Foto: Bach Arkitekter

Byggprojektet - November

Under S:t Johannes kyrka har det växt fram en unik miljö för möten, mingel och middagar. Ett byggprojekt som pågått i över ett år. Nu börjar gräs och mark återställas runt kyrkan och trappstenarna, som legat utspridda på kyrkogården, är tillbaka på plats igen. Några av avspärrningarna på kyrkogården har nu också tagits bort. Här kan du läsa allt om det omfattande byggprojektet under kyrkan.

Så här ska det bli, kapellet och vidare in i samlingssalen. Foto: Bach Arkitekter

Det började med renovering av trappan och de gamla gravkoren till St: Johannes kyrka. Men sen växte projektet... 

När man besöker kyrkogården är det svårt att från utsidan ana sig till vad som döljer sig under kyrktrappan. Trappan, vars stenar legat utspridda på kyrkogården i över ett år, är nu nästan helt återställd. Och under den har ett unikt rum för möten, mingel, musik och middagar växt fram! 

Upprinnelsen till projektet var att de gamla gravkoren och trappan upp till S:t Johannes kyrka behövde repareras. Vi hade länge tittade på att förlägga en samlingslokal i kyrkan, på vinden eller intill orgelläktaren men förslagen har hela tiden stött på olika hinder. Att bygga under trappan, blev ett lyckat alternativ.

Här möts nutid och dåtid i en sällsynt lyckat föreningen. När man kliver in genom dörren kommer man först till det gamla gravkoret. Det känns lite som att träda in i ett medeltida källarvalv. Här pågår just nu putsning av väggarna. Det blir en ljus puts som, genom att följa de murade stenarna, ger ett levande och unikt intryck.

Det har varit många turer kring just väggarna i de gamla gravkoret och kapellet och många olika viljor har gjort sig hörda. Många har velat behålla väggarna som de är, för att behålla karaktären och få en känsla av den kulturhistoriska miljö vi trätt in i. Dock har det varit ett orosmoment om saltvandringar i väggarna kommer att spränga sönder fogarna. Till slut enades det om 3 mm grundning och cirka 15 mm puts som sprutas upp på väggarna och slevdras. Väldigt vackert blir det!

Som alltid möts jag av ett trevligt arbetslag som gärna svarar på frågor och ställer upp på bild. Anders Radinger, platschef på M3bygg ger mig en rundtur och berättar om allt som hänt sedan mitt senaste besök. Under november har förutom fogning av väggar även allt golv lagts. I kapellen och den nya samlingssalen ligger vackert sandstensgolv och i köksdelen har ett grått massagolv lagts av materialet epoxi. Här är även alla väggar är färdigkaklade. Arbetet med dragning av ventilation och värme är också färdigt och innertak på plats. 

Nu har vi också planerat inredningen, köpt in möbler och börjat skissa på hur vi ska möblera de nya samlingssalarna. Nedan ser ni en skiss på hur det kan möbleras. Det är Kinnarps som fått vårt förtroende och som kommit med de bästa förslagen. Kinnarps är en av några utvalda leverantörer till Svenska kyrkan, som uppfyller de hårda hållbarhetskrav som kyrkan ställer på sina leverantörer.

 

Tävling!

Något som ännu inte är klart är vad den nya församlingssalen ska heta. Därför utlyste kyrkorådet en namntävling under november, där vinnande bidrag ska få ett pris om 3000 kr i presentkort på närliggande varuhus. Över 50 namnförslag fick vi in! Nu ser vi fram emot att få kora en vinnare!

 

Jessica Mossberg, kommunikatör

Förslag på möblering i de tre salarna. Foto: Cecilia Bergegran, Kinnarps Stockholm AB
Kaklade väggar i köksdelen. Foto: Jessica Mossberg
Anders Radinger, platschef, visar och berättar om byggprojektet. Foto: Jessica Mossberg
Putsning av väggar och tak. Foto: Jessica Mossberg
Glada golvläggare. Foto: Jessica Mossberg
Trappstenar skärs till för att passa i nya formen. Foto: Jessica Mossberg
Trappan återställs, trappsteg för trappsteg Foto: Jessica Mossberg
Trappan till kyrkan återställs. Foto: Jessica Mossberg
Trappan återställs, trappsteg för trappsteg. Foto: Jessica Mossberg
Hittade ett litet konstverk på en av väggarna. Foto: Jessica Mossberg

Byggprojektet - Januari 2019

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är unikt i sitt slag och nu börjar det bli klart, så pass klart att vi haft vår första fest i lokalen! Här kan du läsa om vad som sker under januari månad.

Möten, mingel och middag

Under S:t Johannes kyrka, mitt i centrala Stockholm, har ett unikt byggprojekt pågått i över ett år. Här har det skapats moderna rum för möten, mingel och middagar. Vi erbjuder nu sammankomster som dop-, begravningskaffe, student- och bröllopsmiddagar och en komplett konferensanläggning för företag och föreningar. Den 24 mars invigde vi lokalerna!

Byggprojektet - Oktober

Utvändigt har man länge kunnat se att det pågår någon form av byggprojekt på kyrkogården. Avspärrningar, maskiner och byggbaracker har funnits intill kyrkan i över ett år. Att det under S:t Johannes kyrka växt fram en världsunik miljö för möten, mingel och middagar är svårt att ana och kanske inte så många som vet om. Här kan du läsa allt om det omfattande byggprojektet under kyrkan.

Byggprojektet - December

Under S:t Johannes kyrka har ett byggprojekt pågått i över ett år. Här har det sakta med säkert växt fram en unik miljö för möten, mingel och middagar. Det var när kyrktrappan och de intill liggande gravkoren var i stort behov av renovering som idén om en sal för möten och sammankomster sattes i verket. Här kan du läsa allt om det omfattande byggprojektet under kyrkan.

Byggprojektet Augusti 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är unikt i sitt slag och nu när det akustiska takvalvet just kommit fram från sin gjutform efter att ha brunnit (torkat, stelnat) i några veckor under sommaren, kan man inte annat än att häpna. Det här är en gjutning i världsklass!

Byggprojektet September 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är unikt i sitt slag och nu börjar det kännas som att det snart är klart. Så pass klart att vi nu börjat visa upp lokalerna för grannförsamlingar och företag.

Byggprojektet Juni/juli 2018

Det stora byggprojektet vid S:t Johannes kyrka är spännande att följa. Det är ett omfattande byggprojekt som kommer att pågå i över ett år. Varje månad har sina moment och utmaningar. Här kan du läsa om vad som sker i juni och juli »

Ett enastående byggprojekt!

Att ta hand om våra kyrkobyggnader är viktigt. När trappan upp till S:t Johannes kyrka och underliggande gravkor visade sig vara i så dåligt skick att de måste rivas kom idén om en ny församlingssal. Läs mer »

Då även kyrkans elsystem renoveras leder det till att kyrkan emellanåt inte är belyst. Vi beklagar att det är väldigt mörkt stundtals kvällstid och att det kan vara besvärligt för boende och för de som arbetar/går i skola i området!