sker, kan gravrätten återtas av kyrkogårdsförvaltningen.
Vid val av gravplats är det viktigt att vara med och välja ut gravplatsen ute på kyrkogården. Tänk därför noga igenom era speciella önskemål och framför dessa till vår personal, som gärna visar de olika alternativ som står till buds.
Minneslund
Minneslund är en gemensam anonym gravplats. Den vårdas med daglig tillsyn och utan kostnader för de som har anhöriga gravsatta där. Minneslund är en plats med helt anonym gravsättning inom området och därmed finns ingen egen gravplats att besöka. Ingen får vetskap om var askan jordats, utan gravsättningen sker helt utan närvaro av anhöriga. Efter gravsättningen utfärdas minnesblad av förvaltningen. Minneslunden har en gemensam central smyckningsplats och endast där får smyckning ske.
Snittblommor och ljus är tillåtna, således inte krukor, kransar, marschaller och dylikt.
Askgravplats
Askgravplatser är ett alternativ för gravsättning som speglar ett mellanting av konventionell gravplats och minneslund.
Gravsättning sker i en sammanhängande gräsyta utan särskild markering av platsen.
Gravrätt upplåts på 25 år (vilket kan förlängas) för två askurnor och i samband härmed erläggs en skötselkostnad för samma tid.
Anordning för uppsättning av namnplatta finns, där inskription med den avlidnes namn, födelse- och dödsdatum tillåts. Namnplattan och inskriptionen bekostas av gravrättsinnehavaren.
Inom anläggningen finns en gemensam smyckningsplats.
Samtliga anläggningar har projekterats och formgivits av kyrkogårdsförvaltningens personal.
Ladda ner broschyr om askgravplatser här.
Askgravlund
På Hvilans kyrkogård finns Blomsterängen, en askgravlund som tyvärr är fullbelagd. Planer finns att anlägga en ny och Länsstyrelsen handlägger ärendet just nu.
Spridning av aska
Istället för att gravsätta en askurna finns det möjlighet till att få sprida askan över vatten eller land. För att få tillstånd till spridning av askan måste ansökan göras hos Länsstyrelsen.
Gravplatser för andra trossamfund
Förvaltningen har avtal med Jämshögs församling om tillhandahållanden av gravplats för muslimska trosbekännare.
Gravrätt
Gravrätten upplåts på 25 år, vilket kan förnyas, till den avlidnes anhöriga eller närstående.
Innehavaren bestämmer om gravplatsen och ansvarar för att den vårdas. Gravbrevet är ett bevis på att gravrätt upplåtits. Här antecknas bland annat gravrättsinnehavare, upplåtelsetid, gravsättningar. I gravboken registreras vem eller vilka som är innehavare av gravrätten till gravplatsen.
Vad innebär det att bli gravrättsinnehavare?
Det är bara den som är antecknad i gravboken som gravrättsinnehavare som får utöva gravrätten, vilket innebär:
- bestämma vilka som skall gravsättas inom gravplatsen
- bestämma eventuell gravstens utseende inom ramen för upplåtarens bestämmelser
- bestämma om gravplatsens utsmyckning och ordnande i övrigt
- överlåta eller återlämna gravplatsen
Vem får anmäla sig som gravrättsinnehavare?
Endast den eller de som genom släktskap eller på annat sätt har nära anknytning till gravrättsinnehavaren eller de som är gravsatta på platsen. Om det finns flera gravrättsinnehavare skall en av dessa utses till kontaktperson, men de delar ansvaret och bestämmer gemensamt om vad som ska göras.
Vad händer när gravrättsinnehavaren avlider?
En avliden kan enligt begravningslagen inte vara gravrättsinnehavare. När gravrättsinnehavaren avlider ska de efterlevande meddela förvaltningen inom sex månader om vem eller vilka man utsett till ny gravrättsinnehavare.
Om du flyttar eller byter adress är det viktigt att meddela förvaltningen den nya adressen och för vilken eller vilka gravplatser den ska gälla.
Material att ladda ner: Gravrättsinnehavare – broschyr.
Gravsten
Gravrättsinnehavare har rätt att sätta upp en gravanordning på gravplatsen. Gravstenen kan utföras i olika material.
Inom vissa gravkvarter finns bestämmelser om utformning och placering. Detta bör särskilt beaktas då man väljer gravplats. Anhöriga bör ta god tid på sig efter begravningen och noga tänka igenom de möjligheter som finns.
Man måste ansöka om tillstånd för att få sätta upp en gravsten eller lägga till text på den, till exempel vid ett ytterligare dödsfall. Om en stenhuggerifirma anlitas så ombesörjer de ansökan till förvaltningen. Om man önskar flytta en gravsten till en annan gravplats eller helt ta bort den från gravplatsen måste detta föregås av en skriftlig ansökan till förvaltningen.
Vill du själv montera gravstenen? Vi ger gärna råd och kan upplysa om de bestämmelser som gäller.
Material att ladda ner:
Bestämmelser för montering av gravsten, Ansökningsblankett.
Gravstenssäkerhet
Gravrättsinnehavaren är ansvarit för att gravstenen är säkert monterad. Förvaltningens uppdrag är att regelbundet besiktiga gravstenarna.
Besiktningen görs utifrån ett säkerhetsperspektiv för att undvika att såväl personskador som skador på gravstenen uppstår.
Berörd gravrättsinnehavare tillskrivs och uppmanas att åtgärda bristerna på gravstenen.
En ny instruktion för gravstenssäkerhet har utarbetas och blivit klar i slutet av 2012 och instruktion för prövning av gravsstenssäkerhet för monterade gravstenar att ladda ner.
Nya monteringsanvisningar har också upprättas och finns att ladda ner.
Ett samlat dokument om gravstenssäkerhet finns också att ladda ner.