Foto: Bach Arkitekter

Byggprojektet - December

Under S:t Johannes kyrka har ett byggprojekt pågått i över ett år. Här har det sakta med säkert växt fram en unik miljö för möten, mingel och middagar. Det var när kyrktrappan och de intill liggande gravkoren var i stort behov av renovering som idén om en sal för möten och sammankomster sattes i verket. Här kan du läsa allt om det omfattande byggprojektet under kyrkan.

Vackra skjutdörrar på plats Foto: Jessica Mossberg

Det började med renovering av trappan och de gamla gravkoren till St: Johannes kyrka. Men sen växte projektet... 

När man besöker kyrkogården är det svårt att från utsidan ana sig till vad som döljer sig under kyrktrappan. Trappan, vars stenar legat utspridda på kyrkogården i över ett år, är nu nästan helt återställd. Och under den har ett unikt rum för möten, mingel, musik och middagar växt fram! 

Upprinnelsen till projektet var att de gamla gravkoren och trappan upp till S:t Johannes kyrka behövde repareras. Vi hade länge tittade på att förlägga en samlingslokal i kyrkan, på vinden eller intill orgelläktaren men förslagen har hela tiden stött på olika hinder. Att bygga under trappan, blev ett lyckat alternativ.

Här möts nutid och dåtid i en sällsynt lyckat föreningen. När man kliver in genom dörren kommer man först till det gamla gravkoret. Det känns lite som att träda in i ett medeltida källarvalv. Här pågår just nu putsning av väggarna. Det blir en ljus puts som, genom att följa de murade stenarna, ger ett levande och unikt intryck.

Det har varit många turer kring just väggarna i de gamla gravkoret och kapellet och många olika viljor har gjort sig hörda. Många har velat behålla väggarna som de är, för att behålla karaktären och få en känsla av den kulturhistoriska miljö vi trätt in i. Dock har det varit ett orosmoment om saltvandringar i väggarna kommer att spränga sönder fogarna. Till slut enades det om 3 mm grundning och cirka 15 mm puts som sprutas upp på väggarna och slevdras. Väldigt vackert blir det!

Som alltid möts jag av ett trevligt arbetslag som gärna svarar på frågor och ställer upp på bild. Christian Blid, arbetsledare på M3bygg ger mig en rundtur och berättar om allt som hänt sedan mitt senaste besök. Under december har det hänt en hel del. Kyrktrappan är helt återställd och nu påbörjas arbetet med att gjuta och plattlägga platån som binder ihop kyrkans ingång och kyrktrappan. Det byggs även skyddsmurar ovan det nya soprummet som även fått en vacker träfasad. 

Inne i salarna putsas taken och väggarna. Det ena kapellet är klart och det blir oerhört vackert. Här blir man stående länge och det är verkligen en härlig atmosfär som andas i dessa gamla kapell. Man trivs helt enkelt här direkt!

I den nya stora salen som nu också blivit döpt skruvas hållare för väggpanelen upp. Ett enormt arbete då alla träribbor fästs en och en. Det är ljusa askpaneler som fästs upp och som ger rummet en mjuk inramning. Stora vackra skjutdörrar i trä sitter uppe så det går enkelt att skärma av de tre salarna från varandra.

I de båda fd gravkoren sitter det uppe vackra dörrkarmar i koppar. Vi ser nu fram emot lite ledighet över julen men sedan blir det full fart igen. Redan den 17 januari ska vi fira taklagsfest inne i den nya församlingssalen!

 

Tävling avslutat och vinnare utsedd!

Något som nu är klart är vad den nya församlingssalen ska heta. Under november utlyste kyrkorådet en namntävling, där vinnande bidrag ska få ett pris om 3000 kr i presentkort på närliggande varuhus. Över 50 namnförslag fick vi in!

Vinnaren blev Alf Klingvall med namnet...
Trummvirvel....

Johannessalen!

Stort grattis och tack för ditt bidrag!

 

Jessica Mossberg, kommunikatör

Tak putsas Foto: Jessica Mossberg
Förslag på möblering i de tre salarna. Foto: Cecilia Bergegran, Kinnarps Stockholm AB
Christian Blid, arbetsledare, visar och berättar om byggprojektet. Foto: Jessica Mossberg
Kopparram till ytterdörrar monterade Foto: Jessica Mossberg
Platån utanför kyrkan ska gjutas och plattläggas Foto: Jessica Mossberg
Stenplattor som ska läggas utanför kyrkans ingång. Foto: Jessica Mossberg
Här förbereds det för att gjuta ett räcke. Foto: Jessica Mossberg
Trappan till kyrkan återställd! Foto: Jessica Mossberg

Då även kyrkans elsystem renoveras leder det till att kyrkan emellanåt inte är belyst. Vi beklagar att det är väldigt mörkt stundtals kvällstid och att det kan vara besvärligt för boende och för de som arbetar/går i skola i området!

Möten, mingel och middag

Under S:t Johannes kyrka, mitt i centrala Stockholm, har ett unikt byggprojekt pågått i över ett år. Här har det skapats moderna rum för möten, mingel och middagar. Vi erbjuder nu sammankomster som dop-, begravningskaffe, student- och bröllopsmiddagar och en komplett konferensanläggning för företag och föreningar. Den 24 mars invigde vi lokalerna!

Byggprojektet - Januari 2019

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är unikt i sitt slag och nu börjar det bli klart, så pass klart att vi haft vår första fest i lokalen! Här kan du läsa om vad som sker under januari månad.

Byggprojektet - November

Under S:t Johannes kyrka har det växt fram en unik miljö för möten, mingel och middagar. Ett byggprojekt som pågått i över ett år. Nu börjar gräs och mark återställas runt kyrkan och trappstenarna, som legat utspridda på kyrkogården, är tillbaka på plats igen. Några av avspärrningarna på kyrkogården har nu också tagits bort. Här kan du läsa allt om det omfattande byggprojektet under kyrkan.

Byggprojektet - Oktober

Utvändigt har man länge kunnat se att det pågår någon form av byggprojekt på kyrkogården. Avspärrningar, maskiner och byggbaracker har funnits intill kyrkan i över ett år. Att det under S:t Johannes kyrka växt fram en världsunik miljö för möten, mingel och middagar är svårt att ana och kanske inte så många som vet om. Här kan du läsa allt om det omfattande byggprojektet under kyrkan.

Byggprojektet September 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är unikt i sitt slag och nu börjar det kännas som att det snart är klart. Så pass klart att vi nu börjat visa upp lokalerna för grannförsamlingar och företag.