Kyrkogårdsförvaltningen i Kalmar Besöksadress: Domprostgården, Södra Vallgatan 25, 392 31 Kalmar

Djur på våra begravningsplatser

Det bor en hel del vilda djur på våra begravningsplatser. Det är roligt och spännande att se dem på nära håll.

Om våren sjunger koltrasten på gravstenar på Södra kyrkogården så som nog gjort redan för 150 år sedan.
Fiskarna i dammen på Skogskyrkogården får man en liten skymt av då och då och de syns ordentligt varje dag när matas av personalen.

Ibland ställer djur även till det lite för oss. Kråkor knycker och knäcker gravljus och äter stearinet. Är det varmt drar de ibland ut snittblommor ur vaserna och dricker blomvattnet.

Harar och rådjur äter de första penséeknopparna, tulpaner och rosenblad. Penséerna kommer dock igen efter ett litet tag och växer sig vackra och starka.

Bild: Berne Gustavsson
Kanin tittar på en ny gravplats
Kanin framför ett vitt gravkors Bild: Anke Decker
Bild: Anke Decker