Fiskarkapell

I Hudiksvallsbygdens församling finns sju fiskarkapell som flitigt används under sommarhalvåret för gudstjänster, dop och vigslar.

Längst hela den norrländska kusten - med början vid Lövgrund nära Gävle i söder - sträcker sig ett bälte av små fiskekapell. Dessa är inte församlingskyrkor i vanlig mening utan har en mycket ovanlig såväl social som ekonomisk bakgrund. Fiskarna - var de än kom ifrån - behövde en gudstjänstplats för den del av året som de tillbringade fjärran från sina hemstäder. Kapellen tillhörde dem.

Från medeltid till nutid

En påtaglig stor koncentration av fiskekapell återfinns i Hudiksvallstrakten, nämligen sju stycken. Det inte minst anmärkningsvärda är, att två av dessa kapell har uppförts i vår egen tid. Man vet att fiskekapellens historia går tillbaka till medeltiden. Vad de sju kapellen i Hudiksvallsbygden anbelangar har ett av dem sådana traditioner nämligen Bergöns kapell.

Idag fortsätter fiskekapellen att sommartid brukas för gudstjänster, dop och vigslar. De boende i fiskelägren är stolta över sina kapell och tillsamman med församlingen sköter och vårdar de dem för framtiden.

Bokning

Vill man hyra ett av kapellen för till exempel sitt barns dop så sker bokningen via församlingsexpeditionen.