Foto: Josefin Casteryd /Ikon

Gravstenar och utsmyckning

Här hittar du information om de regler för gravstenar, plantering och utsmyckning av gravvårdar som gäller på Hörnefors kyrkogård.

Gravstenens utformning

Gravstenar, eller gravanordningar som det kallas på fackspråk, kan se ut på många sätt. De kan vara liggande eller stående, höga eller låga, och inte alltid av sten utan ibland av järn eller trä. Vilken typ av gravannordning som man får ha på en viss gravplats varierar, till och med inom samma kyrkogård. Kontakta därför församlingens expedition om du vill veta mer vad som gäller för de olika områdena på Hörnefors kyrkogård.

Plantering & utsmyckning

I anslutning till gravstenen finns det möjlighet att anlägga en mindre rabatt. Planteringsytan ska avgränsas med en blomram av sten.

Planteringar ska ske på ett sådant sätt att texten på gravstenen enkelt går att läsa. detta gäller oavsett om det handlar om engångsplant eller perenna växter. Både växter och eventuella lösa föremål som lyktor eller annan utsmyckning ska hållas inom planteringsytan för att de varken ska skadas eller utgöra en fara vid gräsklippning.

Det är gravrättsägaren som ansvarar för skötseln av gravplatsen, till exempel att plantera blommor, rensa ogräs och klippa gräset runt gravsten och planteringsyta. Den som vill har möjlighet att köpa gravskötseln som en tjänst av församlingen. Mer om det kan du läsa här.

Gravrättsägare som köper skötsel av församlingen ska när vintersäsongen är över ta bort lösa föremål som exempelvis ljuslyktor för att underlätta byte av jord innanför planteringsramen. Lyktor och föremål som lämnats kvar tas om hand av vaktmästarna och kan hämtas vid kyrkogårdens expedition. De föremål som inte hämtas senast i slutet av maj återvinns eller kasseras.

Säkerhet

Gravstenar är väldigt tunga och en sten som inte står stabilt utgör en fara både för besökare och personal på kyrkogården. Gravstenarna testas därför kontinuerligt för att säkerställa att de uppfyller riktlinjerna från Centrala gravvårdskommittén som kom 2012. Riktlinjerna innebär bland annat att stenen inte får luta mer än ett visst antal grader, ska tåla 35 kg provningskraft, ska ha minst två dubbar som fäster stenen i sockeln och kunna lyftas av för exempelvis textkomplettering. Riktlinjerna finns för att undvika allvarliga olyckor.

Begravningslagen är tydlig med att det är gravrättsinnehavaren som äger och ansvarar för gravsten eller annan gravanordning på gravplatsen.

Osäkra stenar läggs ner

De gravstenar som inte är säkert förankrade utan riskerar att välta kommer från och med sommaren 2019 att läggas ner i väntan på åtgärder. Det är sedan gravrättsinnehavaren som ansvarar för att gravstenen får en säker förankring och kommer tillbaka på sin vanliga plats. De innehavare som berörs får ett brev från kyrkogårdsförvaltningen med mer information om hur stenen kan säkras.

Vanligast är att man vänder sig till en stenhuggerifirma för att få hjälp att säkra stenen. Den gravrättsägare som själv vill utföra arbete måste först kontakta kyrkogårdspersonalen och noga följa de instruktioner för montering av gravstenar som gets ut av Centrala gravvårdskommittén. Instruktionerna hittar du här.

Om en osäker gravsten som lagts ner inte åtgärdas utan förblir liggande kan detta räknas som vanvård och medföra att gravrätten återtas.

En vit prydnadsduva sitter på en gravsten.

Återbruk av gravstenar

Istället för att beställa en helt ny gravsten finns ofta möjligheten att återbruka en gammal sten. Det är ett alternativ som både är bättre för miljön och kostar mindre samtidigt som det hjälper till att bevara kyrkogårdarnas karaktär.

Hörnefors Församlingsexpedition

Post- och besöksadress

Hörnefors församling
Rosornas gränd 3,
905 31 Hörnefors

E-post
hornefors.forsamling@svenskakyrkan.se

Telefon
0930 - 399 30

Telefon- och besökstider
Tisdag och onsdag 10.00-12.00 samt torsdag 13.00-15.00.

Personalens kontaktuppgifter och direktnummer hittar du här.