Two Sisters School

Två Systrars församling bygger skola i Kenya

Två Systrars skolprojekt

Församlingen är sedan 2018 engagerad i ett projekt att bygga och driva skola i den lilla byn Civicon i norra Kenya.

Den högtidliga invigningen av skolan hölls 11 mars 2020.
12 personer från Två Systrars församling åkte till Kenya och var med på invigningen.

Anna Florin berättar här om en del av resan och Per Lindegård har fotograferat.

Kenyaresa från Två Systrars församling

Den 6 mars åkte en grupp från Två Systrars församling till Kenya, bland annat för att delta vid invigningen av skolan i Civicon.

Församlingen har engagerat sig i två skolor i Kenya genom personliga kontakter med kloka, företagsamma kenyaner, som har visioner att ge barnen möjlighet att utvecklas oavsett bakgrund.

Efter att ha besökt den ena av skolorna, Kisima Mixed Secondary School, i mitten av Kenya åkte vi norrut, mot det ökenområde som vetter mot Etiopien, för att delta i invigningen av skolan i Civicon.

Denna skola är byggd med insamlade medel från Två Systrars församlings kollekter, Café Kärleksängeln, auktioner och andra arrangemang både i församlingens och privatpersoners regi.

De ca 1 000 personer som bor i Civicon tillhör Samburu, en nomadstam lik massajer. De har slagit ner sina bopålar, då det finns en borrad brunn, som lämnats av ett företag som haft ett vindkraftprojekt i närheten. Området är öken där människor historiskt sett inte bott permanent. Nu finns dock ett rätt stort samhälle, med många barn som behöver få tillgång till skolundervisning.
Det gick inte att ta miste på glädjen över att ha fått en skola, hos de vi mötte!

När våra bilar närmade sig byn blev vi stoppade av en stor grupp kvinnor i traditionella festkläder som tog oss vid händerna och ledde oss fram till byn under sång. Vi passerade skylten ”Two Sisters School” och möttes av unga män, morans, som dansade sin traditionella dans med höga hopp. Vi fick fortsätta deta i den gemensamma dansen, som avsluttades med att vi dansade in i skolbyggnaden.

I väntan på invigningsceremonin blev vi bjudna på chai-te med tilltugg: stekt getlever och gettarmar.
Vi förde med oss två skyltar att sätta upp på skolan; en med avbildning av Eva Spångbergs Jesus, Marta och Maria och en med information om skolans invigning. Medan dessa sattes upp blev det en rundvandring i byn och vi fick titta in i de hyddor, manjattas, som folket bor i.

Invigningen bestod naturligtvis av klippande av band - med Samburufolkets stora macheteliknande kniv, panga, men också av kvinnors traditionella danser och sånger, skolbarnens sånger och äldre elevers diktläsning, tal från de ledande i stammen och representant för de officiella myndigheterna och dessutom sång från gästande svenskar. Johan Alberius talade om vikten av att anta den utmaning en skola ger i form av förändring i tanke och handling.

Vi delade ut de gåvor vi fått med oss från Kalmar; kläder och leksaker till barnen, fotbollar och fotbollskläder till ungdomarna.
Vi fick också ta emot gåvor - kvinnorna hade gjort traditionella smycken av pärlor, en del med våra namn inbroderade - och så de viktigaste gåvorna; Johan Alberius och Caringa Rydstedt fick ta emot varsin get, rikt utsmyckade med pärlarbeten. Vi svenskar trodde alla att gåvan bestod av de vackra pärlarbetena, men när vi lämnade byn i kvällningen stuvades getterna in i landroverns lastutrymme. vad gör vi med dem, undrade vi! Vår värd Steven Labarakwe, hade en lösning på det. Om vi inte ville ta med dem till Sverige kunde vi ge dem till den närbelägna grundskolan, så fick barnen där kött några dagar. vi lämnade getter där.

Summeringen av dagen gjordes av en av deltagarna: En osannolik, omtumlande, obeskrivlig dag!

Engagemanget för skolan i Civicon upphör inte med invigningen av skolbyggnaden. Vi har åtagit oss att under tre år betala lärarlöner och skolmat till barnen. Efter tre år är staten skyldig att driva skolan vidare med statliga medel.
Tag gärna kontakt med Två Systrars församling om du vill vara med och bidra.