Foto: Ingvar Andersson

Pilgrimsvandring 2020

Årets pilgrimsvandring blir den 14 juni och leds av Marie Lumsden och Johannes Ivarsson. Sista anmälningsdag 10 juni

mellan nösslinge och sällstorp

 

Pilgrimsledare: Marie Lumsden och Johannes Ivarsson

Tema: Förändring

OBS! I år behöver vi din anmälan för att veta att vi får en lagom stor grupp, anmäl dig till Johannes   senast 10 juni   Buss finns för den som vill ha skjuts tillbaka till Nösslinge

”Pilgrimsvandring är för mig meditation, eftertanke, närvaro…”

Så säger Sonja Bäfvenberg som gått flera pilgrimsvandringar i Himledalen.”   I över tio års tid har Himledalens församling pilgrimsvandrat. I år går vi mellan Nösslinge kyrka och Sällstorps kyrka. En sträcka på ca 2,5 mil. Vandringen startar i Nösslinge kyrka kl. 8.00 och vi beräknar vara framme i Sällstorp med andakt i kyrkan kl. 18.00. Vi firar mässa längs vägen i Mäshult ca 10.00 och pausar i Grimmareds församlingshem.

Vad händer den 14 juni?
På medeltiden sökte sig väldiga mängder nordbor ut på vägarna som pilgrimer. Nu vill vi gå ut i de gamla vandrarnas spår, men också för att hitta nya vägar i oss själva.  Söndagen 14 juni går vi mellan gudstjänster på stilla och vackra vägar. Den som vill gå med en bit är lika välkommen som den som vill gå hela sträckan.

Hela vandringen är ca 25 km, beroende på väder och vind (vid soligt väder stannar vi kanske och doppar fötterna i någon sjö, Regnar det brukar man gå lite längre för att hålla värmen) Under vandringen vilar vi benen emellanåt.
 
Den egna utrustningen bör innehålla bra skor, kanske regnkläder, minst ett byte strumpor, gärna vandringsstav (nyttigare än man anar), matsäck för hela dagen. Plåster och annat som är snällt mot fötterna rekommenderas. Erfarenheten har visat att många är rädda för hundar och därför vore det fint om hundarna fick vila sina ben denna dag.

 
 
Pilgrimsvandring, vad är det? 
   Att pilgrimsvandra är ett sökande både inåt och utåt. I den medeltida kyrkan var pilgrimsmål oftast knutna till reliker eller platser där mirakler inträffat. De konkreta målen uteslöt givetvis inte att vandraren på vägen kom närmare sitt eget inre. Också i en tid utan vårt larm och vår hets, fanns ett behov av att röra sig stilla – att få fördjupa sig och låta tystnaden berätta om allt det vi djupast vet om. Idag är behovet desto större, även om metoden något fallit i glömska.  
Därför försöker kyrkan vända blicken åt detta naturliga sätt, att vara tillsammans med sig själv och Gud.  Det är en god upplevelse för allt fler, att gå ut och känna sig sedd av den öppna himlen, och lägga av sig bördor steg för steg. Relikerna och miraklerna spelar mindre roll för oss idag, men vi har samma egentliga mål: att ge tid åt något verkligare än den sönderhastade vardagen. Där verkligheten får gott om tid bränner den till, och det är vår tro att vi inte kan dyka djupt i verkligheten utan att till sist hitta fram till nåden.  
Vi hittar fram till det verkliga genom att vara enkla – vi bär med oss litet matsäck och allt vi behöver för färden. Det visar sig vid närmare eftertanke att det inte är så mycket.   
 Ingenting tar hand om oss så bra som naturen och dess överflöd. Därför går vi vackra och stilla vägar. 
”Allt av nåd” – det vill säga Pilgrimsvandringen kostar inget.

Arrangör:
Himledalens församling

För mer information kontakta: Johannes


 

Johannes Ivarsson

Himledalens församling