Information från den ideella organisationen Suicide Zero
Självmordstankar är som andra tankar övergående, det vill säga man kan inte tänka dem hela tiden. Den vanligaste formen har väldigt många människor haft och det är när livet under en tid av svåra omständigheter är plågsamt och mycket svårt att förändra eller påverka. Då kan för oss människor i enstaka stunder av reflektion tankarna börja handla om hur vi kan se på livet och om vi klarar att leva det. Tankar kan då uppkomma om möjligheten att lämna livet och det kan ha en för stunden tröstande effekt så att man sen kan gå vidare och ta nya tag med att leva med och lösa sina problem.
Trots att kunskapen ständigt ökar är självmord dock fortfarande omgärdat av stigman och falska föreställningar. Det finns ingen speciell “typ” av person som suiciderar, även om vissa sociala grupper kan vara statistiskt överrepresenterade. Suicid ska ses för vad det är – den yttersta konsekvensen av psykisk lidande, svåra livsförhållanden eller kriser.
Vi vill få fler att göra mer för att samhälle utan självmord. Varje år tar runt 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Varje år får tiotusentals människor beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Självmord är ett stort samhällsproblem som vi tillsammans kan göra något åt. De resurser som idag satsas på suicidprevention står inte i relation till hur stort problemet är och det finns mycket okunskap, tabu, rädsla och stigma kring självmord.
Suicide Zero gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap. Det gör vi till exempel genom att utbilda allmänheten och media om suicidprevention, påverka beslutsfattare och stödja forskning om självmord. Varje självmord är ett för mycket.
Informationen är hämtad från https://www.suicidezero.se/