Other languages with Google Translate

Höörs församling Besöksadress: Skolgatan 8, 24330 Höör Postadress: Box 104, 24322 Höör Telefon:+46(413)22095 E-post till Höörs församling

Pilgrim

Att pilgrimsvandra är både en yttre och inre upplevelse. Under våren firar vi att Pilgrimsvägen Skåne Blekinge fyller tio år. Välkommen att pröva vår egen pilgrimsväg i Höör.

Sommarens program

S:t Olofsveckan i Hallaröd 24-30 juli

29/7 kl. 18.30 S:t Olofsmässa med folkmusik
Vi går i procession från källan och samlas sedan i församlingshemmet med fyra fioler och berättelser från förr. Bengt Arne Ivarsson predikar. Kaffe serveras.

30/7 (tisdag!) kl. 19.00 folkmusikkväll med Anna och Hans Röjås
"Musik för ett helt liv". Kaffe serveras.

Vandra på egen hand

Du kan vandra från Frihetens kapell vid stiftsgården Åkersberg. Målet är S:t Olofs källa och Hallaröds kyrka. Du kan vandra leden när som helst under året (och åt andra hållet från Hallaröd till Höör).

Pilgrimsfolder med karta finns i kyrkorna och på Åkersberg.

Vandra Olofsleden i Skåne

Olav Haraldson var Norges kung och en våldsam viking. I Normandie mötte han kristendomen, lät döpa sig och återvände hem för att kristna sitt land. Men vikingen i honom försvann inte och med våld spred han den nya läran.

Olof, som han kallades i Skåne, fick många ovänner och fördrevs från Norge. Efter en tid i landsflykt i Novgorod samlade han en här och återvände för att återerövra kronan. Den 29 juli 1030 nådde han Stiklestad där han stupade.

Snart efter Olofs död började märkliga ting ske vid hans grav. Sjuka blev botade, eldar flammade upp och osynliga klockor ringde, berättas det. Olofskulten spreds mycket snabbt över Norden och Europa, ja, längre än så. Den äldsta bevarade bilden av Olof finns i födelsekyrkan i Betlehem.

Historik

Pilgrimsrörelsens rötter finns i Europa och Norden. Under medeltiden var de stora vallfartsmålen Jerusalem och den heliga gravens kyrka, aposteln Petrus grav i Rom, aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela och Olav den Heliges grav i Nidaros (Trondheim). Mellan år 1150–1450 deltog mellan 20 och 50 % av Europas vuxna befolkning i pilgrimsvandringar. Gustav Vasa förbjöd 1545 pilgrimsvandring i Sverige.

Pilgrimstanken har kommit tillbaka och det är en växande rörelse. Pilgrimsleder växer fram över Sverige exempelvis Ramboleden (från Köping till Trondheim), Klosterleden (från Alvastra till Vadstena) och Dag Hammarskjöldsleden (mellan Abisko och Nikkaloukta)

År 1999 invigdes leden mellan Höör och Hallaröd av pilgrimsprästen Hans-Erik Lindström. På många sätt var detta ett pionjärarbete. 10 år senare invigdes Pilgrimsvägen Skåne Blekinge (den 24 maj 2009) som är en del av den långa väg som i framtiden ska binda samman vallfartsorterna Santiago de Compostela i Spanien med Vadstena i Sverige och Nidaros i Norge. Sommaren 2012 vandrade vi "Olofsleden i Skåne", Hallaröd-St Olof, för första gången.

Hallaröds pilgrimsemblem

Har sin utgångspunkt i det medeltida triumfkrucifixet, som med sina rakt avklippta trepass för tankarna till Jerusalemskorset (likarmat med raka förlängda avslut).

Samma idé finns antydd i konsekrationskorsen i altarskivan. Korsarmarna smalnar av inåt efter modell från "riddarkorset" på hällen öster om kyrkporten. De stiliserade knopparna är betonade för att framhäva budskapet om seger och nytt liv. Bildkompositionen är inspirerad av stjärnkorsen i triumfbågen och korvalvet.

Korset liksom Olofsattributet, den vikingatida yxan, och Hallaröds veteax, som är sinnebilden för det nya livets växt, omslutes av en ring. Ringen är pilgrimens symbol för helhet och delaktighet.

Emblemet/pilgrimsstämpeln är framtagen i maj 2011 (efter tidigare förlaga) av Hallaröds verksamhetsråd, i samråd med religionshistoriker och fotograf Inga-Lill Rubenson, docent i medeltidsarkeologi Anders Ödman, renritad av bildlärare Tore Ekelin.

Per-Anders Josenby

Höörs församling