Pilgrimsvandring 2019

Årets pilgrimsvandring var den 16 juni och 42 personer var med och gick hela eller delar av sträckan

mellan grimeton och köinge

Pilgrimsledare: Jonas Ahlner

”Pilgrimsvandring är för mig meditation, eftertanke, närvaro…”

Så säger Sonja Bäfvenberg som gått flera pilgrimsvandringar i Himledalen.”   I över tio års tid har Himledalens församling pilgrimsvandrat. I år gick vi mellan Rolfstorps kyrka och Ullareds kyrka. En sträcka på ca 2,5 mil. Vandringen startade i Rolfstorps kyrka kl. 8.00 och vi beräknade vara framme i Ullared kl. 18.00. Vi firade mässa längs vägen i Åkulla friluftsgård ca 11.00.

Man går så långt man vill och kan hoppa på eller avbryta där det passar.

Vad hände den 16 juni?
På medeltiden sökte sig väldiga mängder nordbor ut på vägarna som pilgrimer. Nu ville vi gå ut i de gamla vandrarnas spår, men också för att hitta nya vägar i oss själva.  Söndagen 16 juni gick vi mellan gudstjänster på stilla och vackra vägar. Den som ville gå med en bit var lika välkommen som den som ville gå hela sträckan.

Givetvis kan varje pilgrim själv bestämma ”sin” sträcka. Hela vandringen var ca 25 km, beroende på väder och vind (vid soligt väder stannar vi kanske och doppar fötterna i någon sjö, Regnar det brukar man gå lite längre för att hålla värmen) Under vandringen vilade vi benen emellanåt.

Den egna utrustningen bör innehålla bra skor, kanske regnkläder, minst ett byte strumpor, gärna vandringsstav (nyttigare än man anar), matsäck för middagspausen samt lite gott att smaska på under eftermiddagen. Plåster och annat som är snällt mot fötterna rekommenderas. Erfarenheten har visat att många är rädda för hundar och därför vore det fint om hundarna fick vila sina ben denna dag.

Pilgrimsvandring är en dag då vi vandrar mellan två kyrkor genom Guds rika skapelse.
Vi vill på det sättet komma närmare vår bygd, vår historia, oss själva och Gud.
Välkommen att delta de delar av dagen som passar för dig.

Pilgrimsvandring, vad är det?
   Att pilgrimsvandra är ett sökande både inåt och utåt. I den medeltida kyrkan var pilgrimsmål oftast knutna till reliker eller platser där mirakler inträffat. De konkreta målen uteslöt givetvis inte att vandraren på vägen kom närmare sitt eget inre. Också i en tid utan vårt larm och vår hets, fanns ett behov av att röra sig stilla – att få fördjupa sig och låta tystnaden berätta om allt det vi djupast vet om. Idag är behovet desto större, även om metoden något fallit i glömska.
Därför försöker kyrkan vända blicken åt detta naturliga sätt, att vara tillsammans med sig själv och Gud.  Det är en god upplevelse för allt fler, att gå ut och känna sig sedd av den öppna himlen, och lägga av sig bördor steg för steg. Relikerna och miraklerna spelar mindre roll för oss idag, men vi har samma egentliga mål: att ge tid åt något verkligare än den sönderhastade vardagen. Där verkligheten får gott om tid bränner den till, och det är vår tro att vi inte kan dyka djupt i verkligheten utan att till sist hitta fram till nåden.
Vi hittar fram till det verkliga genom att vara enkla – vi bär med oss litet matsäck och allt vi behöver för färden. Det visar sig vid närmare eftertanke att det inte är så mycket.
 Ingenting tar hand om oss så bra som naturen och dess överflöd. Därför går vi vackra och stilla vägar.
”Allt av nåd” – det vill säga Pilgrimsvandringen kostar inget.

Arrangör:
Himledalens församling