Kyrka med syrénblom i förgrunden
Foto: Per-Ola Svensson

Johannesbladet nr 5 2024

26 maj-11 augusti

Johanneskyrkans Hall of fame

Korridoren utanför mitt kontor tycker jag om att tänka på som Johanneskyrkans egen Hall of fame. På tegelväggarna hänger fotografier på samtliga konfirmandgrupper som har konfirmerats i vår församling sedan kyrkan invigdes 1980. De första fotografierna är svartvita. Genom att gå långsamt genom korridoren och titta på fotografierna kan man få syn på många roliga saker. Det går att se när altarskulpturen kom till, när det var modernt med stora gröna växter och vilka psalmer som sjöngs vid de olika konfirmationerna. Det går att se vilka präster som har tjänstgjort, för att inte tala om frisyrmodets växlingar eller modell på glasögonen! 

Ibland är det ett väldigt surr i korridoren på eftermiddagarna. Många av barnen i församlingens barngrupper har sina föräldrar på bild på väggen, och de älskar att gå och titta på dem och visa för sina kompisar. Någon letar upp moster eller pappas kusin. Det är som om de aldrig tröttnar, även om de letade upp samma ansikte i förra veckan; det finns en stolthet och ett härligt pirr i att få visa för varandra. Vår Hall of fame är också ett populärt ställe för föräldrar att hänga på när de väntar på att barnen ska bli klara. De letar upp sig själva och möter blicken hos klasskamrater som de inte sett sedan de slutade högstadiet. Det händer inte helt sällan att jag träffar människor inför dop, vigslar och begravningar som blir glatt överraskade när de ser sitt fotografi på väggen. Johanneskyrkans Hall of fame är verkligen en skatt som öppnar för minnen, leenden och samtal.

Nu är det dags igen. Snart kommer ännu ett foto fogas till Johanneskyrkans egen Hall of Fame. I år har vår församling välsignats med många konfirmander. Vi har lånat Birgittakyrkan till konfirmationsmässan, för att alla ska få plats. På sommarens första dag, den 1 juni, konfirmeras årets konfirmander. Iklädda de vita dopdräkterna som redan burits av många, kommer konfirmanderna att få säga sitt ja till dopet och en fortsatt vandring på trons väg. Och höra hur Gud, återigen, säger sitt ja till dem: Jag är med er, alla dagar, till tidens slut. 

Nina Lundborg

Praktikanter i sommar

Mellan den 19 juni och 16 juli har vi glädjen att ha två prästpraktikanter i S:t Johannes. David och Olivia studerar båda teologi med målet att bli präster i Svenska kyrkan. Som ett första steg på vägen till prästvigning gör de en fyra veckor lång praktik hos oss.

Här ger de en liten presentation av sig själva:

Jag heter David Berg och är 21 år gammal. Jag är uppvuxen i Lindsdal och har nu läst två terminer teologi i Lund. Historia och filosofi ligger mig varmt om hjärtat. På fritiden tycker jag om att läsa och spela schack.

Hej!

Mitt namn är Olivia och jag är 20 är gammal. Jag ska göra min första praktik nu i sommar i Johanneskyrkan vilket jag är supertaggad på! Jag kommer från en liten by utanför Kalmar som heter Förlösa och min hemförsamling är Förlösa-Kläckeberga församling. Just nu studerar jag min andra termin på teologprogrammet i Lund. Min dröm är att få bli präst i Svenska kyrkan vilket jag får veta om jag får i höst!

På min fritid gillar jag att resa, upptäcka nya saker, träffa kompisar och att hitta på allt möjligt!

Jag ser fram emot att få träffa er!

Mässa med efterföljande soppa

28/5 kl 12.00

Välkomna!

Andakter på träffpunkter

Torsdagar kl 13.30

Träffpunkt Gullregnet: 13/6

Träffpunkt Stensberg: 30/5

Sommaraktiviteter för barn, familj och alla lekfulla vuxna!

Tisdag 11/6 klockan 17:00 spelar vi brännboll i Kalmarsundsparken!

 Hela familjen är varmt välkommen att vara med och vi bjuder på fika med bullar, sugrörsdricka eller kaffe.

Vi delar in oss i lag och spelar en spännande match. Barn och vuxna får tillsammans under glada former träffa bollen med rack, springa, ta lyra och slå frivarv! Poäng räknas såklart!

Medtag något att sitta på och springskorna!

 Tisdag 25/6 After beach, klockan 18:00

Vi träffas på Johanneskyrkans uteplats och äter köttbullssmörgåsar, dricker färgglada sommardrinkar, spelar Kahoot och det finns roliga aktiviteter att ägna sig åt. Medtag en mobiltelefon för Kahoot-spelet. Vi ser fram emot en trevlig sommarkväll!

Konserter i Johanneskyrkan - musik med kvalitet

Onsdag 29 maj 19:00

Vårkonsert med Mix Meliora

Sångensemblen leds av Lennart Hammar

 

Under rubriken ”Sommarkväll i Johannes”

Tisdag 9 juli 18:00

Jazz, psalm och visa

Egenskriven musik av kantor Katarina och prästen Ulf, boende på Gotland

Sång, piano och rytmer

Svindlande tankar om tid         

 Den lille pojken pockar på mammas uppmärksamhet och ber henne komma. Jag kommer strax - svarar mamma, som står i köket och rör i grytorna. Men hon kommer inte, och då ropar pojken på mamma igen. Kommer om en stund - blir svaret då. När pojken för tredje gången bönfaller mamma att komma svarar hon än en gång: Ja, jag kommer strax! Pojken väntar och väntar, men mamma dyker inte upp nu heller och då brister hans tålamod och han stegar ut i köket och frågar helt resolut: Mamma, hur länge är två straxar och en stund? Ja, den frågan är allt riktigt klurig, och den får mig minsann att tänka till – för visst är situationen lite spännande? Ur den lille pojkens perspektiv upplevs väntetiden här säkert som en oändlig tid, medan samma tid för mamman bara känns som några minuter. Så vad är egentligen tid?

 

 Under mitt yrkesverksamma liv arbetade jag under många år i olika projekt tillsammans med en kär kollega från Blekinge. Vi gick, med liv och lust, in i våra gemensamma arbetsuppgifter och vi tyckte verkligen att det var roligt och stimulerande. Men, ack, vad tid det gick åt till projekten - tid som var svår att planera in i vårt ordinarie arbete! Bodil Jönsson (fysiker och forskare m.m.) och hennes intressanta bok ”Tio tankar om tid” fick ge oss lite vägledning, ge oss nya fräscha idéer och hjälpa oss att stanna upp och tänka till hur vi skulle planera vår tid.  Ja, ibland är minsann det bästa sättet att dra i nödbromsen och liksom försöka ”stanna tiden” ett litet slag. Men stopp - protesterar du säkert nu– tiden går väl inte att stanna? Nej, den rullar naturligtvis envetet på! Som Björn & Benny uttrycker det i en av sina fina sånger:

    

Ticka, ticka väckarklocka                                       

Allt är stilla 

Jorden den snurrar och tiden går

Ticka, ticka väckarklocka

Dröm min lilla

Drömmar om sorglösa barnaår    

Jorden den snurrar och tiden går…….

 

Ja visst snurrar jorden och visst går tiden utan minsta lilla uppehåll! 

Det klart tänkvärda och bevingade uttrycket ”Allt har sin tid” har sitt ursprung i Predikarens tredje kapitel: Det finns tid för allt som sker under himlen: en tid för födelse - en tid för död, en tid att plantera - en tid att rycka upp, en tid att sörja - en tid att dansa, en tid att ta i famn – en tid att avstå från famntag, en tid att spara – en tid att kasta, en tid att tiga – en tid att tala, en tid för krig – en tid för fred, för att nämna några. Av Bibelns ord framgår, att det finns tid för allt. Men, även om Gud förvisso ger oss tid till allt – hur definierar vi tid? Och hur ska vi hantera den tid vi har? Är tid det vi mäter med en klocka? 

Ordet tid är en synonym till tidsrymd/tidperiod. Enligt Ordguru.se, så kan tiden bland annat beskrivas som ”det som förhindrar allt från att inträffa samtidigt” och ”tillfälle då tiden är inne att göra något”. Inte enkelt minsann!  Naturligtvis finns det en rent vetenskaplig förklaring – men Einsteins relativitetsteori och andra spännande vetenskapliga teser ger näppeligen heller något enkelt svar. Bodil Jönssons hypotes är att vi bör koncentrera oss på två sorters tid och försöka se skillnaden mellan dem, nämligen: personlig tid (upplevd tid) och klocktid (atomär/odelbar tid) - två tider som vi uppfattar på helt olika sätt. Den personliga tiden - den mänskliga tiden - är vår  egen upplevelse och den kan vi egentligen inte dela med någon annan. Men klocktiden – den faktiska tiden - är en tidsangivelse som vi delar med varandra. Vår vardag är i normala fall, oftast fylld med variationer – händelser, människor och platser cirkulerar. Och olika aktiviteter och speciella händelser i livet kräver olika tid och energi. En annorlunda händelse i närtid, som har påverkat oss alla, är ju pandemin. Vi kunde, under en längre period, inte använda vår tid på det sätt som vi själva ville på grund av ett antal begränsningar. Då kunde det ibland, för många av oss, kännas som om den personliga tiden gick ytterst långsamt! Klocktiden, däremot, den är ju alltid densamma. Knepigt, eller hur? Bodil Jönsson skriver: Visserligen kan fysiker bättre än andra redogöra för hur en sekund är definierad och vad femton minuter är, men det hjälper föga när jag för mig själv och med mig själv som måttstock ska beskriva hur länge en kvart eller en sekund varar. Verkligen en spännande reflektion! Ja, hur länge varar då en minut eller en sekund? Den svenske prästen, kompositören och psalmdiktaren Tore Littmarck (1921-2007) beskriver sekunden som en del av evigheten, mycket ödmjukt och trösterikt, i sommarpsalm 752 ”Över berg och dal” (Den svenska psalmboken):

 

 Minns att var sekund

är en liten stund

av evigheten hos Gud,

och när dagen lång

Solur Roma kloster Foto: Britt-Marie Robertsson

du hör fåglars sång,

hör du himmelens egna ljud.

Så lev Guds nu.

Av Guds nåd får du

ta mot var stund ur hans hand.

Och när dagen lång

du hör fåglars sång,

hör du himmelens egna ljud

 

 

Tid återkommer på flera ställen i Bibeln, men i helt olika sammanhang och med olika innebörd, som exempelvis:

·       I andra brevet till Timotheos, kap. 4:2 uppmanar Paulus: förkunna ordet, träd upp i tid och otid, vederlägg, tillrättavisa, vädja – tålmodigt och med ständig undervisning”. Och det bevingade uttrycket ”I tid och otid”, med betydelsen jämt och ständigt/ideligen, det använder vi flitigt - kanske i tid och otid! 

 

·       ”I tidens fullbordan” är ett annat bevingat uttryck, som återfinns på flera ställen i Nya testamentets gamla översättning. Så skriver Lukas i kap. 1:57 när Elisabeth står i begrepp att föda sin son Johannes: Så wardt för Elisabeth tiden fullbordad, att hon skulle föda; och hon födde en son. 

Och i Lukas kap. 2:6 läser vi om Maria och om Jesus födelse i Betlehem: Men det begaf sig, att medan de woro der, wordo dagarne fullbordade, att hon skulle föda.  Uttrycken ”i tidens fullbordan” och ”wordo dagarne fullbordade” har i vår nuvarande bibelöversättning ersatts med ”var tiden inne”.   

 

 Det sägs att tid är pengar och när agendan är full då jagar vi tid – två påståenden som gör mig lite konfunderad. Kanske är det i stället tvärtom – att det är klockan som jagar oss!? Detta belyser prästen och psalmförfattaren Per Harling så skönt i psalm 827 (Psalmer i 2000-talet) – tänkvärda ord som stillar och ger tiden ytterligare dimensioner:

 

Vad är det för fel på tiden som aldrig tycks räcka till?

Vad är det för liv, vad är det för tid som för oss dit vi inte vill?

Så kommer du mitt i tiden och talar om evighet 

det eviga nu, det nu som är du långt, mer än vi anar och vet.

 

Vad är det för fel på tiden som bränner ut mänskans själ?

Vi drivs av dess slag, vi följer dess lag och mänskan blir människans träl.

Jag ser att min tid är mogen, en tid som får liv i dig,

att nu är den tid för stillhet och frid som finns mitt i tiden i mig.

 

Vad säger att tid är pengar, att tiden är ständigt kort?

Vem hetsar och styr i snabbhet som flyr och mäter med framgångens mått?

Bli stilla, min själ i stormen som tjärnen i skogens ro.

I stillheten sker att djupen jag ser och själen kan bottna i tro.

                                   

Ja, vad är det för fel på tiden? Och varför är det ofta så svårt att få den att räcka till? Och varför kan den ibland kännas så outhärdligt lång? Och vad säger att tid är pengar? Svåra frågor minsann! Dock började människan att mäta tid för cirka 5000 år sedan och den första klockan var soluret. Den klocktiden var ett lugnt och fint återgivande av solens gång på himlen - från ett mänskligt perspektiv sett. På 1200-talet började sedan mekaniska klockor att utformas, som i första hand användes för att kunna hålla ordning på till exempel bönetider och arbetstider. Med dagens digitala ur har vi däremot troligen frångått den naturliga tidens gång litegrann, för att i stället låta oss just jagas av klockan! 

   

Tillbaka till den personliga tiden - den påverkas inte, som tidigare sagts, av klockan utan den är individuell och påverkas i stället av den situation vi befinner oss i. En liten stund kan just därför, för någon, upplevas som en oändligt lång tid, men för någon annan som bara några minuter. Samma klocktid för alla - men ändå helt olika upplevelsetid. Så mäktigt! Visst känns det nära nog omöjligt att, på ett enkelt sätt, definiera vad tid är? 

Hmmm……så den lille pojkens initiala fråga – ja, den hänger fortfarande obesvarad kvar i luften: För hur länge är egentligen två straxar och en stund!? Det känns verkligen helt omöjligt att hitta ett bra svar på den frågan. Så jag tillåter mig i stället att återkoppla till Littmarcks psalm ovan och lutar mig förtröstansfullt mot orden: Minns att var sekund är en  liten stund av evigheten hos Gud. Det känns ändå väldigt tryggt! 

Britten Robertsson      

 

 

S:t Johannes kyrkorum

Vårt kyrkorum är öppet måndag-fredag 8:00-14:00 och i samband med gudstjänst.

Övrig tid: ring på nere vid Johannesgården så öppnar vi kyrkan ifall vi är här!

Om du önskar kontakt med oss som arbetar i Sankt Johannes kyrka är du välkommen att höra av dej.

Annette Öderwall - församlingsherde
0480-421432

Nina Lundborg - komminister
0480-421436

Annika Johansson - diakon
0480-421433

Karin Nylander – församlingspedagog
0480-421477

Felicia Dufva - pedagog
0480-421468

Malin Burmeister - pedagog
0480-421435

Per-Ola Svensson - kantor
0480-421437

Sonja Andersson - vaktmästare
0480-421473

Catrine Svanström - vaktmästare
0480-421475

Du kan skicka mail via vår hemsida: www.kalmarstjohannes.se

Följ oss gärna på Instagram.

Där heter vi St.johannesKalmar.

Vi finns också på Facebook!

Nästa blad kommer 11 augusti!

Du är alltid välkommen till Johanneskyrkan!