Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Källstorps församling Besöksadress: Östra Torps kyrkoväg 3-13, Östra Torp, 23178 Smygehamn Postadress: Östra Torps kyrkoväg 3-13, 23178 Smygehamn Telefon:+46(410)26167 E-post till Källstorps församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Tullstorps kyrka

Panoramabilder

Stram och samtidigt inbjudande ligger Brunius ovanliga korskyrka från 1840-talet högt placerad i byn. Bakom kyrkan ligger galgebacken, i bruk ända in på 1800-talet och på kyrkogården finns en runsten. Sedan årtusenden har denna plats varit en kultplats.

Runstenen är från 1000-talet, i brytningstiden mellan hedendom och kristendom, vilket syns genom att den har ett kors inristat. Stenen var inmurad i väggen på den romanska kyrka, som byggdes på 1100-talet, flyttades senare till kyrkogårdsmuren, men står nu fritt placerad. 

Stora Beddinge har aldrig haft egen kyrka, utan har hört samman med Tullstorp. Redan före enskiftet 1820-22 låg en del gårdar placerade längs vägen mellan byarna. Idag bor de flesta invånarna vid kusten, i Beddingestrand och Skateholm.

Brunius, konsthistoriker och domkyrkoarkitekt från Lund, ritade 1844 den nya kyrkan i genomgående rött handslaget tegel. Den prydes av dekorativa murbågar av olika form vid takfoten. Ett åttkantigt centraltorn, reser sig till en spets med varje sida utformad som en gavel med dekormurning, invändigt är formen en kupol. Ljus kommer in genom de fyra korsarmarnas fönster.

Tullstorps kyrka (1)

00:00
Information om Tullstorps kyrka