Byggprojektet - Augusti

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är unikt i sitt slag och nu när det akustiska takvalvet just kommit fram från sin gjutform efter att ha brunnit (torkat, stelnat) i några veckor under sommaren, kan man inte annat än att häpna. Det här är en gjutning i världsklass!

Från början var det tänkt att den nya församlingssalen skulle ha ett takvalv i trä men efter förslag från M3 bygg, som är oerhört duktiga på betong, ändrades planen till att gjuta takvalvet i betong istället. Det är något som aldrig förut gjorts så taket är helt unikt. Redan nu är takvalvet, som just börjat komma fram ur sin gjutform, väldigt vackert och jag kan bara föreställa mig hur fint det blir när taket blivit målat och fått ledljus inmonterade. Betonggjutningen av valvet är i världsklass och bara måste ses!

Takvalvet är inte bara estetiskt vackert, det fyller även den viktiga akustiska funktionen att hindra ljudet från att studsa runt och göra det svårt att samtala i rummet. Vidare ska väggarna träs med träpanel i olika storlekar.

De två koren, som är fuktskadade, ska rengöras på utsidan men metoden för detta är ännu inte bestämt. Det visades vara svårare än man trodde och kommer att fördröja bygget något. Koren är kulturminnesmärkta och hela bygget jobbar med certifieringssystemet Sunda hus, vilket innebär att allt material och varenda skruv som används i bygget är klassat ur miljösynpunkt och dokumenterat och valt efter miljöbelastningssynpunkt.

Grundstrukturen är att det blir tre möteslokaler, där man kan mötas i olika former, och alla tre är separerade och ljudskilda från varandra. Men möteslokalerna kan även hänga ihop som en för stora sällskap. En riktigt fin konferensanläggning.

Utomhus har den stora stentrappan har nu även börjat byggas upp igen, steg för steg.

 

Takvalvet - en unik betonggjutning
Tre möteslokaler
Kök och personalutrymmen
Taket ovanifrån och trappan som byggs upp
Kommunikatör Jessica Mossberg, håller koll på bygget

Möten, mingel och middag

Under S:t Johannes kyrka, mitt i centrala Stockholm, har ett unikt byggprojekt pågått i över ett år. Här har det skapats moderna rum för möten, mingel och middagar. Vi erbjuder nu sammankomster som dop-, begravningskaffe, student- och bröllopsmiddagar och en komplett konferensanläggning för företag och föreningar. Den 24 mars invigde vi lokalerna!

Byggprojektet September 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är unikt i sitt slag och nu börjar det kännas som att det snart är klart. Så pass klart att vi nu börjat visa upp lokalerna för grannförsamlingar och företag.

Byggprojektet Maj 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är ett omfattande byggprojekt som kommer att pågå i över ett år. Varje månad har sina moment och utmaningar. Här kan du läsa om vad som sker under maj»

Byggprojektet Juni/juli 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är ett omfattande byggprojekt som kommer att pågå i över ett år. Varje månad har sina moment och utmaningar. Här kan du läsa om vad som sker i juni och juli »

Byggprojektet Mars 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är ett omfattande byggprojekt som kommer att pågå i över ett år. Varje månad har sina moment och utmaningar. Här kan du läsa om vad som sker under mars månad »

Byggprojektet April 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är ett omfattande byggprojekt som kommer att pågå i över ett år. Varje månad har sina moment och utmaningar. Här kan du läsa om vad som sker under april »

Ett enastående byggprojekt!

Att ta hand om våra kyrkobyggnader är viktigt. När trappan upp till S:t Johannes kyrka och underliggande gravkor visade sig vara i så dåligt skick att de måste rivas kom idén om en ny församlingssal. Läs mer »

En riktig oas mitt i stan

Även om det kan upplevas stökigt runt S:t Johannes kyrka, med det stora projektet att renovera kyrktrappan och bygga ny församlingssal som pågår, så finns det ändå en hel del gräsytor och mysiga platser att njuta på en varm sommardag. En riktig oas mitt i stan!