Dokshaye plantskola är ett angeläget projekt med syfte att öka biologisk mångfald, binda koldioxid, öka förutsättningar att klara både torka och översvämning och minska risker för jorderosion. I september 2024 stod Dokshaye plantskola i Chencha, Etiopien redo att påbörja sitt uppdrag.
Ett samarbete med Chencha kommun
Planteringen är ett samarbete med den lokala administrationen, kommunen, för Chencha, och i september var borgmästaren på plats för invigningen. Plantorna som odlas här kommer att distribueras ut på speciellt avsatta ytor i området där de ska få växa upp och förbättra jorden, hindra så kallade ”landslides” och översvämningar.
Kommunen har avsatt mark för arbetet, och projektet drivs av organisationen Hope for Children in Ethiopia, HCE, en av Svenska kyrkan Helsingborgs nära partners i det internationella arbetet. Yonas Tesfaye som är föreståndare för HCE, är tacksam för möjligheterna det här projektet ger.
Idag är jag väldigt glad att få se den här rörelsen för den biologiska mångfalden. Och tacksam för att Svenska kyrkan kom upp med förslaget att kunna göra en viktig insats tillsammans.
Ett uppdrag från regeringen
Bristen på skog och träd är ett utbrett problem i Etiopien orsakat av bland annat klimatförändringar och överexploatering. Landets regering, med premiärminister i spetsen, gick för några år sedan ut med en kampanj där man uppmanade landets invånare och kommuner att plantera fler träd. Men landets kommuner och invånare har sällan resurser till det här, så fortfarande finns stora behov. Senast i somras drabbades ett bebott område i södra Etiopien av ett jordskred där över 200 personer miste livet.
I september invigdes plantskolan, som ligger i Chencha cirka 50 kilometer söder om Addis Abeba. Här finns en stor entusiasm och glädje över möjligheterna som det här projektet ger, och plantorna är redan på väg upp.
En del i helheten
Hope for children in Ethiopia har redan flera projekt i gång i området. Bland annat med självhjälpsgrupper för kvinnor på landsbygden. Över 3000 kvinnor är hitintills organiserade i 110 självhjälpsgrupper. Genom utbildning, inkomstgenererade aktivitet och utvecklingsprojekt inom landsbruk och djurhushållning skapas nytt hopp för ett gott liv.
Projektet Second Chance är ett annat viktigt arbete i området där Hope for children skapar förutsättningar för barn som inte fått någon skolgång att kunna få komma i kapp genom ett intensiv-år för att sen slussas vidare till kommunens skolor.
I Addis Abeba driver HCE också en förskola där ett 80-tal barn får möjlighet, inte bara till att få börja skolan utan också till två mål mat om dagen, kläder och en trygg plats att vara på. Många av barnen lever i fattiga slumområden eller på gatan. I Addis driver organisationen också skyddade boenden och en ettårig lärlingsutbildning för unga killar och tjejer som på olika sätt utnyttjats i sexindustri och slavarbete. Många av dessa har också kommit till staden från just området Chencha, i hopp om att få försörjning till sin familj.
Nu blir trädplanteringen ytterligare ett sätt att stärka samhället och området i Chencha, ge nytt hopp och inte minst arbetstillfällen för de som arbetar där.
Hållbart arbete och den världsvida kyrkan
I Svenska kyrkan Helsingborgs miljöpolicy står bland annat att ”Omsorgen om miljön ska genomsyra all verksamhet och prägla det dagliga arbetet i syfte att främja och verka för en hållbar utveckling och en rättvis fördelning av jordens resurser.” Kyrkoherde Kristian Lillö
- Den samverkan som detta projekt innebär är ännu en pusselbit i vår ambition att som en del av så många goda krafter i världen verka för kombinationen av FN:s hållbarhetsmål (Sustainable Development Goals) och De inre utvecklingsmålen (Inner Development Goals). Vi vet att forskning klarlagt att just denna kombination medför kostnadseffektiva och förblivande mänskliga resultat i just komplexa situationer.