Foto: Jessica Mossberg

Byggprojektet - September

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är unikt i sitt slag och nu börjar det kännas som att det snart är klart. Så pass klart att vi nu börjat visa upp lokalerna för grannförsamlingar och företag.

Att äga en fastighet i form av en fantastiskt vacker kyrka från 1890, mitt i city, som inte har någon serveringslokal, har gjort det svårt att använda den på ett tillfredsställande sätt. Nu med den nya moderna församlingssalen öppnas möjligheterna upp!

I mitten av september fick vi i församlingen en fin rundtur i de nya lokalerna. Sven Löfvenberg på Fastighetssamverkan norr, projektchef för hela byggprojektet och platschef för projektet Anders Radinger på M3 bygg informerade oss om nuläget och hur projektet framskrider. 

Att bygga modernt i kulturhistorisk miljö är otroligt ovanligt. Det finns ingen annan kyrka i Sverige där man gjort något liknande. Då ska man ta i beaktning att det finns det 3500 kyrkor i Sverige. Det finns egentligen bara ett exempel i hela världen där man byggt en serveringslokal under en kyrka tidigare. Det är i London under kyrkan St Martin in the fields.

All rumsbildning är nu klar och innerväggarna på plats. Innertaket, det vackra gjutna valvet, målas nu och innergolvet ska sedan läggas. Det blir ett snyggt ljust golv i kalksten. Ventilationsentreprenaderna har satt igång med att dra ventilationsrör. Det krävs väldigt mycket luft för att många personer ska kunna vistas i lokalerna. Ett enormt fläktaggregat är på plats i det intilliggande teknikrummet. Rörentreprenaden pågår också med att dra fjärrvärme. 

Utvändigt sker återfyllning utav mark. Lecakulor har använts för att fylla upp utrymmet mellan kyrkan och församlingssalen. Detta då det visade sig bli för tungt att fylla upp med grus. Den stora kyrktrappan byggs upp, med samma trappstegsstenar som tidigare. Dessa har legat uppmärkta och utspridda på kyrkogården sedan bygget startade. 41 st stenar är dock så illa skadade att de måste bytas ut. Gräsmattan där stenarna legat återställs nu också. Vidare har allén ner mot Internationella skolan återställts och den blev faktiskt ännu finare än den var innan!

Inredarna Cecilia och Ursula från Kinnarps Sverige var även på plats på vår informationsträff. De lyssnade in våra önskemål och funderingar. Kinnarps är en av några utvalda leverantörer till Svenska kyrkan, som uppfyller de hårda hållbarhetskrav som kyrkan ställer på sina leverantörer.

Vår kyrkoherde Catharina Segerbank informerade både oss i arbetslaget och byggets arbetare om hur vi ska använda de nya fina lokalerna. Alla som bor och arbetar här i Stockholm och Sverige ska kunna hyra lokalerna till olika former av sammanträden och möten. Lokalerna tänker hon ska även användas till dopkaffe, begravningskaffe och bröllopsmiddagar. Det är dock kyrkorådet som beslutar användsområdet för lokalerna. Efter rundturen blev vi bjudna på god grillunch i solen. 

Tävling!

Något som inte än är klart är vad den nya församlingssalen ska heta. Därför har kyrkorådet beslutat att utlysa en namntävling, där vinnande bidrag får ett pris om 3000 kr i presentkort på närliggande varuhus. Tävlingen kommer att utlysas inom kort både på vår hemsida och på vår facebooksida. Håll utkick och börja gärna fundera på bra namn redan nu!

 

M3 bygg bjuder på bubbel och tilltugg Foto: Jessica Mossberg
Arbetslaget får en rundtur i de nya lokalerna Foto: Jessica Mossberg
Projektvisning Foto: Jessica Mossberg
Sven Löfvenberg och Anders Radinger informerar om projektet Foto: Jessica Mossberg
Inredarna Ursula och Cecilia från Kinnarps Sverige Foto: Jessica Mossberg
Bygglunch och mingel Foto: Jessica Mossberg
Lunch ute vid bygget Foto: Jessica Mossberg
M3 bygg sponsrar Bee Urban Foto: Jessica Mossberg

M3 bygg, som är en huvudpartner till Bee Urban Evolution Lab, bjöd oss även på fin honung som producerats på Bee Urbans bigård i Stora Skuggan. Bee Urban Evolution Lab är noga med att lämna tillräckligt med honung som vintermat åt bina och odlingen är giftfri. Den smakade väldigt gott!

Bee Urban Evolution Lab, är ett 800 kvadratmeter stort showroom för hållbar stadsutveckling på Garnisonens tak. Ytorna på takterrassen visar hur man främjar den biologiska mångfalden och här har man samlat det senaste inom hållbar stadsutveckling med teknik, energi, resurshushållning och utbildningar samt odlingar i olika former med grönsaker, frukt, bär och vackra blommor för att främja den biologiska mångfalden.

Ventilation Foto: Jessica Mossberg
Trappan återställs, trappsteg för trappsteg Foto: Jessica Mossberg
Lecakulor i mängder... Foto: Jessica Mossberg
Byggprojektet bevakas av aposteln Paulus Foto: Sigvard Selinus
Takvalvet målas Foto: Jessica Mossberg
Teknikrummet Foto: Jessica Mossberg

Då även kyrkans elsystem renoveras leder det till att kyrkan emellanåt inte är belyst. Vi beklagar att det är väldigt mörkt stundtals kvällstid och att det kan vara besvärligt för boende och för de som arbetar/går i skola i området!

Kommunikatör Jessica Mossberg, håller koll på bygget

Möten, mingel och middag

Under S:t Johannes kyrka, mitt i centrala Stockholm, har ett unikt byggprojekt pågått i över ett år. Här har det skapats moderna rum för möten, mingel och middagar. Vi erbjuder nu sammankomster som dop-, begravningskaffe, student- och bröllopsmiddagar och en komplett konferensanläggning för företag och föreningar. Den 24 mars invigde vi lokalerna!

Byggprojektet Augusti 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är unikt i sitt slag och nu när det akustiska takvalvet just kommit fram från sin gjutform efter att ha brunnit (torkat, stelnat) i några veckor under sommaren, kan man inte annat än att häpna. Det här är en gjutning i världsklass!

Byggprojektet Maj 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är ett omfattande byggprojekt som kommer att pågå i över ett år. Varje månad har sina moment och utmaningar. Här kan du läsa om vad som sker under maj»

Byggprojektet Juni/juli 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är ett omfattande byggprojekt som kommer att pågå i över ett år. Varje månad har sina moment och utmaningar. Här kan du läsa om vad som sker i juni och juli »

Byggprojektet Mars 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är ett omfattande byggprojekt som kommer att pågå i över ett år. Varje månad har sina moment och utmaningar. Här kan du läsa om vad som sker under mars månad »

Byggprojektet April 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är ett omfattande byggprojekt som kommer att pågå i över ett år. Varje månad har sina moment och utmaningar. Här kan du läsa om vad som sker under april »

Ett enastående byggprojekt!

Att ta hand om våra kyrkobyggnader är viktigt. När trappan upp till S:t Johannes kyrka och underliggande gravkor visade sig vara i så dåligt skick att de måste rivas kom idén om en ny församlingssal. Läs mer »

En riktig oas mitt i stan

Även om det kan upplevas stökigt runt S:t Johannes kyrka, med det stora projektet att renovera kyrktrappan och bygga ny församlingssal som pågår, så finns det ändå en hel del gräsytor och mysiga platser att njuta på en varm sommardag. En riktig oas mitt i stan!