Svensköps kyrkoruin

Den gamla kyrkan i Svensköp byggdes under 1200-talet och var troligen en stavkyrka eftersom man funnit rester av nedsatta pålar under det gamla kyrkogolvet. Enligt kyrkoherde Nicolaus Bruzelius brev från 1747 var kyrkan, kallas St: Lars tempel, en liten kyrka, grundmurad av kalk och gråsten och med trävalv. Taket var av spån och det fanns ett träkrucifix. Stort som den störste karl, beskriver kyrkoherden.

Kyrkklockan, som har namnet Maria, göts 1631 och flyttades till den nya kyrkan i Killhults by 1865. Sägnen säger att det skulle funnits två klockor men trollen sänkte den ena i en källa kallad Klockekille. Om man stötte med en stång i källan kunde man höra klangen från klockan.

Vid restaureringen 1951 hittade man mynt, så gamla som 1671. Under en del rasmassor hittade man även ett litet murat altare i medeltida format.

Den nya kyrkan byggdes för att den gamla kyrkan var utdömd och hade varit det under en längre tid. Dessutom så var den för liten för bygdens folk. På kyrkmötet 1855 beslöts det att istället för att reparera den gamla kyrkan skulle det byggas en ny. Därmed lämnades den gamla till sitt förfall.