Miljötips och recept

Smarta och enkla

Se över ditt pensionssparande: Om man inte gör ett aktivt val hamnar pensionspengarna i AP7 fonden som bland annat investerar i oljebolag, kolkraft och i andra bolag som sysslar med utvinning av fosslila bränslen. Läs mer om detta på Naturskyddsföreningens hemsida. Gå gärna in på pensionsmyndighetens hemsida,  du loggar in med ditt BankID. Klicka på byt fonder så kommer det upp en sida med lista över fonder och där finns också rutor att kryssa i som tex gallrar fram alla fonder som ska vara koldioxidfria.

Minska plastkonsumtionen: (Plast är i dag ett stort miljöproblem, hav, dricksvatten och mark fylls av plast. Vi får i oss så stora mängder plastpartiklar att plast i dag räknas som en del av näringskedjan.) När du handlar: Ta gärna med en kasse som går att återanvända eller köp en pappkasse. Smarta varor: Ta dig tid att hitta alternativ - Det finns i dag en hel del spännande saker som rostfria muggar, sugrör, flaskor, tallrikar i stället för plast. Tandborstar, diskborstar, toaborstar spatlar och slevar i trä. Byt ut det som används i värme först, för plast vandrar in i mat och dryck vid uppvärmning. Byt tex ut din gamla teflonpanna mot en i gjutjärn, använd stekspade i trä och barnens plastmuggar till varm choklad mot stål eller porslin.  Diska inte plast i diskmaskinen, maskindiskmedel innehåller slipmedel som nöter av plastpartiklar varje diskomgång som hamnar i avloppsvattnet. Handdisk är skonsammare. Kläder utan plast: När kläder i polyester och andra plastföreningar (tex träningskläder och underkläder) slits ut, kolla om du kan hitta miljövänligare alternativ i naturmaterial, gärna då ekologiskt om det finns. Varje tvätt med syntetkläder avger mikroskopiska plastpartiklar som sprids i våra vatten. Lägg alltid plast i återvinningen, vi är duktiga på det i vårt land, kämpa på! 

Välj produkter utan palmolja: (Palmolja bidrar till omfattande regnskogsskövling och det i sin tur orsakar utdöende av växt och djurarter samt sämre livsförhållanden för människorna som bor där) Talgbollar: Fåglarna är hungriga på vintern och uppskattar helt klart att vi matar dem. Läs gärna innehållsförteckningen innan du handlar, står det vegetabiliskt fett utan specifikation är det stor risk att det är palmolja i den. Välj talgbollar där det står att basen är djurfett eller talg. Stearinljus: Välj miljömärkta stearinljus och värmeljus, de ska inte innehålla palmolja. (Miljömärkta värmeljus kan vara trixigt att få tag i men finns på Rusta med plastkopp och som refill utan kopp på Clas Ohlson). Kakor, kex och flingor är exempel på andra produkter som ofta innehåller palmolja. Glädjande är att många tillverkare har börjat frångå palmoljan, så försök ta dig tid att läsa innehållsförteckningen. Tillsammans kan många små påverka stort!

Putsa mässing: Ekologisk äppelcidervinäger i stället för starka putsmedel. Stryk på med mjuk svamp, låt verka en liten stund och skölj sedan av. Kanske är det mest i kyrkorna vi har mässing, men testa hemma, kanske funkar det på koppar också?

Silica gel: Spara de där små påsarna som kommer i paket med skor, elektronik och annat. De innehåller kiselkulor som suger åt sig fukt och är giftfria. De kan användas till träningsväskor och verktygslådor, smyckeskrin och immiga fönster. Kort sagt alla ställen där fukt och unken lukt kan vara ett problem. Man kan sedan torka dem i ugn på ca 100 grader över natten.(Debatterat om det är bra eller inte att torka dem snabbt i micron.) Säkrast är nog också att hälla ur kulorna ur påsen vid tork.

Popcorn i micro: Poppa i en ugnsfast glasskål med stor botten, lägg en tallrik på som lock. Ett lager popcorn, inte mer än att det täcker botten och kör på högsta effekt tills det är mer än 1-2 sekunder mellan poppen. (Verkar bäst att poppa som de är eller med lite olja, smör blir lätt bränt- tillför det efteråt i så fall). Du slipper engångspåsarna som inte är bra för miljön och kanske inte heller för hälsan (plaster och annat i påsen frigörs vid värme). Salta efter smak. Och du - det går att poppa om de opoppade kornen som ligger i botten när man ätit upp de andra.

Käka ogräs: Kirskål är gott i paj ihop med tomat och fetaost. Nässelsoppa på nässlans toppar är mums. Våtarv är fint i sallad. Svinmålla funkar som spenat. Ät sådant du hittar i din trädgård, i det vilda eller be att få plocka hos grannar eller vänner. Här hoppas vi kunna få en rolig liten receptsamling framöver. Tipsa oss gärna.

Äppeltid hela året: På hösten är det oftast lätt att få tag i äpplen. Går finfint att klyfta och spara i frysen så kan man göra paj och annat även när det inte finns mogna äpplen i trädgårdarna.

Matavfall: Du vet väl att man nu kan lägga även kaffe och te i kommunens bruna kärl. (Med filter, påse)