Foto: Roberth BJörk

Högalidskyrkans tak - 15 ton kopparplåt

Högalidskyrkans tak är det första som åtgärdas under renoveringen.

Först tegel men sedan kopparplåt

Från början var Högalidskyrkans tak belagt med tegel men det blev alldeles för tugnt och man fick flera problem. På 30-talet lades därför taket om med kopparplåt istället. I början av 80-talet gjordes en viss renovering av rostiga och trasiga infästningar av taket, sprickor i plåten löddes ihop och utmattat material byttes ut.

Uppe på Högalidsberget vet vi att vindarna ibland tar i ordentligt. Infästningarna av kopparplåten rostar sönder, taket rör på sig och riskerar att blåsa av vid storm och oväder. Fasadplåtar på tornen har också lossnat i fästena och har lagats tillfälligt. Sprickor och utmattningsskador har upptäckts. Kyrkan behöver skyddas mot väder och vind men det handlar också om säkerhet. Vi vill absolut inte att plåtar ska blåsa av och ramla ner. På Högalidskyrkans tak ligger ca 15 ton kopparplåt. 

Åren går och nu är det hög tid att byta ut takplåten för att den ska hålla långt in i framtiden. Främst gäller det långhusets takfall som helt läggs om och tornhuvarna där en stor del av plåttäckningen ska förnyas. Den nya plåten är en speciellt framtagen föroxiderad kopparplåt som till utseendet är färganpassad till de befintliga ytor som kommer att bibehållas. Den gamla kopparplåten kommer att säljas.  

Hållbarhet ett ledord

Tekniken för att fästa takplåten var annorlunda tidigare. Nu finns andra lösningar som gör att taket kommer att tillåtas röra sig i viss mån. Man lägger in vissa rörelsezoner i taket som innebär att taket inte kommer att vara så fastlåst som tidigare och då förhindras sprickbildning och belastningen på infästningarna blir mindre. 

Noggranna upphandlingar har gjorts och skickliga hantverkare inom yrket kommer att anlitas. Man kommer i stort att använda sig av traditionella metoder men med moderna inslag. Hållbarhet är ett ledord för hela renoveringen. Det nya taket beräkas hålla i minst 100 år utan större åtgärder. 

För dig som vill veta mer, se gärna filmen där kyrkorådets ordförande, Ingrid Andersson och tak- och plåtkonsluten Fredrik Hellkvist Sedman berättar mer om taket och Högalidskyrkans renovering.

kopparkuvert med foton och hälsning från plåtslagare 1932

Tidskapsel hittad under takplåten

Ett kopparkuvert med bilder och en hälsning från 1932 har hittats av dagens hantverkare som jobbar med Högalidskyrkans renovering.

T.v. Plåttaket är utbytt. T. h Före omläggningen Foto: Roberth Björk