Lyssna

Höganäs församlings vision

Här kan du läsa och ladda ner församlingens vision som sträcker sig till år 2035.

Höganäs församlings 10-årsvision är framtagen på uppdrag av kyrkofullmäktige med syftet att främja långsiktigt tänkande i församlingsarbetet. Visionen finns i två versioner; en lång version som innehåller målbild och strategier, samt omvärldsanalys och teologisk förankring, och en kort version som endast innehåller målbild och strategier. Här nedan kan du läsa den korta versionen, medan den långa version kan laddas ner genom att trycka på följande länk:

Vision 2026-2035 lång version

Målbilden för Höganäs församling 2035

Fiktiv artikel i Helsingborgs Dagblad söndagen den 16 september 2035.

Höganäs församling, såväl ideella som anställda, samtalar om sin vision för den kommande 10-årsperioden samtidigt som man med glädje ser tillbaka på de gångna tio åren. Många församlingar i Svenska kyrkan har under senare år tvingats gå ihop till större enheter på grund av minskande medlemstal och otillräckligt antal förtroendevalda. Men i Höganäs är det annorlunda. Här är församlingen fortfarande en egen, självständig församling. I församlingen bor nu drygt 6000 personer och 58 % av dem tillhör Svenska kyrkan, vilket är en rejäl ökning sedan 2025. Församlingen har en stabil ekonomi och ett långsiktigt sparande alltsedan 2010-talet. Och detta utan att den lokala kyrkoavgiften har höjts. Vad finns det då för förklaringar till att Höganäs skiljer ut sig? Vi frågar några personer som vi stöter på i församlingshemmet Himlagård den här torsdagskvällen. Här följer deras upplevelser.

Anders 68 år: Redan på 2010-talet började församlingen engagera ideella medarbetare på ett annat sätt än tidigare. För tio år sedan tillkom en verksamhetsstruktur som kom att innefatta också våra många ideella krafter. Förutom våra 18 anställda och de drygt 30 förtroendevalda och ett 80-tal körsångare räknar vi in ytterligare ca 60 ideella personer i vår medarbetarskara. Själv är jag engagerad i församlingens klimat- och miljöarbete, där församlingen nu är klimatneutral. Vi samverkar såväl med andra församlingar som med Höganäs kommun och får idéer av varandra.

Eva 43 år: Den här församlingen bemyndigar enskilda att ta ansvar för och få förtroende att vara Höganäs församling. Ideella ingår i alla verksamheter som församlingen driver, såväl utifrån behov som uppstår som i form av egna initiativ att starta upp och engagera sig i saker som ryms inom församlingens värdegrund. Själv ingår jag i en besöksgrupp som vår diakon samordnar. Vi fokuserar på människor som har många existentiella och andliga frågor. Jag leder också en studiecirkel om fred och rättvisefrågor i världen.

Camilla 19 år: Mycket i världen är föränderligt och osäkert. Jag och mina kompisar gillar kyrkan här. Här får vi prata om både det som är svårt och om hoppet som finns i det kristna budskapet. Vi tas på allvar och har stor frihet i hur vi skapar gudstjänster. Här finns ett band som kompar till vår ungdomskör. Många som finns med har konfirmerats här i församlingen och sedan fortsatt som ledare i olika grupper. Vi har nu också 3 ungdomar med i kyrkorådet. Vi tycker att församlingen tar upp för oss relevanta frågor. Även existentiella frågor som vi brottas med känns naturligt att samtala om. Själv kom jag med i församlingen för några år sedan. Det var på sommaren när det behövdes folk till att vara i kyrkan när det kom besökare. Jag och min kompis anmälde oss. Efter en liten  anställningsintervju, typ fick vi förtroende. Den uppgiften finns nu med i mitt CV.

Ebbe 78 år: Kyrkan är en fast punkt i tillvaron. Själv har jag gått med i en grupp som  fördjupar sig i olika värdegrundsfrågor. I fjol var jag också med i en grupp och lärde mig att laga vegetarisk mat. Vi var nio gubbar och tre damer. En annan sak jag fått hjälp med är hopkopplingen av dator, kylskåp, TV och bil. Det är en grupp ungdomar här i församlingen som erbjuder sådana tjänster. Som kompensation har jag hjälpt en av ungdomarna med skolmatten. Vi är några gamlingar som bidrar med lite läxhjälp.

Feliz 34 år och diakon: En av anledningarna till denna församlings positiva utveckling är att vi lyckats engagera så många ideella medarbetare och inte minst i det diakonala arbetet. Vi har en sedan många år beprövad utbildningsplan och utvecklingsplan för alla som vill göra
en insats inom diakonin. Man får lära sig om hur man bemöter människor, hanterar  förtroenden och även om hur man kan samtala med andra om sin tro. Vi möter varje vecka många ensamma som ser fram emot våra besök. För den som vill komma till kyrkan ordnar vi bilskjuts. Det är ideella som fixar det.

Ferenc 27 år: Jag är en gammal fotbollsspelare med dåliga knän. Jag gick hit till  församlingen för en fem sex år sedan och frågade om man hade någon verksamhet för
barn och ungdomar som gärna spelar fotboll men inte passar in i den vanliga fotbollsklubben. Det hade man inte. Men du kan väl starta något! sa kyrkoherden. Och
det gjorde jag. Fick med två killar från kyrkans husband som hjälptränare. Och nu har vi en växande grupp med ungdomar som spelar fotboll året runt. Under flera år har många, särskilt pojkarna, deltagit i kyrkans konfirmationsundervisning. Förutom fotbollen har jag även ansvar för programmering av församlingens kommunikationsrobot.

Astrid 60 år: Jag gillar frågesport och kom med i församlingen genom en bibelquiz-tävling som någon ideell här arrangerade under ett par års tid. Och nu har jag övertagit ansvaret för denna och också startat en motsvarande bibelkunskapstävling i skolorna här i staden.

Ina 71 år: Kyrkan har ju sedan många år ett rikt musikliv med flera duktiga körer. Inte minst lunchmusiken på torsdagarna med efterföljande kyrklunch drar mycket folk och särskilt när det är lite populärare tongångar. Själv kom jag med som ideell till följd av lunchmusiken. Nu deltar jag i en liten lekmannaledd kör som sjunger både vid gudstjänster och vid besök ute på äldreboenden.

Herman 48 år: Jag tror att Höganäs församling uppfattas som relevant för många här i Höganäs. Församlingen samarbetar brett med såväl kommunens olika delar som idrottsklubbar och företag. Församlingen uppfattas som en reell samhällsaktör med en stabil och god värdegrund. Församlingen syns överallt och i olika sammanhang här i staden. Den demokratiska ordningen genomsyrar allt man gör. Det finns gott om ideella krafter, där vissa engagerar sig som förtroendevalda. Men slutligen tror jag att det är hur kyrkans centrala budskap gestaltas och förklaras samt enskilda människors böner och engagemang som gör skillnaden. Här kan man prata om tro på djupet och människors andliga välmående står i centrum.

Malte 11 år: Vi är några killar i min ålder som startat ett kompband. En av musikerna hjälper oss. Vi är inte så duktiga än. Vi har fått en egen liten lokal där vi kan öva utan att någon blir störd. Vårt första gig blir till jul. Kom gärna och lyssna! Jag glömde nästan säga att jag också är med i skräpplockargänget som håller rent här i kvarteret. Vi måste ju ta hand om vår skapelse, det har vi fått lära oss här i kyrkan.

Elsa 94 år: Jag kom med i kyrkans arbete för sju-åtta år sedan när det kom en stor grupp från Bangladesh hit när deras eget land kom under vatten. De har ju en annan religion
än vår och en del av kyrkogården har gjorts till en begravningsplats för dem. Jag brukar vara på kyrkogården några dagar i veckan och prata med dom och andra besökare som passar på att ta en kopp kaffe i orangeriet.

Jules 27 år: Jag kom från Chile till Höganäs för tre år sedan och jobbar nu på Höganäs AB som forskare. Det som drog mig till församlingen var en serie föredrag som handlade om hur de senaste vetenskapliga rönen allt mindre står i motsats till Bibelns skapelseberättelse och hur skapelsen fortgår i vår tid. Detta har gett mig en djupare tro och relation till Bibelns berättelser.

Ja, så här förklarar några människor som vi mötte på Himlagård vad som gör Höganäs församling lite speciell. Församlingen finns inte bara i själva kyrkan utan där folk finns på olika platser i samhället. Vi får nog fundera på att flytta hit själva.

Anna Nilsson och Bengt Andersson
HD

Strategier

Nu när målbilden är presenterad är det dags för handling. Att vara kyrka är vår identitet, själ och fokus. Detta ska vara vår
självklara utgångspunkt. Följande strategier är nyckelfaktorer för att målbilden ska kunna bli verklighet.

Gudstjänst och kyrkorum 

Höganäs församling ska…

  • … göra det lätt och naturligt för människor att vis­tas i Himmelsfärdskyrkan, dess tillhörande lokaler och på kyrkogården och inbjuda till samhörighet i gudstjänstgemenskapen.
  • … öka användningen av kyrkorummet och erbjuda en variation av gudstjänster som tilltalar olika åld­rar, intressen och livssituationer kan alla besökare känna sig välkomna och delaktiga.
  • … vid lämpliga tillfällen fira gudstjänst i trädgården vid kyrkan och på kyrkogården. Vi använder även kryptan när det är lämpligt.
  • … erbjuda en regelbunden söndagsskola för barn.
  • … fortsätta att erbjuda kyrkfika i anslutning till sön­dagens mässa för att fortsätta gudstjänstgemen­skapen.
  • Fördjupning och undervisning 
  • Höganäs församling ska…
  • … verka för att öka kunskapen om Bibeln och den kristna tron genom undervisning anpassad till oli­ka förkunskaper. Konfirmandundervisning och vuxenundervisning är viktiga delar i detta arbete.
  • … skapa och upprätthålla levande samtal inom för­samlingen. Genom dialoger och diskussioner om vår tro och våra liv och genom att stärka samhö­righeten och fördjupa vår andliga förståelse.
  • … skapa och främja sammanhang som värnar exis­tentiell hälsa och andlig fördjupning.
  • … erbjuda möjligheter för fortbildning och fördjup­ning åt medarbetare i församlingen (ideella, för­troendevalda och anställda).

Diakoni 

Höganäs församling ska…

  • … i det diakonala arbetet möta människor med tro på individens egen förmåga, och med församling­ens gemenskap och verksamheter som en resurs.
  • … i det diakonala arbetet bidra till att bryta ensam­het och isolering.
  • … särskilt beakta barn som lever med utsatta livs­villkor.
  • … möta den unga generationens behov av balans, mening och andlig utveckling.
  • … agera medvandrare till människor som lever i ut­satta livssituationer.
  • Samverkan och idealitet 
  • Höganäs församling ska…
  • … vara en öppen del av samhällslivet och möta folk där människor samlas.
  • … skapa långsiktiga och stabila relationer med an­dra aktörer som delar vår kyrkas värderingar, såväl andra samfund som andra samhällsaktörer, för att tillsammans göra världen till en bättre plats.
  • … göra det enkelt för den som vill engagera sig och bygga en struktur som ger ideella medarbetare mandat och utrymme i församlingens verksamhe­ter.

Samhällsansvar och hållbarhet 

Höganäs församling ska…

  • … stå för Svenska kyrkans budskap och värdering­ar i de olika sammanhang som församlingen verkar i och att medvetet arbeta för att bli och vara ett tydligt vittnesbörd om vår tro i världen.
  • … på olika sätt agera motkraft till fattigdom, för­tryck, orättvisor, nöd och miljöförstöring i Sverige och internationellt genom samverkan och genom att uppmuntra varandra till det som är gott i Jesu efterföljd, så att Guds rike och kärlek växer i oss.
  • … bidra till att kunskapen om klimatförändringen ökar. Församlingen ska gå före med åtgärder för att minimera klimatpåverkan inom det egna verk­samhetsområdet. Hållbarhetsarbetet ska utgå från Agenda 2030 och samarbete med lokala aktörer.
  • … ta kontakt med alla nyinflyttade, med inbjudan till församlingens gudstjänster och verksamheter. Olika åtgärder för att öka antalet kyrkotillhöriga ska ske löpande och välplanerat.

Ekonomi och resurser 

Höganäs församling ska…

  • … förvalta både de tillgångar vi ärvt och de resurser vi själva som församlingsbor har i form av erfaren­heter och goda tankar. Behov av resurstillskott ska i första hand täckas av ideella medarbetare.
  • … ha ordning och reda i ekonomin och vara spar­sam i såväl det lilla som det stora och därigenom klara både åtaganden och långsiktiga sparplaner med oförändrad kyrkoavgift.