Lyssna

Lövplattmasken – en invasiv art att se upp med

Tänker du plantera nya blommor på en gravplats? Då är det bra att vara extra uppmärksam. Genom att kontrollera växterna innan plantering kan du bidra till att skydda naturens ekosystem.

Den främmande plattmasken Obama nungara, som på svenska kallas lövplattmask, har nyligen dykt upp i Sverige. Det första fyndet gjordes i Skåne i november 2024, och sedan dess har fler rapporter kommit in från olika håll. Arten sprider sig via växter som importerats från Europa, ofta från flera olika grossister.

Eftersom lövplattmasken utgör ett hot mot den biologiska mångfalden omfattas den från och med 7 januari 2025 av särskilda skyddsåtgärder. Det innebär att det är olagligt att medvetet sprida den – du får alltså inte behålla, byta, sälja eller släppa ut arten i naturen.

Så ser den ut
Maskens ägg är ungefär en halv centimeter stora. De börjar som röda men blir mörkbruna när de mognar. De vuxna maskarna är 5 till 8 centimeter långa och cirka en halv centimeter breda. Ovanpå är de beige till mörkbruna med svarta ränder längs kroppen, medan undersidan är ljusare.

Du som planterar – så kan du hjälpa till
Du som planterar växter, exempelvis på en gravplats, har en viktig roll i att minska spridningen. När du ändå lyfter växterna ur sina krukor, ta chansen att kontrollera dem noggrant. Följ dessa steg:

Fråga i butiken
Handla hos trädgårdsbutiker som arbetar aktivt för att förhindra spridning av främmande arter. Fråga hur de granskar sina växter och vad de gör om de upptäcker något misstänkt.

Undersök växten själv
Leta efter maskar i och runt krukan samt på själva växten. En ficklampa kan hjälpa – plattmaskarna glänser ofta och är slemmiga i konsistensen.

Sanera om du hittar något
Om du upptäcker en mask, plocka upp den och lägg den i en burk med kokande vatten. Fortsätt därefter att kontrollera växten i flera dagar innan du planterar. Om du hittat en mask på en växt är det sannolikt att fler växter i samma parti också är drabbade. Du kan även värmebehandla hela jordklumpen i 38–39 grader i 15 minuter räcker.

Rapportera fynd
Om du hittar en misstänkt plattmask – börja med att ta en bild. Har du köpt växten i butik, kontakta återförsäljaren så att de kan kontrollera övriga växter. Du bör också informera länsstyrelsen via e-post. Om du hittat masken på kyrkogården - kontakta gärna personalen. 

Du kan läsa mer om lövplattmasken på Länsstyrelsens hemsida. Information från Länsstyrelsen om Lövplattmasken