Närbild på en bukett med tulpaner i ljusrosa färg.
Foto: Alex Giacomini /Ikon

Medlemskap i Svenska kyrkan

Över 6 miljoner är med i Svenska kyrkan. Detta gör att vi kan hjälpa utsatta människor i Sverige och resten av världen. Välkommen att bli medlem du också!

Medlem i Svenska kyrkan

Man blir medlem i kyrkan genom dopet. Är du redan döpt i ett annat kristet samfund kan du bli medlem i Svenska kyrkan efter ett samtal med ansvarig präst i din församling. Tidigare blev man i Sverige automatiskt medlem i Svenska kyrkan vid födelsen, men så är det alltså inte längre.

Är du osäker på om du är medlem eller har andra frågor om medlemskapet kontaktar du oss.

Bli medlem

Det går att anmäla att man önskar bli medlem. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem och vill bli det igen.

Ring församlingsexpeditionen på telefon: 08-551 747 20, för att få en inträdesblankett hemskickad. Du kan även fylla i nedanstående formulär och skicka det till oss, eller skriva ut blanketten själv. Skriv under med ditt namn, ort och datum. Om du inte har tillgång till en skrivare, kan du kontakta oss för att få hjälp. Du kan även för hand skriva en egen anmälan om inträde och skicka den till oss: 

Blanketten kan inte skickas in digitalt eftersom vi behöver din namnteckning.

Järna-Vårdinge pastorat
Kyrkvägen 10
153 32 Järna

INTRÄDE FÖR BARN UNDER 18 ÅR
Barn under 18 år är välkomna som medlemmar med vårdnadshavarnas godkännande. Om ett barn är över 12 år ska denne samtycka till inträde. Blanketten hittar du här. 

Dina uppgifter

Var vänlig markera de svar som är aktuella

Utträde ur Svenska kyrkan

Du avslutar ditt medlemskap genom en skriftlig begäran till oss. Blankett för utträde laddas ner här. När du har begärt utträde ur Svenska kyrkan får du en skriftlig bekräftelse från oss.

Blanketten kan inte skickas in digitalt eftersom vi behöver din namnteckning.

Järna-Vårdinge pastorat
Kyrkvägen 10
153 32 Järna

Du är självklart välkommen att delta i Svenska kyrkans aktiviteter och besöka våra kyrkor även efter ditt utträde. 

Detta gäller om du inte är medlem

Kyrklig vigsel

Om du och din partner i framtiden vill ha en kyrklig vigselceremoni måste någon av er vara medlem i Svenska kyrkan.

Begravning

Om du går ur Svenska kyrkan är det bra om dina anhöriga får veta det. Särskilt viktigt är det att de känner till det inför din framtida begravning. Den som inte är medlem i kyrkan har nämligen inte rätt till begravningsgudstjänst med präst och musiker i en kyrkobyggnad. Det är fortfarande möjligt att, mot en avgift, hyra lokal i ett församlingshem för att ha en borgerlig begravning.

Begravningsavgiften är obligatorisk

Begravningsavgift är obligatorisk att betala för alla som är folkbokförda i Sverige och har haft någon form av inkomst. Alla betalar den, oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller ej.

Denna avgift täcker kostnaderna för att anlägga och sköta kyrkogårdar med gravplatser, gravsättning, kremering och lokal för begravningsceremonin.

Kyrkoavgiften

Du som är medlem den första november betalar kyrkoavgift hela följande kalenderår. För att inte räknas som medlem ytterligare ett år måste därför din begäran om utträde vara inkommen till din församling senast den 31 oktober. Läs mer om kyrkoavgiften på Skatteverkets webbsida.

Läs mer här

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör eller ha gemenskap.

Kvinna på huk framför flicka i en kyrka.

Utträde ur Svenska kyrkan

Som medlem är du viktig och du bidrar på olika sätt till kyrkans liv och verksamhet. Här får du veta hur du lämnar oss, men också vad kyrkoavgiften och begravningsavgiften som du ser på din deklarationsblankett egentligen är för något. Att gå ur kyrkan kostar ingenting.