En stor grupp människor står med en banderoll
Lyssna

Församlingarna stöttade på Asecs parkering

Motorvrål, högljud musik och mängder av ungdomar i sina bilar. Parkeringen på Asecs köpcentrum förvandlades natten till påskafton och påskdagen till en stor samlingsplats kopplad till den pågående Custommässan på Elmia.

I kanten på den stora parkeringsytan hade kyrkorna i Jönköping samlat sina resurser för att vara ett stöd, såväl praktiskt som själsligt, för de ungdomar som ville prata, få en flaska vatten eller fika, med Pingst Bankeryd och deras second hand-butik som huvudsponsor.

–         När jag var förbi här för tre år sedan insåg jag att det är här vi ska vara. Så nu är det andra året som vi är här, säger Johan Sundman, ungdomspastor i Pingst Tenhult, och såväl initiativtagare som samordnare av den stora insats som en rad församlingar gör.

Ett stöd för alla ungdomar som samlas
Tillsammans med polisen och fältsekreterare fyller de en viktig funktion i att vara ett stöd för alla de ungdomar som samlas, en del långväga ifrån.

–         Vi betyder vuxennärvaro, trygga vuxna som ungdomarna kan prata med. Vi är inte här för att predika utan för att betjäna människor med fika, vatten och värme, vilket i sig blir en predikan, menar Johan Sundman.

Han konstaterar att samarbetet inför i år har utökats betydligt med polisen.

-          Vi har fått vara med från start vid utsättningen i polishuset. Vi har ju olika roller, konstaterar han.

Svenska kyrkans medarbetare på plats

I år deltog Svenska kyrkan Jönköping för första gången. Församlingspedagog Nadine Rosenkvist och diakon Stina Dittschlag fanns på plats de två långa nattpassen, för att både hjälpa till i församlingarnas tält och rondera runt på parkeringen bland alla bilar, hög musik och alkohol.

–         Det var alltid ett stort antal ungdomar utanför och i bussarna för att värma sig. Vi tror att ungdomarna uppskattade att det var vuxna på plats som vandrade runt och som delade ut vatten. Vi blev ofta stannade och hejade på. Vi träffade på ungdomar som rör sig i våra kyrkor såsom körer och ungdomsgrupper. Vi försökte vara uppmärksamma på ungdomar som inte såg ut att må bra. Det fanns flera områden som inte var upplysta och där försökte vi också ha ett extra öga, säger Nadine Rosenkvist.

Lugn fredag, stökigare lördag

De beskriver natten till fredag som relativt lugn, men mer stök under natten till lördagen.

–         Fredagkvällen startade lugnt men i takt med att klockan blev mer så kom det fler ungdomar och fyllan ökade. Lördagen drog betydligt fler ungdomar och hela parkeringsplatsen från Asecs huvudentré ända bort till Intersport var full av bilar och ungdomar. Detta resulterade i mer bråk och framför allt så var det betydligt mer fylla. Nästa år hoppas vi på att bli ännu fler och att ha ett fortsatt gott samarbete med andra kyrkor, fältsekreterare och polisen, konstaterar hon.

Fika och biblar 

Under pop-up tälten fanns det gott om vatten, fika och också biblar.

–         Många vill prata. Till de som vill ha delar vi ut EPA-biblar. Att inte ”motorburen ungdom” vill prata om religion är en fördom. Men vi märker här på Asecs att många unga blir fulla tidigt, vilket är oroväckande, konstaterar Johan Sundman på en direkt fråga.

De kyrkliga företrädarna kan också utsättas för smått provocerande frågor.

–         När de sedan får svar, tycker de ofta att vi är väldigt vettiga, säger Nadine Rosenkvist.

Bussmissionen på plats

Vid församlingarnas plats står också två stora bussar. En av dem körs av Ove Jonsson, pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla.

–         Detta är en 40 år gammal limousinebuss, så den har både soffgrupp och bardisk. Jag har hållit på med bussen i 30 år. Den driva av en ideell förening, bussmissionen, och vi jobbar brett med många församlingar och åker på festivaler, marknader och torgträffar, berättar Ove Jonsson.

Efter alla år har han haft mängder av besökare i bussen.

–         Det största problemet i Sverige idag är ensamhet, både bland yngre och äldre. Många gånger får jag vara ett lyssnade öra. Ibland också ”slasktratt” när människor är besvikna på kyrkan eller Gud. Du får vara arg på Gud, det tål han, brukar jag svara.

Genom åren har bussen också varit platsen för små samlingar, där man sjungit och spelat.

–         Vi har också med oss böcker och biblar på olika språk, säger Ove Jonsson som driver en av Sveriges cirka 12 missionsbussar.

Reportage: Mikael Bergström