Fyra kvinnor står tillsammans i ett kyrkorum
Lyssna

Diakonin ett stöd när ekonomin är tuff

Ekonomin är central för att få vardagen att fungera. Ibland finns inte marginalerna när något oförutsett händer. Detta är tydligt hos Jönköpings församlings diakonimottagning, som ser nya grupper som söker ekonomiskt stöd och råd.

–         Sedan 2022 har normen för kommunens försörjningsstöd ökat med 2,8 procent, medan inflationen varit 25 procent. De som har försörjningsstöd har sällan bil eller bolån, vilket gör att de inte får ”vinster” av billigare bensin eller sjunkande räntor.  Detta samtidigt som ersättningar i form av sjukpenning, a-kassa och bostadsbidrag kan släpa efter flera månader. Ofta är också hyran högre än vad normen i försörjningsstöd anger. Så de som redan tidigare var ekonomiskt utsatta har blivit ännu mer utsatta, säger diakon Ewa Lund som en enkel sammanfattning.

Mottagningen startade 2020

Hon och kollegorna Sara Carlsson, Stina Dittschlag och Lillrut Sarras bemannar  Jönköpings församlings diakonimottagning, sammanlagt en dryg heltidstjänst som startade 2020 när verksamheten med ekonomiskt stöd och råd samordnades inom hela församlingen.

Hit kommer omkring 10-20 personer i veckan, alltid efter tidsbokning, betonar de.  Det personliga besöket är en viktig princip. Den sökande får möjlighet att beskriva sin situation ordentligt och diakonerna kan lättare bilda sig en uppfattning om situationen.

Tröskeln för att söka varierar stort.

–         En del söker oss utan att blinka, medan andra har våndats länge innan de kontaktar oss, säger Sara Carlsson.

Kämpar för att klara ekonomin

Gemensam handlar det om människor som kämpar för att klara ekonomin i vardagen.

Det vanligaste är att den sökande har skulder och att det kommunala försörjningsstödet, som förr kallades socialbidrag, inte räcker till.

–         Huvuddelen som söker till oss är ensamstående med barn. Men ensamstående utan barn är en grupp som ökar, säger Ewa Lund.

–         Även män 25-60 år, samt människor som är lågavlönade, ökar, konstaterar Stina Dittschlag.

De tycker att sökande ofta har svårt att inse sin ekonomiska situation förrän det börjar bli försent.

Prisbasbelopp begränsar

Diakonimottagningen har tydliga ramar. Den som söker måste vara boende inom Jönköpings församlings gränser och årsinkomsten får inte vara högre än fyra prisbasbelopp, alltså cirka 235 000 kronor.

Diakonerna betonar att diakonimottagningen ska ses som ett komplement till det skyddsnät som samhället har, i form av försörjningsstöd.

Diakonerna gör en förstahandsbedömning av den sökandes situation. Den kan resultera i rådgivning och hänvisning till kommunens budgetrådgivare, eller till socialtjänsten, om personen i fråga inte tidigare själv tagit den kontakten och diakonimottagningen bedömer att det finns utrymme för försörjningsstöd.

”Ofta pågående skuldsanering”

Om inte, så inleder diakonimottagningen en utredning av den sökandes ekonomi.

–         Det handlar ofta om olika former av skulder, till exempelvis hos kronofogden eller olika låneinstitut. Vi ser ofta en problematik i pågående skuldsanering av alla smålån som kan tas. Men också skulder till spelbolag eller efter att ha varit utsatt för bedrägeri, säger Stina Dittschlag och Ewa Lund.

Att inte hamna efter med räkningar är förstås ett grundläggande ekonomiskt råd.

–         Speciellt hyror och elräkningar. Vi ser en ökning av människor som får sin el avstängd, och av människor som blir hemlösa för att de inte betalar sin hyra, konstaterar Ewa Lund.

–         Den kartläggning vi gör blir en livsberättelse som slutar med att ”jag behöver hjälp med…” säger Stina Dittschlag.

–         Vi har en manual som vi går efter med inkomster och utgifter, förklarar Sara Carlsson.

Begär underlag från socialtjänsten

Handlar det om större ekonomiska ärenden begär mottagningen alltid också ett beslutsunderlag från socialtjänsten.

–         Många som kommer till oss är ensamma. Så vi frågar alltid om de har något intresse av att finna en gemenskap och ett sammanhang inom våra verksamheter i Svenska kyrkan. Vi arrangerar också bland annat tacokvällar och utflykt ibland, säger Stina Dittschlag.

Efter bedömning kan diakonimottagningen göra vissa punktinsatser ekonomiskt. Mottagningen kan också hjälpa till med ansökningar från olika fonder, till exempel sommarfond eller julfond.

–         Men den vanligaste förstahandshjälpen är att den sökande får en matkasse från Hela Människans DeLa-butik, och sedan kan diskussionen om ekonomin fortsätta, säger Ewa Lund.

Bakgrunden till att den sökande hamnar i en svår ekonomisk situation ser förstås väldigt olika ut.

”Händelser i livet leder fram till detta”

–         Men ofta är det olika händelser i livet som leder fram till detta. Det kan uppstå ett kaos som bland annat drabbar ekonomin, säger Sara Carlsson.

Välfärdssamhällets jakt på viss levnadsstandard för barnen och familjen kan lätt omvandlas till en skuldfälla.

–         Det är tydligt att det är lätt att ta snabblån och handla. Vi ser att ganska många sökande är överösta med skulder. Samtidigt är snabblån ett tillfälligt plåster, menar Stina Dittschlag.

För den enskilde kan diakonimottagningens hjälp vara helt avgörande, även om det ofta handlar om engångsinsatser.

–         För många kan en enstaka hjälp med en läkemedelskostnad eller en matkasse betyda mycket och göra att de klarar sig till nästa månad, säger Stina Dittschlag.

Reportage: Mikael Bergström

Fotnot: Budgeten för Svenska kyrkans diakonimottagning utgörs av olika fonder, budgeterade medel från församlingen samt inkomster från barnprylhörnan. 
Mottagningen ingår också i ett ekumeniskt nätverk med andra aktörer med liknande mottagning, som Frälsningsarmén, Hela människan, Pingströrelsen och Kungsporten, som samråder kring den ekonomiska diakonin.