Någon sänker ner en vit urna i marken framför gravstenen.
Lyssna

Gravsättning

Allt du behöver veta om hur gravsättningar bokas inom Järna-Vårdinge pastorat.

Gravsättning i samband med begravningsceremoni

  • Jordbegravning - En kistbegravning vars ceremoni avslutas med att kistan bärs till gravplatsen och sänks ned
  • Akt med urna med gravsättning - En urnbegravning vars ceremoni avslutas med att urnan gravsätts

När begravningsceremonin hålls inom pastoratet sköter församlingen (och eventuellt anlitad begravningsbyrå) kommunikationen med kyrkogårdsförvaltningen. Du behöver alltså inte själv ta kontakt med kyrkogårdsförvaltningen.

Begravning

Även när sorgen gör ont, är den en del av människans livsvillkor. Att själv vara aktiv är ofta bra för sorgebearbetningen, liksom att prata med andra.

Borgerlig begravning

Begravningsakt utan religiös koppling.

Gravsättning efter eller utan begravningsceremonin 

Det finns många situationer där gravsättningen sker vid ett annat tillfälle än begravningsceremonin. T.ex:

  • När anhöriga vill ordna en begravning med kista men vill gravsätta den avlidne i urna.
  • När begravningsceremonin har ägt rum utanför den församling där den avlidne är tänkt att gravsättas.
  • Vid direktkremationer, dvs. när ingen begravningsceremoni ordnats.

I dessa fall behöver de anhöriga som ordnar med gravsättningen kontakta kyrkogårdsförvaltningen för bokning av gravsättning.

Inför bokning av gravsättning

Beroende på gravskicket kan vissa saker behöva ordnas innan gravsättning är möjlig att boka.

Ny kist- eller urngravplats

Innan en gravsättning kan genomföras behöver anhöriga se ut en ny gravplats. Visning av både kist- och urngravplatser bokas i förväg genom att kontakta kyrkogårdsförvaltningen. Våra kyrkogårdsadministratörer förbereder några förslag som visas upp vid visningstillfället. När en passande gravplats har valts ut och reserverats går det bra att boka gravsättningen. 

Befintlig kist- eller urngravplats

Förutom att plats för en ytterligare gravsättning finns på den befintliga gravplatsen behöver ett av dessa krav uppfyllas:

  • Den avlidne är gravrättsinnehavare för gravplatsen
  • Gravrättsinnehavarna för gravplatsen godkänner att den avlidne gravsätts

I det sistnämnda fallet behöver kyrkogårdsförvaltningen få in medgivanden från samtliga gravrättsinnehavare. När detta är avklarat går det bra att boka gravsättning.

Askgravlunden

Innan en gravsättning kan bokas behöver den anhörige som anordnar gravsättningen skicka in blanketten ”Medgivande för gravsättning i Askgravlund”, vilket du kan ladda ned på denna sida(Länk öppnas i samma fönster). När kyrkogårdsförvaltningen mottagit detta dokument beställs en namnplatta. Kom ihåg att meddela kyrkogårdsförvaltningen ifall du har speciella önskemål avseende namnplattan eller fakturamottagare. 
Den anhörige kontaktas sedan om att det går bra att boka gravsättning när namnplattan levererats. 

 

OBS! På grund av semestrar kan det ta längre tid för tillverkaren att göra iordning namnplattor. Det kan därför dröja lite längre innan gravsättningar kan bokas under sommarperioden juni-augusti.

Minneslunden - ingen bokning behövs

Minneslunden är ett gravskick som är helt anonymt. Därför kan anhöriga inte närvara under gravsättningar på dessaa platser. Istället skickas ett minneskort ut till den anhörige som skrivit under medgivandet till gravsättningen.

 

Bokning av gravsättning

Välj ut några passande tider

Under de flesta veckor på året finns det fem olika gravsättningstider att välja mellan. Tider som redan är bokad går inte att dubbelboka. Därför kan det vara bra att ha flera olika tillfällen i åtanke som skulle passa för de anhöriga som önskar närvara.

Fundera på hur ni vill att gravsättningen ska vara

Gravsättningar kan för många kännas som ett tillfälle att få sörja antingen för sig själva eller tillsammans med de allra närmsta. Även fast det inte finns några större skillnader mellan händelseförloppen bland gravsättningar kan det ändå vara viktigt att få bestämma mindre detaljer. Vi på kyrkogårdsförvaltningen försöker så gott som möjligt tillgodose anhörigas behov och önskemål.

Större önskemål är bra att meddela i förväg så att våra kyrkogårdsarbetare kan förbereda sig. Exempel på större önskemål vi får in är att klockringning ordnas, att uppsamling sker direkt vid gravplatsen och att närmsta anhöriga kommer tidigt och själva ställer i ordning urnan. 

Om ni har mindre önskemål, det vill säga önskemål som inte kräver några förberedelser, är ni välkomna att förmedla dessa till den kyrkogårdsarbetare som närvarar under och ansvarar över gravsättningen. 

 

När du känner dig redo är det dags att kontakta kyrkogårdsadministrationen:

Maja Rosenfågel

Maja Rosenfågel

Kyrkogårdsadministratör, Svenska kyrkan i Järna och Vårdinge

Maria Rosenfågel

Maria Rosenfågel

Kyrkogårdsadministratör, Svenska kyrkan i Järna och Vårdinge