Förtroendevalda

Höks pastorats organisation består av ett Kyrkoråd och fyra Församlingsråd (ett i varje församling) samt Kyrkofullmäktige.

Med anledning av Coronaviruset (uppdaterad 2020-10-05)

Kyrkoråd – fortsätter i enlighet med de nya riktlinjerna helt med formell närvaro på distans i realtid.

Församlingsråd – fortfarande är det möjligt med formell närvaro på distans i realtid.
Små grupper kan mötas inomhus i enlighet med biskopens regler (200824) innebärande, att sitta med avstånd, att all eventuell förtäring serveras vid sittplatsen och att inget skickas mellan deltagarna. Ytterligare ett alternativ är att skapa mötesplatser utomhus.

Kyrkofullmäktige – fortsätter enligt plan helt eller delvis med formell närvaro på distans i realtid; offentlig närvaro vid sammanträde tillgodoses genom ljud- och/eller bildöverföring till ordinarie sammanträdeslokaler.
Alternativt kan ett sammanträde ske i en kyrka med upprätthållande av säkert avstånd och en smittfri mikrofonhantering samt att förtäring undviks.

Även andra verksamheter där förtroendevalda medverkar såsom församlingsaftnar, soppluncher osv. ställs in, eller alternativt prövas och godkänns efter riskbedömning av kyrkoherden i varje enskilt fall.

Övrig information kommer kontinuerligt att läggas ut på hemsidan genom olika kanaler från kyrkoherden, fastighetschefen och expeditionen.

//Roger Stigsson
roger.stigsson@svenskakyrkan.se

Kyrkoråd
 Kyrkorådets främsta uppgift är att  tillsammans med kyrkoherden, ha omsorg om församlingslivet, bereda ärenden som ska behandlas i kyrkofullmäktige och förvalta pastoratets egendom och ekonomi.

Församlingsråd
Det finns ett församlingsråd i varje församling. De ska fullgöra de uppgifter som anges i kyrkoordningen och i församlingsinstruktionen samt övriga uppgifter som kyrkorådet beslutar.

Kyrkofullmäktige
 Kyrkofullmäktige är det  högst beslutande organ i pastoratet. Här beslutas ärenden som är av större vikt t.ex. budget, kyrkoavgift, andra ekonomiska frågor, mål och riktlinjer med verksamheten, val av revisorer m.m.

Nya riktlinjer för alla organ i Svenska kyrkan - en sammanfattning:

Formell närvaro är godkända på sammanträden även på distans i realtid.
Det måste finnas rekommendationer från statliga myndigheter.
Det räcker om det finns någon ledamot som rekommenderas begränsa sociala kontakter med andra - då kan man ha ett sammanträde med alla på distans.
Två förutsättningar att ta ställning till:

Kan beslutet skjutas upp?
Finns en redan lämnad delegation som kan användas?
Ordföranden är den beslutande om att ha sammanträde med ledamöter närvarande på distans.
Mycket tydlig kallelse om vad som gäller närvaro på distans.
Även ordföranden kan närvara på distans.
Man kan bestämma om närvaro på distans även efter att kallelsen utgått.
Riktlinjerna är teknikneutrala (men helst ljud- och bildöverföring).
Offentliga sammanträden (kyrkofullmäktige) kan uppfyllas genom att kunna följa sammanträdet i realtid genom en ljudöverföring i den lokal som sammanträdet skulle ha varit
Riktlinjerna gäller bara om närvaron vid sammanträden. Alla övriga bestämmelser i kyrkoordningen gäller.

För Höks pastorat 2020-03-30,

Anders Vickman            Roger Stigsson