Södra Åby kyrka

Vid infartsvägen till den stora slättbyn ligger kyrkan mittemot skolan. Att driva och bygga skola var sockenstämmans ansvar under 1800-talet. Kyrkan ligger högt, nedanför ligger välmående gårdar och gatuhus från 1800-talet, sekelskiftesbebyggelse från tiden när järnvägen stod för kommunikation och framsteg, funkishus och en och annan nyare villa. Byn är en så kallad rundby med öppna allmänningar i mitten, och historien kan avläsas liksom i årsringar.

1869-70 ersattes den gamla medeltida kyrkan av den nuvarande. Stenar från den gamla kyrkan finns inmurade och återanvända i den nya. Kyrkan ger ett klassicistiskt, rent intryck. Kyrkorummet är brett, och kyrkbänkarna är placerade fritt i rummet. Fönstren är stora och utan glasmålningar. Mot denna rena enkelhet står den rikt skulpterade predikstolen och altaret, båda från 1600-talet och härrörande från den gamla kyrkan. Den sexkantiga predikstolen visar de bibliska berättelserna i färgglada, plastiska reliefer. På altaruppsaten återges Kristi uppståndelse , de fyra evangelisterna och nattvarden.

Dopfunten är från den medeltida kyrkan.

Klicka här för att ladda ner Stig Sivenius bok FÄDERNAS KYRKA I SÖDRA ÅBY

Här kan du lyssna till en beskrivning av Södra Åby kyrka

Södra Åby kyrka (1)

Information om Södra Åby kyrka