Kalmar domkyrkoförsamling Besöksadress: Stortorget i Kalmar, 39232 KALMAR Postadress: Södra Vallgatan 25, 39232 KALMAR Telefon: +46(480)12300 E-post till Kalmar domkyrkoförsamling

Konserter

13 november kl 19.00 Gröna salen på Slottet

Symfonikonsert

Verk av bl.a. W.A. Mozart och välkända arior av våra mest kända operakompositörer.

Kalmar Musiksällskap & Symfoniorkester

Dirigent: Kajsa Boström

Solist: Margareta Melz

Inträde: 150 kr (betalas vid entrén)

Kalmar Musiksällskap bildades den 1 oktober 1887 och är Sveriges näst äldsta symfoniorkester för amatörer. Musiksällskapets förste ordförande var lagman Christian A. Palme, farfarsfar till Olof Palme. En av styrelsemedlemmarna var en fru Medelius och dagens konstnärligaledare heter Alfhild Medelius.

Orkesterns första konsert hölls 1888 i en överfull Domkyrka. Ett av orkesterns mest bejublade uppförande av Haydns Skapelsen hölls 1905 i Domkyrkan under ledning av regementspastorn Valerius Olsson.
Under 1980-talet bjöd Musiksällskapet på många av musikens stora verk, bl.a. Brahms Ein deutsches Requiem och Bachs Johannespassion.
2013 dirigerade domkyrkoorganisten Paul Thorstensson Dvořáks Stabat Mater.
Förra året gavs en succéartad konsert på Stortorget med 5000 i publiken. Operasolister var Rickard Söderberg och Margareta Meltz. Musiksällskapet gav dessutom två ”Slottskonserter”. Då framfördes bl.a. Bachs Dubbelkonsert för två violiner och en Brandenburgkonsert.

15 november kl 18.00

Musik kring 1:a världskriget

Program:

Enrico Bossi                                  Stunde der Freude

Sigfrid Karg-Elert                        Näher mein Gott zu dir

Louis Vierne                                 Symphonie nr 4

Jan H Börjesson, orgel

Vid det förra sekelskiftet fanns en optimism inför framtiden. Industrialismen hade succesivt gett människor en högre levnadsstandard och man hade enorma förhoppningar på det ingående 1900-talet. Detta återspeglar sig naturligtvis även i konsten och musiken. Enrico Bossi känner i sitt stycke Stunde der Freude glädje och hopp inför framtiden – ett stycke som bara några år sedan skulle ha varit otänkbart att komponera. Som en slags föraning om kriget sjönk Titanic 1912. Den känslosamme Sigfrid Karg-Elert komponerade genast sin fantasi över koralen Närmare Gud till dig, som påstods ha spelats av fartygsorkestern då skeppet sjönk. Parisorganisten och tonsättaren Louis Vierne hade i sina tre första symfonier skapat en personlig ton med en virtuos behärskning av den franskromantiska orgeln. 1914 miste han både sin bror och sin son i krigets inledning och komponerade strax därefter sin mörka fjärde symfoni som på många sätt bryter med de tre första i såväl stämningsläge som kompositionssätt.

18 november kl 17.00/18.00

Afternoon tea & Evensong

Program:

Introit: Säg är din lampa redo – Hans Carlén

Växelsångsböner: Sumsion in D

Psaltarpsalm: 139  Robert Ph Goodenough

Mag & Nunc: Walmisley in d

Anthem: Och det är domens dag – Kverno

Grupp ur Kalmar domkyrkokör

Paul Thorstensson, orgel

Jan H Börjesson, dirigent

Aftonsången har i denna form firats i den anglikanska kyrkogemenskapen sedan 1500-talet. Den är till sin form en sammanslagning av Vespern och Completoriet - dagens två sista böner i den klassiska tidegärden. Stommen är psaltaren och de stora nytestamentliga lovsångerna, Marias lovsång (Magnificat) och Nunc dimittis (Symeons lovsång). Med Maria lovsjunger vi den Herre som ”gjort mäktiga ting ” med sitt folk och med Symeon kan vi avsluta dagen efter att ”ha sett din frälsning” - Jesus Kristus. Den liturgiska stommen utgörs av kören som här representerar församlingen och för fram dess bön och lovsång. Det handlar alltså om ett i högsta grad aktivt och delaktigt lyssnande. I psalmer och texter deltar hela församlingen och genom betraktelsen och dagens Anthem (körsång) får vi blicka djupare in i söndagens firningsämne.

Före evensongen kan man samlas kl 17.00 i Nicodemussalen för att njuta av Afternoon tea för 20kr. Behållningen samt kollekten går till Svenska kyrkans internationella arbete.