Foto: Per-Olof Andersson

Sommarmusik på Råå

Konserter i Raus kyrka och Allhelgonakyrkan 24 juni - 22 juli 2019. Det blir musik av Schuman och Mendelsohn, Bellman, jazz och mycket mer.

Pardans i salong och kammare 24/6

Måndag 24/6, klockan 19:00, Allhelgonakyrkan. Fanny och Felix Mendelssohn - ett musikaliskt syskonpar, Clara och Robert Schumann - musikaliska äkta makar. Alla lika begåvade men förutsättningarna för deras utövande var olika. Musiken blev Roberts och Felix yrke, medan Fanny fick se det som ett nöje. Claras framträdanden som gift blev kraftigt begränsade, hustrurollen tog all hennes tid. Marie Nanor och Joachim Olsson tar med er på en resa genom 1800-talets salonger och kammare. På programmet står bland annat Schumanns Frauenlieben und Leben, men också sånger och pianostycken av Clara, Fanny och Felix.

Sakral jazz - psalmer i ny skrud 1/7

Måndag 1/7, klockan 19:00, Raus kyrka. Medverkande: Per Thornberg, tenorsaxofon, Magnus Hjorth, piano, Max Thornberg, kontrabas. Tre jazzmusiker bördiga från södra Halland och numera bosatta i Halmstad, Köpenhamn och Göteborg, utgör denna dynamiska trio som spelar jazzmusik med sakrala förtecken. Dessa tre musiker, verksamma i olika konstellationer runt om i Sverige, Skandinavien, Europa samt även i länder som Japan och Sydafrika, sammanstrålar denna sommar. Respektfullt omarrangerade psalmer från 1986 års psalmbok utgör en del av repertoaren, tillsammans med verk från storheter som Bach, Ellington och ett antal originalkompositioner.

Bellman möter operan 8/7

Måndag 8/7, klockan 19:00, Allhelgonakyrkan. Två klassiskt skolade sångare möts här för första gången i ett gränsöverskridande sommarmusikprogram som spänner från Bellman till operans värld, via folkmusiken och den svenska romansskatten. Kristina Wiman är en flitigt engagerad sopran runt om i södra Sverige. Hon har bland annat medverkat i Verdis La Traviata på Växjö konserthus och varit solist i Beethovens Missa Solemnis tillsammans med Helsingborgs symfoniorkester under Lunds körfestival. Patrik Forsman har i många år varit verksam som tenor vid Malmö Opera och även turnerat som trubadur med sin gitarr. Josefin Åkerberg, piano.

Vägmärken och viloplatser 15/7

Måndag 15/7, klockan 19:00, Raus kyrka. Vägmärken och viloplatser är en konsertandakt där musik och reflektioner kretsar kring de vägmärken och viloplatser som varit till hjälp på den spännande och ibland trassliga livsresan med Gud, varandra och andra. Andreas Andersson är saxofonist, utbildad pastor, teolog och aktivist. Han har spelat konserter, gjort workshops och undervisat i hela Europa och givit ut flera skivor. Anna Weister Andersson är sångerska, pianist, låtskrivare och körinspiratör. Hon frilansar främst inom gospelmusik och jazz och har stor erfarenhet som solist och kördirigent i Sverige och Europa, med sin egen musik som huvudingrediens.

Som du aldrig hört det förut 22/7

Måndag 22/7, klockan 19:00, Allhelgonakyrkan. Konsert med instrumenten som sällan får stå i centrum och få den uppmärksamhet de förtjänar. Många har aldrig hört dem i ett kammarmusikaliskt sammanhang och förvånas ofta över hur bra det fungerar. Det vill Olivia Brisvall Rydqvist och Lydia Holmlund att fler ska få erfara. Som du aldrig hört det förut kommer att innehålla musik av Peterson-Berger, In a Persian Market av A. Ketelbey, operahits, sommarvisor samt originalmusik för klarinett och fagott. Musiken inramas av mellansnack, teater och en stor skopa humor.