Other languages with Google Translate

Kontakt

Hudiksvallsbygdens församling Besöksadress: Olof Bromansgatan 8, 82443 Hudiksvall Postadress: Box 1022, 82411 Hudiksvall Telefon:+46(650)540784 E-post till Hudiksvallsbygdens församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Jakobs kyrkas inre renovering

För kanske första gången, sedan kyrkan byggdes 1672, ska kyrkan tömmas, bara predikstolen och läktarorgeln blir kvar. Sedan påbörjas städning, lagning och bättringsarbeten. Häng med på en historisk storstädning!

jakobs kyrka - inre renovering

• Kyrkan stängs från och med 21 maj 2018. Arbetet beräknas pågå under minst ett år framöver.

• Området kring kyrkan blir delvis avspärrat och framkomligheten kan vara begränsad. Kyrkogården nås bäst från södra ingången (vid parkeringen).

Under tiden för renoveringen kommer S:t Jakobsgården att användas som gudstjänstlokal. Vigslar och begravningar hänvisas till församlingens övriga kyrkolokaler.

Hudiksvalls kyrka kallas Jakobs kyrka och är stadens äldsta byggnad, en byggnad som fortfarande är i bruk.

korta fakta om underhållet av kyrkans interiör

År 1672. På midsommarafton invigs kyrkan. Den tidiga interiören sägs ha gått "i pärlvitt och guld". Förutom altarmålning, orgelfasad och predikstol var kyrkan sparsamt utsmyckad.

1754 och 1755 sker en större reparation av kyrkans inre. Bland annat köps en ny predikstol in (ännu i bruk) och nytt golv läggs.

1888 Mellan april och oktober hålls kyrkan stängd för inre ommålning av tak och väggar. Nytt korfönster, ny altarring, läktare, nytt golv. Det är vid den här tiden kyrkan får sin nuvarande inredning i mörk nybarock.

1938 En omfattande renovering och inre rengöring. Elektrisk uppvärmning, ny skrudkammare, nya bänkar, golv, inre dörrar och många nya textilier. Nya stora ljuskronor och ljusdämpande antikglas i fönstren.
"En trilskande arkitekt ställde till det och arbetet fördyrades." (enligt HT 1939)

Fakta ur "Jakobs kyrka, en historisk beskrivning" av Jan-Olov Nyström

Och han som satt på tronen sade: »Se, jag gör allting nytt.»

Uppenbarelseboken 21:5

Här nedanför kan du klicka dig vidare:
Titta på ritningar och få en beskrivning över vad som är planerat.
Följ med i vad som händer just nu. Sidan uppdateras kontinuerligt.
Vem gör vad? Lär känna arkitekten och våra entrepenörer.
Är du också i behov av en inre renovering? Läs om församlingens stillhetsarbete.