Flygbild på S:ta Maria kyrka i Helsingborg. Kyrkan är byggd på 1400-talet i rödbrunt tegel med grönt tak och trappstegsgavlar.
Lyssna

S:ta Maria kyrka- Rummet böra vi älska och ära

I vår serie om kyrkornas namn här i Helsingborg har vi kommit till S:ta Maria kyrka, kyrkan mitt i Helsingborg på det vackra Mariatorget.

Vår kyrkguide och informationsassistent Annika Lindfors berättar om kyrkans namn:

”Redan på 1100-talet fanns en föregångare till S:ta Maria kyrka byggd på samma plats, en gammal romansk kyrka. Då låg största delen av Helsingborg uppe på landborgen. Den nuvarande kyrkan i Baltiskt tegelgotik stod färdig runt 1450. Anledningen till att man byggde en ny kyrka var att den gamla blev för liten allteftersom staden runt den växte.

S:ta Maria kyrka byggdes som en katolsk kyrka i Danmark. På 1500-talet blev den luthersk och på 1600-talet också svensk. Både den gamla kyrkan och den nya kyrkan i fick namnet S:ta Maria kyrka.

Namnet Maria kommer från Jungfrun, modern, Jesu mor. Mariakulten var stor inom den katolska kyrkan och här i Helsingborg var kyrkan katolsk fram till år 1536.

Det är framför allt under medeltiden som vördnaden om Maria växte och då kom även många böner i hennes namn. Jungfru Maria är kristendomens främsta helgon och många kyrkor bär namn efter henne.

Hon är ofta avbildad med blå huvudduk, den blå färgen som finns i S:ta Maria kyrkas tak precis i entrén. Den kallas ”Mariablå”.

S:ta Maria kyrka i Helsingborg kallades, i folkmun, Vårfrukyrkan. ( Vår fru, vår jungfru, vår moder…) Så här skrev S:ta Maria kyrkoråd år 1951 om sin kyrka:

”Rummet, som nämns med Herrens namn,
Böra vi älska och ära.

Såsom för själen ljuvlig hamn,
Ja, såsom hemmet det kära.

Härliga ting ha talats där.
Himmelens rike är oss när,

Då i dessa portar vi träda.”