Lilla Beddinge kyrka

I vägkröken i nya delen av byn ligger kyrkan. Den är byggd 1882, i nyromansk stil, ritad av Helgo Zettervall, då 51 år gammal. Den gamla medeltida kyrkan låg uppe i det som idag är norra delen av byn. Ödekyrkogården visar platsen. Byns vattendrag, en liten bäck, ringlar tätt förbi de vackra gamla gravstenarna under de stora träden.

Efter tjugo års vankelmod om hur kyrkogården skulle kunna utvidgas, beslutade stämman slutligen om rivning av den gamla kyrkan och att en ny skulle byggas på nyinköpt mark söderöver. Socknens befolkning fördubblades under 1800-talet till 802 personer.

Beddinge läge hade då också fått en bofast befolkning. Fiskeläget drabbades 1874 av en svår storm med en efterföljande flodvåg som spolade bort stora delar. Kvar av "gamla" läget finns idag åtta hus, varav sju med halmtak, som ligger "snett" i förhållande till de andra husen.

När man kommer in i kyrkan slås man av det flödande ljuset som en kontrast mot vapenhusets dunkel. Långskeppet möter tvärskeppen i en kupol, som saknar ljusinsläpp, men korsarmarna har i stället stora, högt sittande fönster. På tornets västra sida finns ett rosettfönster. Dopfunten är från 11- 1200-talet. Golvet är vackert mönstersatt med olikfärgade tegel. Kyrkan ger ett nytert, lättsamt och modernt intryck med färger som går i rött, ljust gult och brunt.

Klicka här för att ladda ner Egon Prahls bok LILLA BEDDINGE KYRKA

Här kan du lyssna till en beskrivning av Lilla Beddinge kyrka

Lilla Beddinge kyrka (1)

Information om Lilla Beddinge kyrka