Foto: Anke Decker

Djur på våra begravningsplatser

Det bor en hel del vilda djur på våra begravningsplatser. Det är roligt och spännande att se dem på nära håll.

Om våren sjunger koltrasten på gravstenar på Södra kyrkogården så som nog gjort redan för 150 år sedan.
Fiskarna i dammen på Skogskyrkogården får man en liten skymt av då och då och de syns ordentligt varje dag när matas av personalen.

Ibland ställer djur även till det lite för oss. Kråkor knycker och knäcker gravljus och äter stearinet. Är det varmt drar de ibland ut snittblommor ur vaserna och dricker blomvattnet.

Harar och rådjur äter de första penséeknopparna, tulpaner och rosenblad. Penséerna kommer dock igen efter ett litet tag och växer sig vackra och starka.

Trött på uppätna knoppar? Gör en omplantering.

Rådjur och harar äter rosor, tulpaner och penseér men inte påskliljor under våren. Här finns tips på vad man göra för att slippa besvikelsen med uppätna knoppar. Som tröst för dig som fått viltskador på växter är det bra att veta att t ex penséer snart sätter nya knoppar och blir kraftiga och fina.

Fiskarna i dammen

Dammen anlades 1999. Fiskar är olika sorters karp, guldfisk. Antal fiskar 30 st. Matas av personalen. Dammen är uppskattad av besökare, särskilt barnen. Här finns soffor runt dammen och här finner man lugn och ro och kan få en stund för meditation och rekreation.

Foto: Berne Gustavsson
Kanin tittar på en ny gravplats
Kanin framför ett vitt gravkors Foto: Anke Decker
Foto: Anke Decker