Lyssna

Sevärt i Gustav Adolfs kyrka

Följ med på en rundvandring bland inventarierna i Gustav Adolfs kyrka.

Allmänt

Gustav Adolfs kyrka är en enskeppig korskyrka, byggd i rött fasadtegel. Stilen är nygotik och det kan man se bland annat på de spetsiga valven och fönsterbågarna samt tornspiror och tornhuvor. I väster finns ett smalt, 67 meter högt torn som utgör ett landmärke i Helsingborg. Tornet har klockor i alla väderstreck.

Fasaden är variationsrik med bland annat strävpelare, trapptorn, rosettfönster, spetsbågiga fönster, olika murningsstilar och listverk. Tornspiran är klädd i koppar, övriga tak i skiffer.

Tornet och vinden

Tornet är 67 meter högt och med en fantastisk utsikt över Öresund och staden. Man kan ta sig ända upp till foten av spiran, ovanför kyrkklockorna via stentrappor, trätrappor och stegar. På vinden finns en mindre utställning av gamla inventarier från kyrkans tidigare historia. Ibland ordnas visningar av tornet och vinden, exempelvis för skolklasser. 

Triumfkrucifixet

I korbågen hänger kyrkans stora triumfkrucifix som är gjort av en mästare från Oberammergau. Krucifixet skänktes till Gustav Adolfs kyrka år 1896 av bandirektör Gustaf Rooth.

... till en församlingarnas egendom ville öfverlämna ett i trä skuret, två meter högt, i fotografi företedt arbete, föreställande Kristus på korset.

Protokollet vid kyrkostämman med Helsingborgs stads- och landsförsamlingar 29 oktober 1896.

Koret

I koret finns både äldre och nyare målade fönster. De äldre glasmålningarna är utförda av Gösta Nordblad på 30-talet samt Gunnar Theander på 40-talet. De nyare målningarna är gjorda av Nils Möller.

Under glasmålningarna hänger fem vävnader i blått med gulddetaljer. Dessa är komponerade av Barbro Nilsson och vävda hos Märta Måås-Fjetterström i Båstad.

Längst fram i koret, ovanför koraltaret, hänger ett kors av Orreforskristall skapat av konstnären Jan Brazda. Han har också formgivit ett processionskors i glas.

På varsin sida av koret hänger ytterligare två textilier, tillverkade hos Märta Måås-Fjetterström i Båstad. Den ena är formgiven av Sigvard Bernadotte.

 

Dopfunten

Dopfunten är från 1963, gjord i ek och formgiven av Erik Wikerstål. Dopfatet är formgivet av Klas Anselm och tillverkat av Wiwen Nilsson, också 1963.

Orgeln och orgelläktaren

Orgelläktaren är smyckad med vävnader från Märta Måås-Fjetterström i Båstad och liksom vävnaderna i koret är dessa komponerade av Barbro Nilsson.

Orgeln byggdes 1968 av Poul Gerhard Andersen. Den har 43 stämmor och tre manualer. Fasadpiporna är av koppar och är dekorerade i guld. Via en dörr kan man gå in i orgeln, exempelvis när den behöver stämmas.

Källor

Rikard Honnér, församlingspedagog i Svenska kyrkan Helsingborg.
Svenska kyrkan Helsingborg, kyrkorna, församlingarna och deras verksamhet av Margareta Forssell.