Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Källstorps församling Besöksadress: Östra Torps kyrkoväg 3-13, Östra Torp, 23178 Smygehamn Postadress: Östra Torps kyrkoväg 3-13, 23178 Smygehamn Telefon:+46(410)26167 E-post till Källstorps församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Södra Åby kyrka

Panoramabilder

Vid infartsvägen till den stora slättbyn ligger kyrkan mittemot skolan. Att driva och bygga skola var sockenstämmans ansvar under 1800-talet. Kyrkan ligger högt, nedanför ligger välmående gårdar och gatuhus från 1800-talet, sekelskiftesbebyggelse från tiden när järnvägen stod för kommunikation och framsteg, funkishus och en och annan nyare villa. Byn är en så kallad rundby med öppna allmänningar i mitten, och historien kan avläsas liksom i årsringar.

1869-70 ersattes den gamla medeltida kyrkan av den nuvarande. Stenar från den gamla kyrkan finns inmurade och återanvända i den nya. Kyrkan ger ett klassicistiskt, rent intryck. Kyrkorummet är brett, och kyrkbänkarna är placerade fritt i rummet. Fönstren är stora och utan glasmålningar. Mot denna rena enkelhet står den rikt skulpterade predikstolen och altaret, båda från 1600-talet och härrörande från den gamla kyrkan. Den sexkantiga predikstolen visar de bibliska berättelserna i färgglada, plastiska reliefer. På altaruppsaten återges Kristi uppståndelse , de fyra evangelisterna och nattvarden.

Dopfunten är från den medeltida kyrkan.

Klicka här för att ladda ner Stig Sivenius bok FÄDERNAS KYRKA I SÖDRA ÅBY 

 Här kan du lyssna till en beskrivning av Södra Åby kyrka 

Södra Åby kyrka (1)

00:00
Information om Södra Åby kyrka