Vera i Kauksi med en skön mössa från arbetskretsen i Himledalen
Foto: Andreas Patriksson

Estlandshjälpen

Vi hjälper våra vänner i Estland!

Kom och var med!

Allt började för över 20 år sedan då en liten estnisk pojke ramlade och brände sig svårt. Kyrkan i Himledalen och många enskilda samlade in pengar till pojkens operationer. Kontakter och vänskapsband knöts mellan personer i bygden och personer i Estland. Inga Johansson från Grimeton blev navet i det hjälparbete som tog vid. Hon ordnade insamlingar, smugglade läkemedel i bh:n och gjorde så att många i vår bygd fick upp ögonen för behoven i Estland.

I sydöstra Estland ligger den lila byn Kauksi. Där finns en skola med inte ens hundra elever. Den före detta rektorn för skolan, Kaie Suits och hennes man Leo är våra kontaktpersoner. Kaie och Leo hjälper till att distribuera våra insamlade medel. En del går till skolan och genom åren har det blivit många elever som fått ett extra mål lagad mat genom skolbespisningen och svenska pengar. En del av det insamlade del går till ett äldreboende.  Enskilda personer får också hjälp. Ibland kan vi hjälpa till med varma sockar eller mössor stickade av arbetskretsen, ibland med hjälp att betala sjukhusräkningen. Vi har också samlat in leksaker till en förskola.  

Arbetskretsen träffas inte under pandemin, men annars ses Arbetskretsen i Hunnestads församlingshem sista måndagen varje månad med start kl. 13.30. Det är ett skönt gäng damer och en och annan herre som stickar, virkar, ordnar lotterier och på alla sätt samlar in pengar till Estland.

Ibland har vi speciella insamlingar av kläder, skor, leksaker eller annat, men vi har inte möjlighet att kontinuerligt ta emot saker. Håll koll på facebook och på hemsidan om det är något på gång just nu. 

Pengar behövs alltid. Om du undrar något är du välkommen att ta kontakt med kyrkoherden.

Vill du skänka pengar kan du kontakta Iris Lundahl på tel 0340-674070 eller swisha Himledalens församling på 123 579 22 13

OBS! Glöm inte att skriva att pengarna skall till Estland när du swishar 

Tack för ditt bidrag